A csatlakozás időpontjától az új tagországokból érkező általános orvosok - valamint a fogorvosok, a gyógyszerészek, a szülésznők, az általános ápolók, illetve az állatorvosok, az építészek és a jogászok - diplomáját a régiekben automatikusan el kell fogadni. Szakmájuk ugyanis szabályozottnak minősül, azaz olyan oklevélhez kötött, amelynek megszerzése uniós követelményekhez igazított - ám nemzeti hatáskörben kialakított tartalmú és szerkezetű - oktatás során történt.

A felsorolt diplomákkal rendelkezők képzését a fogadó állam nem vizsgálja - mondta Páva Hanna, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium (ESZCSM) főosztályvezetője -, ám a jelentkezőt megkérheti annak igazolására, hogy nem tiltották el foglalkozása gyakorlásától, nem áll büntetőeljárás alatt, továbbá megfelel a munka által támasztott egészségügyi követelményeknek. Az ezekről szóló dokumentumok nem lehetnek három hónapnál régebbiek, a kérelem elbírálása pedig nem lépheti túl a három hónapot.

A szabályozott szakmákra érvényes uniós irányelvek nem írnak elő nyelvi követelményt, a munkáltatónak ugyanakkor jogában áll eldönteni, milyen nyelvtudással alkalmaz valakit orvosként vagy más egészségügyi dolgozóként. A diplomák automatikus elismeréséhez feltétel viszont az uniós állampolgárság és oklevél, azaz nem esik az - Európai Gazdasági Térségben, azaz az EU-n kívül Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában is érvényes - irányelvek hatálya alá az a magyar állampolgár, aki nem uniós tagországban szerezte orvosi végzettségét, vagy az a nem uniós állampolgár, aki magyar papírral a kezében kopogtat. Ők a szabályozottakon kívüli szakmákra érvényes általános elismerési rendszerben kérhetik orvosi diplomájuk elfogadását. A feltételekről és az egyes uniós tagországok hatóságairól az ESZCSM Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalában adnak felvilágosítást.

Az általános orvosi és egyéb szabályozott egészségügyi tevékenység gyakorlását a fogadó ország szakmai szervezeti, például orvosi kamarai tagsághoz kötheti. Magyarországon viszont az egészségügyi szolgáltatás ideiglenes nyújtásához elegendő az igazolás arról, hogy azt az illető jogszerűen végzi. Páva Hanna példaként egy ausztriai kamarai tagsággal rendelkező osztrák altatóorvost említett, akinek csak ennyi regisztrációs kötelezettsége van, ha hetente egyszer átmegy dolgozni a szombathelyi kórházba.

Ausztriában az ingázó munkavégzés is rendszeresnek minősül, és egy más uniós tagállamból jött orvosnak ez esetben is kötelező belépnie az osztrák kamarába. A szakorvosi oklevelek esetében vizsgálják majd, az új tagországokban szerzett végzettség hol tér el az osztráktól. Ausztriában például a kardiológia nem számít orvosi fővégzettségnek, csak a belgyógyászati képesítés kiegészítőjének. Akinek a diplomáját elfogadják, az minden további nélkül nyithat magánrendelőt, a kórházi foglalkoztatásra viszont érvényes az általános munkavállalói korlátozás.

Németországban a magyar orvosoknak foglalkozási engedélyt kell kérniük a tartományi egészségügyi hatóságtól, a dokumentumhoz a diploma mellett a büntetlen előélet igazolása szükséges, míg a szakorvosi oklevél elismerése a kamara hatásköre. Speciális szakterületeken a kamara előírhatja a német nyelvű (szóbeli) szakvizsgát, ám várható, hogy Németországban az egészségügy területén nagyvonalúak lesznek. A szövetségi orvosi kamara becslése szerint 2008-ra 18 ezer üres orvosi állás lesz, a berlini kórházakban pedig már most is hiány van nővérekből.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Álmodozásnak tűnik, de ártani nem árt, talán segíthet is a közösségi erdőtelepítés

Álmodozásnak tűnik, de ártani nem árt, talán segíthet is a közösségi erdőtelepítés

Két év alatt ötszörösére nőtt az öngondoskodó fiatalok aránya

Két év alatt ötszörösére nőtt az öngondoskodó fiatalok aránya

"Van itt vagy négy cigány, azt mondtad, a héten elégeted" - a fideszes Pócs János egy kazánba zárta alkalmazottját

"Van itt vagy négy cigány, azt mondtad, a héten elégeted" - a fideszes Pócs János egy kazánba zárta alkalmazottját

A TEK ráállt a ferihegyen elfogott szír terrorista ügyére

A TEK ráállt a ferihegyen elfogott szír terrorista ügyére

Róma beelőzte az Orbán-kormányt a kínai úton

Róma beelőzte az Orbán-kormányt a kínai úton

Rendetlenkedik az Apple az iPhone-okon? Panasz nyújtott be a Kaspersky

Rendetlenkedik az Apple az iPhone-okon? Panasz nyújtott be a Kaspersky