Külügyekkel, főként európai uniós kérdésekkel foglalkozó szakembereket jelölt a tíz csatlakozó ország az Európai Bizottság biztosi posztjaira; a kiszemeltek között több jelenlegi, illetve korábbi miniszter, sőt egy volt kormányfő is van. Hárman - állítólag Romano Prodi bizottsági elnök külön kérésére - hölgyek.

A tízek társasága - uniós berkekben így emlegetik a májusban csatlakozó országok által az Európai Bizottságba jelölt tíz új biztost, akik közül egyesek szinte kikövezett úton jutottak el Brüsszelbe, míg mások még az utolsó pillanatban sem lehettek biztosak benne, hogy rájuk esik a választás. A február végére kialakult lista tagjait a londoni The Financial Times napilap nem éppen hízelgően BMW-n száguldozó gyakornokoknak nevezte, arra utalva, hogy megbízatásuk jól fizetett, ám csak fél évre szól, s nem kapnak saját tárcát, azaz - bár szavazati joguk lesz - nem önállóan dolgoznak, hanem a bizottság egyik "rendes" tagja mellé rendelve. Miután az EU állam- és kormányfőinek múlt heti csúcsértekezlete áttekintette a tízes listát, a biztosjelöltek brüsszeli meghallgatására április közepén kerül sor, posztjukat május elsején foglalják el, és november 1-jéig maradnak a helyükön. Az ősszel tehát a kormányok újra biztosokat delegálnak - akik persze, ha beválnak, lehetnek a mostaniak is.

A legnagyobb vihar Csehországban kerekedett a jelöléssel kapcsolatban. A kormány eredetileg Milos Kuzvart környezetvédelmi minisztert választotta ki a posztra - prágai lapértesülések szerint azért, mert Vladimír Spidla kormányfő benne látta legerősebb pártbéli ellenlábasát, s így szívesen tudta volna őt az országhatárokon túl. Az idegen nyelveket alig beszélő, uniós ügyekben és diplomáciai téren nem igazán otthonosan mozgó Kuzvartra azonban össztüzet zúdított a koalíció két másik pártja, különösen Cyril Svoboda külügyminiszter támadta élesen a jelöltet. Olyannyira, hogy Kuzvart február közepén le is mondott - mire Spidla ájultan rogyott össze a parlamentben, és rövid kórházi kezelésre szorult. Nem ment sokkal simábban a Kuzvart helyére állított Pavel Telicka jelölése sem, őt állítólagos kommunista múltja miatt érték támadások - kétségtelen, a nyolcvanas évek végén három évig tagja volt a pártnak. A jogász Telickát azonban - aki diplomata szülők gyermekeként Washingtonban született - szakmailag aligha lehet bírálni: korábban a cseh kormány uniós főtárgyalója volt, majd az EU-hoz delegált nagyköveti posztot töltötte be, angolul, franciául, németül és oroszul beszél. Egyébként 39 esztendejével ő a legfiatalabb a mezőnyben. Telicka David Byrne mellé kerül, közegészségüggyel és fogyasztóvédelemmel foglalkozik majd.

Ha botrányos nem is, zökkenőmentes sem volt a jelöltállítás Szlovákiában: Mikulás Dzurinda kormányfő hosszas taktikázással sem tudta elérni, hogy kiszemeltje, a Coca-Cola korábbi szlovákiai főnöke, Ivan Stefanec mehessen Brüsszelbe. Helyette a pártok a 44 éves Ján Figel személyében állapodtak meg. A villamosmérnök Figel - aki a kilencvenes években Belgiumban és az USA-ban járt egyetemre - a koalíciós tag jobbközép Kereszténydemokrata Párt (KDH) alelnöke, parlamenti képviselő. Bár ő vezette a szlovák küldöttséget a csatlakozási tárgyalásokon, pártja euroszkeptikus álláspontja miatt nem minden parlamenti erő értett egyet jelölésével. A finn Erkki Liikanen mellett a vállalati politika és az információs társadalom témakörében csillogtathatja tudását.

Szlovéniában valóban simán ment a dolog. Kezdettől a 46 éves Janez Potocnik neve forgott, ami érthető is, hiszen a közgazdász végzettségű politikus éveken át a miniszterelnök EU-ügyekben felelős tanácsadója volt, majd főtárgyalói posztot töltött be, és Ljubljana őt állította az újonnan létrehozott európai ügyek minisztériuma élére is. Brüsszelben az egyik legkényesebb kérdés, a bővítés vár rá, Günter Verheugen lesz a tanítómestere.

A tízes csapat tagjai közül az észt Siim Kallas töltötte be egykor a legmagasabb tisztséget: a külügyi és a pénzügyi tárca vezetése után kormányfő is volt. Az 56 éves politikus egyik szószólója volt Észtország függetlenné válásának, ennek ellenére jócskán érték támadások, mivel a nyolcvanas években tagja volt a szovjet kommunista pártnak, és több banknál is vezető pozíciókat töltött be. A kilencvenes évek elején a rubel észt koronára cserélésével szerzett érdemeket a nemzeti bank élén. Igaz, éveken át vizsgálat folyt ellene: jegybankelnöksége alatt 10 millió dollárnak veszett nyoma. Az unióban szakterületén dolgozhat, Pedro Solbesszel együtt a gazdasági és a pénzügyi témákért felel majd.

A másik két balti állam női biztost küld Brüsszelbe. Lettország az 52 éves Sandra Kalniete volt külügyminisztert, egykori ismert ellenzékit jelölte, aki korábban hazája párizsi nagykövete volt, később az UNESCO-nál is képviselte a lett érdekeket. A pártonkívüli művészettörténész Kalniete - aki több könyvet is írt - messziről jutott Brüsszelbe: Szibériában született, nagyszüleit és szüleit ugyanis a gulágra száműzték, ahonnan csak a hatvanas években térhettek haza. A magát karrierdiplomatának tartó Kalniete állítólag nem fogadta túl lelkesen, hogy az agrárpolitikáért lesz felelős - Franz Fischler mellett -, a közgazdasághoz, különösen a mezőgazdasághoz ugyanis saját bevallása szerint nem is konyít.

Litvániában a 48 éves Dalia Grybauskaite pénzügyminiszterre esett a választás, aki leningrádi és moszkvai közgazdasági tanulmányok után az USA-ban csiszolta külpolitikai ismereteit. Grybauskaite kőkemény tárgyaló hírében áll, aki ráadásul kíméletlenül végrehajtja az általa elképzelt reformokat. Éppen ezért csalódottan vette tudomásul, hogy nem költségvetési vagy pénzügyi kérdésekben fog majd dönteni, hanem az oktatást és kultúrát kapta feladatául, Viviana Reding mellé beosztva.

A harmadik hölgy az 55 éves lengyel Danuta Hübner, aki az uniós politika koordinálásáért felelős miniszter a varsói kormányban. A varsói diákévek után angliai, amerikai és spanyolországi egyetemeken tanult, a kilencvenes években pedig volt lapszerkesztő és tervezési hivatali szakértő, illetve számos minisztériumi középvezetői posztot is betöltött. Bár pártonkívüli, szorosan kötődik az utódpártnak nevezett, jelenleg kormányzó Demokratikus Baloldali Szövetséghez (SLD). A külgazdaság iránt érdeklődő Hübner a hírek szerint örömmel fogadta, hogy a kereskedelemért felelős Pascal Lamy mellé osztották be.

Sokaknak ismerősen csenghet a ciprusi jelölt, a 44 éves Markosz Kiprianu neve, ami véletlen is meg nem is: ő az egykori ciprusi elnök, Szpirosz Kiprianu fia. Az Athén után Cambridge-ben és a Harvardon is jogot tanult férfi a pénzügyminiszteri posztról kerül Brüsszelbe, ami nem egészen ismeretlen terep számára, parlamenti képviselőként ugyanis az európai ügyek bizottságában tevékenykedett. A ciprusi pénzügyi szakember tudása jól jöhet a költségvetési ügyek kezelésében Michaele Schreyernek.

Málta szinte természetesen az 52 éves jogász Joe Borg külügyminisztert jelölte, aki immár több mint tíz éve foglalkozik különböző magas posztokon uniós ügyekkel. Ő beszéli a legtöbb nyelvet: angolul, olaszul, franciául és spanyolul is tárgyalóképes. Dánul azonban nem beszél, pedig ez megkönnyíthetné munkáját Poul Nielson mellett a fejlesztés és a humanitárius segélyezés témaköreiben.

A legidősebb biztos a 63 éves magyar Balázs Péter, jelenlegi brüsszeli nagykövet, aki szinte egész pályafutása során foglalkozott uniós kérdésekkel. A közgazdász végzettségű - karrierjét egykor az Elektroimpexnél kezdő - Balázs hosszú ideig a külkereskedelmi minisztériumban dolgozott, de volt kereskedelmi tanácsos a brüsszeli követségen, majd dániai és németországi nagykövet is. Az utóbbi években a Külügyminisztérium integrációs és külgazdasági államtitkáraként tevékenykedett, illetve Magyarországot képviselte a konventben. Az angol, német, orosz mellett franciául is kiválóan beszélő Balázsnak nem lesz nehéz megértetnie magát Michel Barnier-vel, akivel a regionális politikát és az intézményi reformot felügyelik majd.

VASS PÉTER

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Lopott droggal kereskedett négy férfi, lecsapott rájuk a rendőrség - videó

Lopott droggal kereskedett négy férfi, lecsapott rájuk a rendőrség - videó

Düsseldorfba indultak, de a kapitány végül Edinburghba vitte az utasokat

Düsseldorfba indultak, de a kapitány végül Edinburghba vitte az utasokat

Ki mutatja meg a kiutat a Brexit-káoszból? Boris Johnson vagy Uri Geller?

Ki mutatja meg a kiutat a Brexit-káoszból? Boris Johnson vagy Uri Geller?

Felbukkant Jeruzsálemben egy 2500 éves lelet, ami emberi vonásokat ábrázol

Felbukkant Jeruzsálemben egy 2500 éves lelet, ami emberi vonásokat ábrázol

Elhallgatta a néppárti felfüggesztést Orbán Viktor Facebook-oldala

Elhallgatta a néppárti felfüggesztést Orbán Viktor Facebook-oldala

Pár év múlva újabb magyar sztrádaalagútnak örülhetünk

Pár év múlva újabb magyar sztrádaalagútnak örülhetünk