Éleződik a verseny a nemzetközi biztonságtechnikai piacon a dán Group 4 Falck és a brit Securicor nemrég bejelentett fúziója nyomán. Az új csapat - a világ második legnagyobb biztonsági cége - megszorongathatja az ágazat vezető társaságát, a svéd Securitast, mely felvásárlással akar erősíteni.

Számos ágazat számára katasztrofális következményekkel járt az utóbbi években a terrorizmus globális méretűvé válása és a bűnözés fokozódása. A személy- és vagyonvédelemmel, pénzszállítással, objektumok őrzésével foglalkozó biztonsági cégek azonban jobbnál jobb eredményeket értek el, és a szolgáltatásaik iránti kereslet további növekedésével számolnak. Ebben bízik az üzletág két nagy-ágyúja, a dán Group 4 Falck és a brit Securicor is, amelyek hónapokig tartó tárgyalássorozat után nemrég állapodtak meg fúziójuk részleteiről.

Az egyesülés révén a világ második legnagyobb biztonsági cége jön létre. Pontosabban a Group 4 Falck már eddig is második volt a ranglistán, de a Securicorral megerősödve immár egyenrangú, veszélyes vetélytársává válik a világelsőséget birtokló svéd Securitasnak (a két fuzionáló cég tavalyi együttes forgalma 7,1 milliárd, a Securitasé 8,4 milliárd dollár volt). Az új vállalat értékét 3,1 milliárd dollárra teszik, 108 országban lesz jelen, és világszerte 340 ezer alkalmazottat foglalkoztat majd. A tevékenységek összehangolása révén évi 35 millió dolláros megtakarítást érnek el, ami minden bizonnyal elbocsátásokat is takar, ám erről eddig nem szivárogtak ki konkrétumok. Az új cég székhelye Nagy-Britanniában lesz, a papírok 57,5 százaléka a Group 4 Falck, a többi a Securicor mostani részvényeseinek a tulajdonába kerül. A részvények a londoni és a koppenhágai tőzsdén is forognak majd. A közös cég élére Lars Nörby Johansen, a Falck vezérigazgatója kerül, helyettese Nick Buckles, a Securicor vezérigazgatója lesz, ám a napokban kiszivárgott, hogy a tervek szerint a 43 éves Buckles néhány éven belül leváltja az 54 éves Johansont.

A várhatóan Group 4 Securicor név alatt egyesülő két cég jól kiegészíti egymást, a Securicor elsősorban a pénzszállításban, börtönök üzemeltetésében és biztonsági őrök kiközvetítésében erős, míg a Group 4 Falck a pénz-, vagyon- és személyvédelem mellett a távfigyelő szolgáltatásban. A profiltisztítás érdekében a dán cég börtönrészlegét leválasztják és a mentési feladatokat ellátó egységgel összevonva önálló társasággá alakítják Falck A/S néven, és a bevezetik a koppenhágai tőzsdére.

A fúzió révén eltűnik a cégnévből az alapító Falck család neve. Maga a család már korábban megvált a cégtől, 1988-ban minden részvényét eladta a dán Baltica biztosítónak, akkor került a társaság élére Johanson. A vállalat gyökereit egyébként 1906-ra vezetik vissza, akkor hozta létre Sophus Falck a dániai Frederiksbergben cégét, mely két év múlva szolgálatba állította az első mentőautót a skandináv térségben, később pedig tűzoltóautókkal is felszerelte magát.

Szintén Frederiksbergben indult 1901-ben Philip Sörensen védelmezési feladatokat ellátó cége, mely - miután a család a svédországi Helsingborgban is céget alapított Securitas néven - 1934-ben felvette a Securitas nevet. 1951-ben a família összes külföldi érdekeltségét e név alatt vonták össze, majd a hatvanas években az egész csoportot Group 4-re keresztelték. 1981-ben a céget vezető két Sörensen fiú úgy döntött, felosztja egymás között a családi vállalatbirodalmat: Jürgen Philip-Sörensen állt az európai tevékenység élére Group 4 néven, Sven Philip-Sörensen pedig a Svédországban tevékenykedő Securitast vette át. A Group 4 végül 2000-ben fuzionált a Falckkal, s bár már így is komoly nemzetközi tényezővé vált, a nagy lökést az adta, amikor a csoport 2002-ben felvásárolta az amerikai Wackenhut Corporationt, az ottani második legnagyobb biztonsági céget. Alkalmazottainak száma ezzel 148 ezerről egy csapásra 230 ezerre nőtt.

Számos felvásárlást hajtott végre a Group 4 Falck az utóbbi években az USA-ban, valamint Nyugat- és Kelet-Európában. Magyarországi cége például a Banktech Rt. 2001-es megvételével erősítette pozíciót, és tavalyi 13 milliárd forintos forgalmával (melyből mintegy egymilliárdos adózás előtti profitja keletkezett) az 50 milliárdos magyar biztonsági piacon messze megelőzi a többi céget, az itteni negyedik Securicorral összeállva pedig jövőre akár 15-17 milliárdos forgalmat érhet majd el.

A brit Securicor sem fiatal cég, 1935-ben alapították, amikor London egyes kerületeiben mind elviselhetetlenebbé vált a bűnözés. A Night Watch Services, azaz éjszakai figyelőszolgálat négy biciklis járőrrel indult, akiknek feladata elsősorban a besurranó tolvajok nyakoncsípése volt. Később gyárak, irodák őrzését, védelmét is ellátták, majd beszálltak a pénzszállítmányok kíséretébe is. A céget attól kezdve kezdték komolyan venni, hogy az ötvenes években bekerült az igazgatótanácsba egy korábbi magas rangú rendőrtiszt. A társaság 1951-ben vette fel a Securicor nevet, és a következő évtizedek a folyamatos terjeszkedés és felvásárlás jegyében teltek. Mára a világ harmadik legnagyobb biztonsági cégévé nőtte ki magát, Nagy-Britanniában például ők végzik a bankok és cégek közti pénzszállítás kétharmadát.

A Group 4-ből kinőtt svéd Securitas szintén nemzetközi felvásárlások révén emelkedett világelsővé. Kezdetben Európában fokozta jelenlétét, majd az USA-ban. 1999-ben például megszerezte az amerikai Pinkerton céget, majd rá egy évre az USA második számú biztonsági cégét, a Burnst is megvette, és lényegében ezzel ugrott a nemzetközi lista élére. Magyarországon 1990 óta van jelen, előbb vegyesvállalatként, de ma már 100 százalékos svéd tulajdonban működik, mintegy 1500 alkalmazottal. A Securitas a felvásárlások folytatásával kívánja elkerülni, hogy letaszítsák a trónról: a napokban el is terjedt, hogy élénken érdeklődik a főként pénzszállításban érdekelt francia Eurotelis Valiance iránt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kovács Zoltán nem tekinti újságírónak a Politico magyar származású alkalmazottját

Kovács Zoltán nem tekinti újságírónak a Politico magyar származású alkalmazottját

Megszavazták: a határon túli magyarok is szavazhatnak az EP-választáson

Megszavazták: a határon túli magyarok is szavazhatnak az EP-választáson

Megdőlt egy népszerű tévhit a rejtvényfejtésről

Megdőlt egy népszerű tévhit a rejtvényfejtésről

Megtaláltuk Petőfi ősbűnét - ezért került a kultúrharc célkeresztjébe

Megtaláltuk Petőfi ősbűnét - ezért került a kultúrharc célkeresztjébe

A zsidózó Szávay december 31-én adja vissza mandátumát

A zsidózó Szávay december 31-én adja vissza mandátumát

„Rabszolgatörvény”: a Jobbik lezárta a Pénzügyminisztérium bejáratát

„Rabszolgatörvény”: a Jobbik lezárta a Pénzügyminisztérium bejáratát