Az amerikai dollár erősödött az euróval szemben, e hét hétfőn már az 1,20-as határt ostromolta amiatt, hogy az USA-ban négy éve nem látott kedvező munkaerő-piaci adatok láttak napvilágot.

Az euró annak ellenére gyengült, hogy az Európai Központi Bank (ECB) a piaci nyomás ellenére nem csökkentette irányadó kamatát, mivel úgy látta, az EU gazdasága e nélkül is fokozatosan erősödik majd.

A japán jen árfolyama tovább nőtt a dollárral szemben, e hét hétfőre már 103-ra, 2000 eleje óta nem látott szintre, miután az erős belföldi kereslet révén a szigetország gazdasága gyorsuló ütemben nő.

A cseh korona a héten gyengült az euróval szemben, a hét végi szlovák államfőválasztáson Meciar jó szereplése ugyanis negatívan befolyásolta a cseh valutát is.

A lengyel zloty tovább gyengélkedik annak ellenére, hogy a politikai bizonytalanság csökkent azáltal, hogy nőtt annak a reménye, az államfő által kijelölt Marek Belka leendő pénzügyminiszter megkapja a szükséges parlamenti támogatást a költségvetési reformok végigviteléhez.

A brazil reál árfolyamát a dollárral szemben a kormányzati korrupciós botrányok csillapodásán túl az is erősítette, hogy a múlt csütörtöki külkereskedelmi adatok szerint az export nőtt, az import csökkent márciusban, a kivitel 7,9 milliárd dollárral havi rekordot döntött.

A 99,5 százalékos tisztaságú arany unciánkénti (31,1035 gramm) árfolyama hétfőn Londonban 420,55 dollárt ért. Az aranyért fél éve 372,75, egy éve 323,20 dollárt adtak. Az ezüst unciáját hétfőn Londonban 8,19 dolláron jegyezték.

A forint egy hét alatt összességében 0,8 százalékponttal erősödött, e hét hétfőn 2,8 százalékra állt a sáv erős szélétől, egy euró 248 forint alá került. Az MNB-nél egy euró az egy héttel korábbi 250,63 forintról e hét hétfőre 248,79 forintra gyengült, az ECB-nél egy euró e hét hétfőn 248,10 forintot ért. A hazai bankközi forintkamatok nem változtak, az egynapos betéteké például 12,25 százalék maradt. A kereskedelmi bankok kedden az MNB-nél 241,45 milliárd forintnyi betétet helyeztek el két hétre, szemben a lejáró 150,05 milliárdnyival.

Az állampapírpiacon a hozamok csökkentek, a három hónapos diszkontkincstárjegyeké 0,05 százalékponttal, 11,93 százalékra, a 2007-ban lejáró államkötvényeké 0,89 százalékponttal, 9,47 százalékra, a 2020-ban lejáróké 0,77 százalékponttal, 7,44 százalékra.

A határidős devizatőzsdéken a külföldi pénzek gyengültek a forinttal szemben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Rabszolgatörvény": a mémgyárakat is beindította a parlamenti szavazás

"Rabszolgatörvény": a mémgyárakat is beindította a parlamenti szavazás

Az EU meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat

Az EU meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat

Karácsony előtt száll rá a webáruházakra a kormány

Karácsony előtt száll rá a webáruházakra a kormány

Firefoxot használ? Nyomjon rá most a frissítésre, hasznos újítások érkeztek bele

Firefoxot használ? Nyomjon rá most a frissítésre, hasznos újítások érkeztek bele

Na, ez az ijesztő: a Google főnöke nem volt hajlandó megmondani, lekövetik-e felhasználók telefonjait vagy sem

Na, ez az ijesztő: a Google főnöke nem volt hajlandó megmondani, lekövetik-e felhasználók telefonjait vagy sem

Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél

Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél