Több száz ír vásárol mostanában lakást Budapesten, többnyire új építésűeket, befektetési célból.

Több száz ír vásárol mostanában lakást Budapesten, többnyire új építésűeket, befektetési célból. Azt remélik, hogy a magyar ingatlanpiacon - ellentétben az éppen hanyatló brittel, spanyollal vagy portugállal - három-öt év távlatában is jelentős nyereséget vághatnak zsebre. Néhány magyar szakember szerint túl optimisták.

Az utóbbi fél évben mintegy hatszáz-nyolcszáz lakást vásároltak ír befektetők Magyarországon - becsli Gerő András, az Otthon Centrum Kft. ügyvezetője, nem kis büszkeséggel téve hozzá, hogy ezek legalább negyedét ők közvetítették. Az írek általában egy-két lakást vettek, de előfordult már, hogy egy nagybefektető egy egész társasházat megvásárolt, majd a lakásokat továbbadta honfitársainak, akik többnyire kisebb, egy-másfél szobás lakásokat keresnek Budapesten, elsősorban a Belvárosban és a budai zöldövezetekben. Egy olyan ingatlanért, amilyenért Dublinban 500 ezer eurót kell leszurkolniuk, Budapesten már 80-100 ezer euróért hozzájuthatnak. Ráadásul a lakások a befektetés ideje alatt is termelnek némi pénzt, mivel kiadják őket. Hogy mennyiért, az - állítja Gerő - nem is különösebben érdekli őket.

A HVG által megkeresett ír kis- és nagybefektetők arra számítanak, hogy az EU-csatlakozás, illetve az euró majdani bevezetése miatt Magyarországon is felkúsznak az ingatlanárak, és így négy-öt éven belül évi akár 10 százalékos haszonra is szert tehetnek, ami euróalapon kalkulálva nagy szó volna. Gerő András szerint talán kissé túlzóak az írek várakozásai. "Való igaz, hogy az eddig csatlakozott országok többségében emelkedtek az ingatlanárak, de euróban számolva inkább csak az évi 3-4 százalékos emelkedést tartom reálisnak." Van ellenpélda is: Portugáliában az 1986-os belépést követő öt esztendőben még az inflációtól is elmaradt az ingatlanárak emelkedése. A 35 éves Helen Hitwell mégis erősen hisz abban, hogy tavalyi befektetése, egy III. kerületi lakás busásan megtérül. "Budapest - állítja - igazi világváros, és a csatlakozás után második Párizs is lehet."

A szintén sok ír befektetővel kapcsolatban álló Autóker Holding Rt. elnök-vezérigazgatója, az izraeli állampolgárságú Ehud Amir szerint az írek saját példájukból indulnak ki, amikor azt remélik, hogy a csatlakozás utáni években Magyarországon is megugranak az ingatlanárak. 1996 és 2001 között világviszonylatban Írországban emelkedtek a leginkább a lakás- és házárak, s az ország még 2002-ről 2003-ra is az előkelő negyedik helyet szerezte meg az ingatlandrágulási listán. Az egy éve alakult, dublini székhelyű, kifejezetten magyarországi ingatlanberuházásokkal foglalkozó Hiberno-Hungarian Enterprises Ltd. több építkezése is fut Magyarországon: a projektekbe kizárólag írek fektetik a pénzüket, a lakásokat viszont elsősorban magyarok veszik meg. Az ír állampolgárságú ügyvezető, Frank Ward szerint az ír ingatlanpiac már túlértékelt, s az olyan, hagyományosan jónak számító befektetési célországok, mint Nagy-Britannia, Spanyolország, Portugália vagy az Egyesült Államok az utóbbi években jelentősen vesztettek vonzerejükből, míg Magyarország még mindig viszonylag olcsó.

Az írek odahaza saját ingatlanaikra kedvező kamatozású hiteleket vehetnek föl. E pénzek megforgatására aztán olyan célországokat választanak, amelyekben reményeik szerint már rövid távon, azaz néhány éven belül jelentősen emelkedni fognak az árak. "E szempontból a spanyol-, illetve dél-franciaországi nyaralókat szorosan követik a prágai és budapesti belvárosi lakások" - mondja Gerő. Ez a jelenség a gombamód szaporodó ír-magyar közvetítő-, illetve beruházó cégeknek is köszönhető, amelyek rendszeresen publikálnak Írországban kutatásokat, s ezek a legkedvezőbb ingatlanbefektetési terepek között Csehország mellett Magyarországot is felsorolják. Frank Ward szerint Magyarország nem csupán az áraival, hanem aránylag jól működő jogi hátterével s kissé konzervatív, ám megbízható bankrendszerével is vonzza a beruházókat. A HVG által megkérdezett befektetők egyike sem panaszkodott a magyar bürokráciára, de azt remélik, hogy az EU-csatlakozás után az ügyintézés is gördülékenyebb lesz.

HERMANN IRÉN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Vége a galoppnak?

Visszavetette ugyan az ingatlanpiac lendületét a kedvezményes kamatozású hitelek tavaly decemberi szigorítása, de korántsem az akkor várt mértékben. A szezon beindultával az eladók még áremeléssel is próbálkoznak.

Végre kész az M0-s lehajtója az M6-os felé

Végre kész az M0-s lehajtója az M6-os felé

Ne essen kétségbe, segítünk karácsonyi ajándékokat készíteni!

Ne essen kétségbe, segítünk karácsonyi ajándékokat készíteni!

A Kutyapárt megtalálta a piaci rést: gázmaszkkészítő workshopot szerveznek

A Kutyapárt megtalálta a piaci rést: gázmaszkkészítő workshopot szerveznek

Működik a recept: mesterséges szigeteket hoztak létre, sikerült visszacsalogatni az állatokat

Működik a recept: mesterséges szigeteket hoztak létre, sikerült visszacsalogatni az állatokat

Itt az új golyóstoll, amellyel nem csak fejjel lefelé lehet írni, de akár víz alatt is

Itt az új golyóstoll, amellyel nem csak fejjel lefelé lehet írni, de akár víz alatt is

Találtak egy új bolygót a Plutó mögött, az egész rózsaszín

Találtak egy új bolygót a Plutó mögött, az egész rózsaszín