A nemzeti fejlesztési terv agrár- és vidékfejlesztés operatív programja (AVOP) keretében 2004 és 2006 között összesen 105 milliárd forint hívható le - ebből 78,8 milliárd a potenciális uniós forrás és 26,2 milliárd a nemzeti társfinanszírozás -, és a gazdák május 3-ától pályázhatnak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal regionális igazgatóságain. Kilenc kiemelt területet jelöltek meg: mezőgazdasági beruházások támogatása (90 millió forintig); a halászat strukturális támogatása (150 millió forintig); a 40 év alatti fiatal gazdák induló támogatása (6,375 millió forintig), szakmai továbbképzés és átképzés támogatása (egy főre legfeljebb képzésenként 100 ezer forint), a mezőgazdasági termékek feldolgozásának és értékesítésének fejlesztése (90 millió forintig); a vidéki jövedelemszerzési lehetőségek bővítése (30 millió forintig); a mezőgazdasághoz kötődő infrastruktúra fejlesztése (80 millió forintig), falufejlesztés és -megújítás, tárgyi és szellemi örökség védelme, megőrzése (60 millió forintig); integrált, területi alapú fejlesztési stratégiák megvalósítása (50 millió forintig).

Az AVOP az előcsatlakozási SAPARD-program örökébe lép. Ez utóbbira március végéig 3870 pályázat érkezett 87 milliárd forintos támogatási igénnyel és 186,3 milliárd forintos projektértékkel. A megkötött 796 szerződés támogatási igénye megközelíti a 21 milliárd forintot, és döntés született további 3,4 milliárd forint szubvenciós vonzatú projektről is. Az AVOP-jogcímekre beadott pályázatok elbírálása ugyan elkezdődhet, szerződéskötésre azonban csak akkor kerül sor, ha az azonos jogcímen futó SAPARD-programot lezárták, aminek augusztus vége a határideje.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megzakkant a mémgyár, összehozta Mészáros 2rule-ját a túlórával

Megzakkant a mémgyár, összehozta Mészáros 2rule-ját a túlórával

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Letiltotta a Tumblr a pornót, visszakerült az App Store-ba

Letiltotta a Tumblr a pornót, visszakerült az App Store-ba

Kemény legény: 30 millió forint a legdrágább eladó hazai Hummer

Kemény legény: 30 millió forint a legdrágább eladó hazai Hummer

BRFK: Eddig 57 embert állított elő a rendőrség a tüntetések miatt

BRFK: Eddig 57 embert állított elő a rendőrség a tüntetések miatt

Ön is segíthet megmenteni a korallzátonyt, erre a színre figyeljen

Ön is segíthet megmenteni a korallzátonyt, erre a színre figyeljen