A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly az építőipar teljesítménye reálértékben 0,7 százalékkal nőtt.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly az építőipar teljesítménye reálértékben 0,7 százalékkal nőtt. A stagnálás mögött az épületgépészet és a befejező építés teljesítményének 13,8, illetve 16,7 százalékos növekedése, valamint a szerkezetkész épületek építésének 9 százalékos csökkenése áll. Mivel a befejező építési, illetve a gépészeti munkákat jellemzően kisvállalkozások végzik, a kisebb szervezetek teljesítménye növekedett, a nagyobbaké csökkent 2003-ban 2002-höz képest. Nem számítanak az idén arra az elemzők, hogy a magasépítési piacon az önkormányzatok és az állam kereslete növekedne. A vállalkozási szféra kereslete - jósolja Varga Dénes, a DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda Kft. ügyvezetője - valószínűleg élénkülni fog, ám ez a magasépítési piac egészét tekintve várhatóan csak 4 százalék körüli növekedésre lesz elég. A döntően az útépítést jelentő mélyépítés teljesítménye politikafüggő, elsősorban az autópálya-építések függvényében alakul majd. "Az infrastrukturális beruházásoknál nagyon alacsony az előző évi bázis; itt annak ellenére jelentős lehet a növekedés, hogy a kormány egy sor betervezett útépítési munkát elhalasztott" - állítja Mályusz Levente, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építészmérnöki karának docense, a Baudata kutatója. A kulcskérdés itt az lesz, hogy milyen ütemben és mértékben érkeznek az EU-pénzek, sikeresek lesznek-e a magyar pályázatok. A tavalyihoz viszonyítva összességében akár 10 százalékkal is növekedhet a magyar mélyépítőipar teljesítménye 2004-ben. Így az építőipar teljesítménye várhatóan 5-7 százalékkal emelkedik 2004-ben. A kereskedelmi beruházásoknál további dinamikus növekedés várható. Bár a fogyasztói kereslet ezeket az invesztíciókat nem teljesen alapozza meg, a befektetők a jelek szerint úgy gondolkoznak, hogy ha nem foglalják el időben a jó helyeket, akkor azt megteszi a konkurencia.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Vége a galoppnak?

Visszavetette ugyan az ingatlanpiac lendületét a kedvezményes kamatozású hitelek tavaly decemberi szigorítása, de korántsem az akkor várt mértékben. A szezon beindultával az eladók még áremeléssel is próbálkoznak.

Hamarosan bezár Budapest egyik legkedveltebb péksége

Hamarosan bezár Budapest egyik legkedveltebb péksége

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Az európai zsidók 90 százaléka szerint erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években

Az európai zsidók 90 százaléka szerint erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években

Hasogdzsi-gyilkosság: Szaúd-Arábia nem hajlandó kiadni a gyanúsítottakat Törökországnak

Hasogdzsi-gyilkosság: Szaúd-Arábia nem hajlandó kiadni a gyanúsítottakat Törökországnak

Laptop már van, de mit telepítsek rá? – 6 tipp családi cégeknek

Laptop már van, de mit telepítsek rá? – 6 tipp családi cégeknek

Elhalasztják a szavazást a Brexit-megállapodásról

Elhalasztják a szavazást a Brexit-megállapodásról