Létszámát tekintve csökken, lehetséges bevetési területei szerint viszontterjeszkedik a német hadsereg, a Bundeswehr: 2010-re 35 ezerrel kevesebb katona lesz fegyverben, mint ma, őket azonban az egész világon bárhol bevethetik, elsősorban konfliktusmegelőzési és békefenntartási feladattal.

Elképzelhető, hogy a német hadsereg tervezett átalakításának leginkább érintett áldozatai a gondozásra szoruló öregek, a szociális otthonok lakói, a betegszállításra várók lesznek. A Bundeswehr minap közzétett korszerűsítési programjának megfelelően ugyanis 2010-re a jelenlegi 285 ezerről 250 ezerre csökkentik a katonák létszámát.

Ez pedig újra felveti azt a kérdést, amit időről időre - elsősorban a kisebbik koalíciós párt, a zöldek, de az ellenzéki szabaddemokraták is - feszegetnek, nevezetesen, hogy meddig érdemes, meddig szabad fenntartani a kötelező katonai szolgálat rendszerét. Olyannyira, hogy a hadsereg-korszerűsítési program bejelentésekor már maga Peter Struck szociáldemokrata védelmi miniszter sem zárta ki annak lehetőségét - bár ő maga változatlanul a sorozás híve -, hogy a következő, 2006-os választások utáni politikai helyzetben átálljanak a zsoldos hadseregre.

S ennek lennének vészes következményei a szociális rendszerre: ma ugyanis Németországban a bevonulásra kötelezettek mintegy egyharmada megtagadja a fegyverhasználatot, polgári szolgálatos lesz (őket a német elnevezéséből, a Zivildienstlerből rövidítve Zivinek becézi a köznyelv). Ha viszont nincs kötelező szolgálat, akkor megtagadni sincs mit, s akkor nincs egyetlen Zivi sem - nélkülük pedig alighanem összeomlana a betegellátás, a kórházi ápolás, a szociális gondoskodás egész rendszere.

Mindez azonban csak egy várható mellékterméke annak a tervnek, amely a Bundeswehr gyökeres átalakítását szolgálja, s amely elemzők szerint a hidegháborús korszaktól való végső búcsúvételt jelenti. Ez annyit tesz, hogy a német hadsereg elsődleges feladata már nem a Varsói Szerződés egy esetleges támadásának elhárítása, nem a területvédelemre kell koncentrálnia. Ezzel szemben a 2010-re felálló új Bundeswehr lehetséges bevetési területe - ahogy Struck miniszter fogalmazott - "az egész világ". Konfliktusmegelőzés, terrorizmus elleni küzdelem, békefenntartás - ezek az új stratégia kulcsszavai, s ezekhez igazítják a hadsereg felépítését is.

Az élcsapat az a mintegy 35 ezer főből álló, kitűnően felfegyverzett katona lesz, akiket úgy képeznek ki, hogy bárhol a világon bevethetők legyenek. Közülük 15 ezren közvetlenül a NATO rendelkezésére állnak majd, 18 ezer katonát ígér a terv a megalakítandó európai uniós egység keretébe, ezer-ezer fő pedig az ENSZ-békefenntartói feladatokra, illetve a hazai katasztrófaelhárításra lenne tartalékolva.

A másik, 70 ezer fősre tervezett egységet az úgynevezett stabilizációs erők adják majd, azok a katonák, akik az Afganisztánban vagy a Balkánon már ma is tevékenykedő német csapatokéihoz hasonló feladatokat látnának el azokon a helyszíneken, ahol a közvetlen konfliktus elhárítása már megtörtént, s "csupán" a rendet kell fenntartani. A 250 ezer fős teljes létszám fennmaradó része adná a hátországi, kiszolgáló egységeket, ők biztosítanák a bevetési területen tevékenykedő egységek ellátását, utánpótlását, s ebben a keretben kerülne sor a kiképzésre is.

A strukturális átalakítás része a Bundeswehr elhelyezésének a korszerűsítése - ami ugyancsak karcsúsítást jelent. A jelenlegi 621 laktanyából, illetve támaszpontból 2010-re csak 405 marad, ami a telephelybezárásokon túlmenően 10 ezer polgári alkalmazott elbocsátását is jelenti - az érintett települések legnagyobb bánatára. Az elveszett munkahelyek s a bezárandó kaszárnyák következtében visszaeső vásárlóerő miatt aggódó polgármesterek, tartományi vezetők a hírek szerint máris aktív lobbitevékenységbe kezdtek: a csökkentés rendben van, de ne náluk történjen...

A jelenleg évi 24 milliárd euróból gazdálkodó Bundeswehrnek a következő években megváltozik a felszereltsége is: a beszerzési tervekből kihúztak például 10 ezer teherautót. Vásárolnak viszont 18 milliárdért - több évre elosztva - a közös európai vadászgépből, az Eurofighterből (Nagy-Britanniával, Spanyolországgal és Olaszországgal közösen a németek összesen 620 ilyen gép felett rendelkeznek majd, a Luftwafféra 180 darab jut). Hatvan új Airbus csapatszállító repülőgép is hadrendbe áll, ugyancsak a nagy távolságokat is megcélzó stratégiai tervek megvalósíthatóságát elősegítendő.

Az új tervek ismeretében ismét felélénkült a vita a kötelező katonai szolgálat megszüntetéséről. Főleg abban az összefüggésben, hogy elsősorban a bárhol bevethető különleges egységeket egyszerűen nem érdemes sorkatonákból felállítani, mert mire betanulnának, már le is szerelnek (Németországban a sorkatonai szolgálat kilenc hónap). De hasonló a helyzet a békefenntartó egységek külföldön állomásozó katonáival is - e csapatoknál különben már ma is elsősorban továbbszolgálók és hivatásosak teljesítenek szolgálatot. A napokban jelent meg a berlini Német Gazdaságkutató Intézet tanulmánya, amely szakmai szempontok alapján is levezeti: a hivatásos hadsereg közgazdaságilag is előnyösebb a sorozottnál, s a Bundeswehr mielőbbi, ilyen irányú átalakítását javasolja.

Ennek jogi alapjait már 2002-ben megteremtette a német alkotmánybíróság, amikor kimondta: az alkotmányból nem vezethető le a kötelező sorkatonai szolgálat, s a hivatásos vagy sorozott hadsereg kérdésének eldöntésénél figyelembe veendő a közgazdasági célszerűség is.

WEYER BÉLA / BERLIN

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Lehet, hogy lesz a Skoda Scalából RS-változat, de az hibrid lesz

Lehet, hogy lesz a Skoda Scalából RS-változat, de az hibrid lesz

Viszlát, konzolok és izmos PC-k? Itt a Stadia, a Google videojátékos csodája

Viszlát, konzolok és izmos PC-k? Itt a Stadia, a Google videojátékos csodája

Londonban sétálgatott, és tb-számot is kapott az Interpol által körözött ékszermogul, akit végül egy újság buktatott le

Londonban sétálgatott, és tb-számot is kapott az Interpol által körözött ékszermogul, akit végül egy újság buktatott le

A legkisebb VW divatterepjáró: Magyarországon a T-Cross

A legkisebb VW divatterepjáró: Magyarországon a T-Cross

Idegösszeomlást kapott a Teréz körúti robbantó

Idegösszeomlást kapott a Teréz körúti robbantó

7-10 éveseknek nyomott aktuálpolitikát Nyitrai Zsolt

7-10 éveseknek nyomott aktuálpolitikát Nyitrai Zsolt