A csatlakozással egyidejűleg Magyarország is bekapcsolódik az unió informális problémamegoldó hálózatába (Solvit), amelynek célja, hogy a belső piaci szabályok helytelen alkalmazása, illetve megsértése esetén az ezt elszenvedő magánszemélynek vagy vállalkozásnak ne kelljen bírósághoz fordulnia, hanem módja nyíljon a vita "békés úton" történő rendezésére. A Solvit rendszer igénybevételére eddig leggyakrabban a diplomák, a szakképzés vagy a gyakorlati idő el nem ismerésével, illetve a szociális ellátórendszer juttatásainak korlátozásával kapcsolatban került sor.

Az egyének és a vállalkozások panaszukkal a hazai Solvit-központjukat kereshetik föl, amely eldönti, a belső piaci szabályok megsértéséről van-e szó. Ha a problémát a hazai központ a szabályok megsértésének minősíti, akkor a bepanaszolt szervezet országának Solvit-központjához fordul. Ez utóbbi veszi föl a kapcsolatot a szabálysértésért felelősnek tartott hatósággal, és megpróbálja informális egyeztetésen elérni az ügyfél számára megnyugtató megoldást. Erre tíz hét áll rendelkezésre, a határidő négy héttel meghosszabbítható. Az eddigi tapasztalatok szerint a Solvit-rendszerbe bekerült ügyek négyötödét sikerült megoldani.

A Solvit hálózatát az uniós tagállamok államigazgatásán belül létrehozott néhány fős központok alkotják, és a hozzájuk kapcsolódó partnerek - szakmai érdekvédelmi szervezetek, kamarák, az európai tájékoztatási központok vagy az ombudsmanok - segítik. A Solvit igénybevétele a panaszosnak - aki végig figyelemmel kísérheti ügye alakulását, és végül dönthet a megoldásra tett javaslat elfogadásáról - ingyenes, ám aki már bírósági úton keresi az igazát, az nem fordulhat ide. A hálózat nem foglalkozik cégek közötti, illetve cégek és magánszemélyek közötti vitákkal sem. A magyar központot a Külügyminisztérium integrációs és külgazdasági államtitkárságán hozzák létre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Sikeres példák

Egy belga ékszerész Franciaországban vett részt kiállításon, ahol a vámhatóságok importdokumentumokat kértek tőle...

Mindent vitt a dohánybiznisz Csongrád megyében

Mindent vitt a dohánybiznisz Csongrád megyében

Erre is gondoljon, ha karácsonyi fénydekorációt vásárol

Erre is gondoljon, ha karácsonyi fénydekorációt vásárol

Napos, de hűvös idő várható

Napos, de hűvös idő várható

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt

Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár