Öt évvel az után, hogy kivonták a tőzsdéről, ismét megjelent a pénzpiacon a családi vállalkozásként indult, termékeit ügynökök útján értékesítő svéd kozmetikumgyártó, az Oriflame.

Több mint tízszeresen túljegyezték az intézményi és a kisbefektetők a múlt szerdán a stockholmi tőzsdére részlegesen bevezetett svéd Oriflame kozmetikumgyártó papírjait. A termékeit 36 évvel ezelőtti alapítása óta kizárólag saját számlára dolgozó, a cég által független szépségtanácsadónak nevezett ügynökök hálózatán keresztül közvetlenül értékesítő zárt részvénytársaság fő tulajdonosai - az alapító af Jochnick család és az Industri Kapital kockázatitőke-társaság - úgy döntöttek, hogy részben eleget tesznek a túljegyzési kívánalmaknak, és a tervezett 42,3 százalék helyett végül részvényeik 49,4 százalékát dobták piacra. Annál is inkább, mert a befektetők a 11,3 milliárd svéd koronára értékelt kozmetikumgyártó papírjait a 165-200 svéd korona között meghirdetett kibocsátásiár-sáv felső határához közel, 190 svéd koronán jegyezték le. A kibocsátásból 4,1 milliárd svéd korona folyt be a két fő tulajdonos "kasszájába", aminek nyomán korábbi 78,5 százalékra rúgó részesedésük kevesebb mint a felére zsugorodott (a fennmaradó 21,5 százalék részben a menedzsmenté, részben pedig kisbefektetőké, akik most nem adtak el részesedésükből).

A két testvér, Jonas és Robert af Jochnick által 1967-ben indított családi vállalkozás egyszer már megpróbálkozott a tőzsdei jelenléttel. A testvérpár - látva, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a természetes alapanyagokból, többek között mocsári hamvas szederből, nyírfakéregből készülő kozmetikumaik iránt -, elsősorban a Skandinávián kívüli, főként nyugat-európai és ázsiai piacokon való terjeszkedés finanszírozására, 1982-ben az akkortájt az európai pénzpiacok központjának számító londoni tőzsdére vitte a céget.

A testvérpár egyik tagja, Jonas ekkoriban költözött Brüsszelbe - a belga főváros máig a cég központja -, és elhatározta, hogy multinacionális céget farag a családi vállalkozásból. A kilencvenes évek közepére az Oriflame a világ szinte minden pontján megvetette a lábát, a rendszerváltást követően érdeklődése a kelet-európai, azon belül is elsősorban az orosz piac felé fordult. A stratégia bevált, hiszen az exszocialista országok az utóbbi évtizedben dinamikus növekedést mutattak. A sikerek ellenére az 1997-98-as ázsiai és orosz pénzügyi válságot követő világméretű befektetői bizalmatlanság kikezdte a kozmetikumgyártó papírjait, ezért az alapítók úgy döntöttek, ismét saját kezükbe veszik az irányítást, és visszavásárolták cégüket. Az ügyletbe beszállt az Industri Capital befektetési társaság is, amely 1999-ben a testvérpárral azonos mértékű tulajdonrészt, 39,25 százalékot vásárolt a cégben, amelyet kivontak a tőzsdéről. Az új tulajdonosok végrehajtották a szükséges szerkezeti átalakítást, többek között a kelet-európai érdekeltségeket összefogó céget beolvasztották a Luxemburgban bejegyzett anyavállalatba.

Öt év múltán most ismét tőzsdére került az Oriflame, jóllehet pénzügyi mutatói azt jelzik, hogy biztos lábakon áll, elegendő nyereségtartalékkal rendelkezik, nem szorul tőkeinjekcióra. A lépés hátterében piaci szakértők szerint az húzódik meg, hogy a tulajdonosok legalább részben realizálni akarják befektetésük hasznát, ám oly módon, hogy azért még maradjon akkora tulajdonrészük, ami némi beleszólást enged a cég irányításába. Mindenesetre a befektetők nagy érdeklődéssel fogadták az Oriflame-papírokat, ami azért is biztató, mert a stockholmi tőzsdén másfél éve ez volt az első részvénykibocsátás. Akik jegyeztek a kozmetikumgyártó papírjaiból, már a kereskedés első napján örülhettek: fél órával a tőzsdenyitás után az Oriflame részvényeinek jegyzése 10,5 százalékkal emelkedett, és az értékpapírok 210 koronás árfolyamon cseréltek gazdát.

A befektetők bizalma nem alaptalan. A termékeit 54 országban 1,4 millió szépségtanácsadó ügynök révén értékesítő Oriflame a tavalyi évet igen jó eredménnyel zárta: 5,9 milliárd svéd koronás forgalom mellett 806 millió koronás adózott nyereséget ért el, ami a forgalmat tekintve 20, a nyereség szempontjából pedig 14 százalékkal jobb az előző évinél. A jelenleg több mint ötszáz terméket kínáló Oriflame - amely Stockholmban, Varsóban és Újdelhiben rendelkezik gyártóbázissal - különben a jelenleg legnagyobb piacának számító Oroszországban kívánja erősíteni pozícióját. A svéd cég éves forgalmának közel harmadát adó, mintegy 600 ezer szépségtanácsadóból álló ügynökhálózattal megdolgozott orosz piacot, illetve a szovjet utódköztársaságokat a tervek szerint jövőre közel 275 millió svéd koronás beruházással elkészülő gyár látja majd el. A cég 1991-ben indította el az Oriflame Hungária Kozmetika Kft.-t, amely több tízezer ügynökből álló hálózatán keresztül évente több mint 4 milliárd forintos forgalmat bonyolít le, és így a kozmetikumok terén 3-4 százalékos részesedést mondhat magáénak a magyar piacon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

Plagizált pályázattal jelentkező iskolaigazgató-jelöltet támogatnak a fideszesek Szigetszentmiklóson

Plagizált pályázattal jelentkező iskolaigazgató-jelöltet támogatnak a fideszesek Szigetszentmiklóson

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Köves Slomó szervezete szerint a Figyelő címlapja nem antiszemita

Köves Slomó szervezete szerint a Figyelő címlapja nem antiszemita