Eladásra kínálta fel a legnagyobb cseh lapkiadó, a német tulajdonú Vltava Labe Press a nagy múltú neves futballklubot, a Sparta Prahát.

Szűkszavú nyilatkozatra hívta össze nemrégiben az újságírókat, Vlastimil Kostal, a neves cseh futballklub, a Sparta Praha elnöke. A sajtótájékoztatón a sportmenedzser meglepő bejelentést tett, mondván, a jelenlegi tulajdonos, a legnagyobb cseh lapkiadónak számító Vltava Labe Press - a német Passauer Neue Presse leányvállalata - eladásra kínálta fel a futballklubot. A Csehországban 11 regionális napilapot és 13 hetilapot megjelentető bajorországi lapkiadó döntését Kostal nem indokolta, a kérdésekre mindössze annyit árult el, hogy több érdeklődő - köztük három külföldi befektető és a leggazdagabb cseh üzletember, Petr Kellner tulajdonában lévő Privní Privatizacní Fond skupiny (PPF) pénzügyi csoport is - jelentkezett a 111 éves múltra visszatekintő futballklubért.

A konkrét vételi ajánlatok kiértékelésével a tulajdonos reményei szerint az év közepén megtörténhet a tulajdonosváltás. Kostal elmondása szerint a leggazdagabb cseh fociklubnak tartott Sparta Praha értékét jelenleg mintegy 760 millió koronára (1 cseh korona = 7,59 forint) tartják, ami mindössze 53 millió koronával több, mint amennyiért 1999-ben a német befektető megvette. Pedig időközben a német tulajdonos pénzügyileg alaposan rendbe tette az öt éve még 900 millió korona adóssággal küszködő nagy múltú sportklubot. A németek most a közvetlen eladás mellett döntöttek, jóllehet egyszer már felmerült a tőzsdén keresztül, részvénykibocsátással történő értékesítés.

A csehszlovák honvédség egykori klubja viharos időket élt meg a rendszerváltás után: a kilencvenes évek folyamán két ízben is a csőd szélére került, aminek mindannyiszor tulajdonosváltás lett az eredménye. A focimegszállottnak számító Václav, Bohumil és Rodolf Rudl testvérek által 1893-ban elindított futballklub vezetése kezdetben nem akarta magántulajdonba adni a cseh futballvilág gyöngyszemének tartott, már-már nemzeti kincsként kezelt Sparta Prahát, ám elhatározásukat 1992-ben mégis megváltoztatták. Az egy évvel korábban részvénytársasággá alakított futballklub iránt komoly érdeklődést mutatott akkoriban az épp hatalmon lévő, Václav Klaus exkormányfő - jelenleg államfő - vezette Polgári Demokrata Pártban (ODS) tevékenykedő, autószerelőből vállalkozóvá lett Petr Mach, akit aztán 1992-ben, hogy, hogy nem, a klub elnökévé választották, majd nem sokkal pozíciójának elfoglalása után potom áron, mindössze 5 millió koronáért meg is vette a futballklubot.

Politikai kapcsolatainak köszönhetően a Csehországban elsők között Opel-kereskedést nyitott Machnak sikerült az állami tulajdonú pénzintézetektől hitelt szereznie a prágai futballstadion, az 1913-ban készült Letna felújítására, ám a hiteltörlesztés és a futballklub működtetése oly nagy összegeket emésztett fel, hogy képtelen volt finanszírozni. Ezért mielőtt a pénzintézetek csődeljárást kezdeményeztek volna, 1996-ban egymilliárd szlovák koronáért - akkori árfolyamon mintegy 30 millió dollárért - eladta a kassai Kelet-szlovákiai Vasmű (VSZ) focibolond tulajdonosának, az FC Kosice futballklubot birtokló Rezes családnak. A cseh futballklub elnöke aztán a családfő, Alexander Rezes lett.

Az újbóli tulajdonosváltással a Sparta Praha helyzete nemhogy nem rendeződött, hanem tovább súlyosbodott: pénzügyeit a szlovákok sem tették rendbe, és a beígért világhírű játékosok, mint például a bolgár Hriszto Sztojcskov megvétele is elmaradt. Ehelyett inkább a Sparta Praha játékosainak kiárusításán kerestek: Rezes regnálása idején adták el az olasz Laziónak a jelenleg a Juventusban játszó Pavel Nedved középpályást. Mégpedig egy kis trükkel: Nedved szerződése ugyanis a Sparta Prahánál lejárt, ezért Rezes potom összegért szerződtette szlovák csapatához, az FC Kosicéhez, majd nem kis összegért továbbadta az olaszoknak. Nem véletlen, hogy a Sparta Praha rajongói örültek annak, amikor öt éve a németek vették a kezükbe a futballklubot. "Se kezünk, se lábunk nem volt már" - panaszkodott az idő tájt Kostal elnök, hozzátéve: az adósságok 900 millió koronára rúgtak. A németek, bár nem mutatkoztak igazán adakozónak, rendbe tették a pénzügyeket: az adósságokat teljes egészében visszafizették, és a működtetés átszervezésével elérték, hogy a futballklub ma már némi profitot hozzon. Persze a hitelek kifizetésében döntő jelentősége volt annak, hogy 2001-ben 25 millió német márkáért el tudták adni Tomas Rosicky középpályást a Borussia Dortmundnak.

Mindenesetre a fennállása alatt 21-szeres csehszlovák, hétszeres cseh bajnok, ám jelenleg tíz ponttal lemaradva a negyedik helyen álló Sparta Praha - ahogy a többi cseh futballklub - máig állami támogatásra szorul: az idei 300 millió koronás büdzséjéhez 90 millió koronát kért az államkasszából, az összeg a 250 millió koronás beruházással készülő, az utánpótlás nevelését szolgáló sportlétesítményének a befejezéséhez szükséges.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szabadon engedték a salvadori nőt, akit teherbe ejtett a megerőszakolója

Szabadon engedték a salvadori nőt, akit teherbe ejtett a megerőszakolója

Seres: Occupy MTVA, avagy Kossuth tér visszatér

Seres: Occupy MTVA, avagy Kossuth tér visszatér

Mindenki nyugodjon meg: van elég gáz télire

Mindenki nyugodjon meg: van elég gáz télire

Feljelent és demonstrációra készül az MSZP

Feljelent és demonstrációra készül az MSZP

Bayer Zsolt: Vibrátor alakú és méretű forradalom zajlik

Bayer Zsolt: Vibrátor alakú és méretű forradalom zajlik

MTVA: megsérült az egyik biztonsági őr

MTVA: megsérült az egyik biztonsági őr