Látszani is fog kívülről a pult mögött álló bárkisasszonyok lába, meg nem is - egy nemsokára elkészülő bécsi, a...

Látszani is fog kívülről a pult mögött álló bárkisasszonyok lába, meg nem is - egy nemsokára elkészülő bécsi, a belvárosi Schadek Gassén nyíló ifjúsági szórakozóhelyen. Vagyis hogy nagyjából úgy fog átderengeni lábuk formája a bár térelválasztóján, mintha az tejüvegből készült volna. Pedig a térelválasztó anyaga beton lesz, csak éppen egy speciális, fényáteresztő fajta.

Ugyanilyen anyagból egy határral keletebbre, a komáromi erőd előtti parkban a tervek szerint még hamarabb, már május végére elkészül az Európai Unióhoz való csatlakozás szobra, egy nagyjából 3 négyzetméteres lap, amely derengésével mintegy azt sugallja majd, hogy Kelet- és Nyugat-Európa, Magyarország és Szlovákia, illetve a város két fele között immáron nincs tömör, súlyos, átláthatatlan elválasztó fal.

A LitraConnak elkeresztelt áttetsző beton magyar találmány: kiagyalója, a 27 esztendős Losonczi Áron tavaly Svédországban Dám György közgazdásszal elnyerte a Venture Cup és a stockholmi KTH Excitera Innovation Challenge innovációs versenyek első díját. Ez már a világ néhány vezető építészének érdeklődését is fölkeltette. A londoni Tate Galleryt felújító svájci Herzog & de Meuron építésziroda néhány hete jelezte, hogy egy lakóparkba szeretne 2 ezer négyzetméternyit beépíteni az új anyagból, de megkereste Losoncziékat a munkásságáért 1990-ben lovaggá ütött brit Sir Norman Foster, az új londoni, döntött szivar alakú városháza "atyja", illetve a szintén brit Nicholas Grimshaw is.

A tavalyig a stockholmi Királyi Művészeti Egyetemen tanuló Losonczi tulajdonképpen nem tett mást, mint a német Schott cég optikai üvegszálas technológiáját ötvözte a hagyományos betonnal. Ez úgy történt, hogy a sok ezer szálacskát egyenletesen elosztotta a betonblokkok két fő felülete alatt. Emiatt a megvilágított oldalon levő tárgyak körvonalai láthatóvá válnak a túloldalon, úgy, hogy az átmenő fény színe is megmarad. Így aztán - magyarázza Losonczi - az a benyomása támad a betonfal előtt állónak, hogy az szinte súlytalan és vékony anyagból készült.

Az új beton összetétele 95 százalékban azonos a hagyományoséval. A fényáteresztést leszámítva ugyanúgy is viselkedik, sőt a megszokott szendvicspanel (két betonréteg között valamilyen szigetelőanyag) falépítési módit követve akár egy egész ház felépíthető belőle. A kérdés persze, hogy mennyiért. Szilvási András, a Magyar Betonszövetség ügyvezetője tájékoztatása szerint a hagyományos, úgynevezett transzportbeton köbméterének ára a minőségtől függően 6800-12 ezer forint - az áttetsző beton ennek akár több mint a százszorosába is kerülhet.

Így Losonczi is elismeri, hogy találmánya elsősorban esztétikai értékkel bír, és sohasem fogja felváltani a Magyarországon évenként több millió köbméterben felhasznált hagyományos betont, inkább - az üvegtéglához hasonlóan - luxus építőanyagként, például belső térelválasztóként alkalmazzák majd. Igaz, az építési költségeket némileg csökkentheti, hogy a LitraCon akár néhány centiméteres vastagságban is gyártható.

A neobetonból persze nem csupán építkezni lehet. Készülhetnek belőle modern bútorok, de álmodtak már belőle lámpaburát is: a prototípus mintegy 2 centiméter vastag betonfala kikapcsolt állapotban szomorú, szürke tárgy, ám ha bekapcsolják, szokatlan, szórt fényt áraszt.

IZSÁK NORBERT

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Irány a gépház!

Az építés az egyik legősibb és leghagyományőrzőbb iparág, ennek ellenére lassan ebbe is bevonulnak űrkutatásból származó anyagok, számítógépes gyártási eljárások és a robotok.

Simonka György szerint képviselőhöz és emberhez is méltatlan, amit Hadházyék tettek

Simonka György szerint képviselőhöz és emberhez is méltatlan, amit Hadházyék tettek

Az MLSZ zártkapus mérkőzésre, és 1 millió forintos büntetésre ítélte az Újpestet

Az MLSZ zártkapus mérkőzésre, és 1 millió forintos büntetésre ítélte az Újpestet

Az MTVA vezérigazgatója Óbuda jegyzőjét küldte a képviselőkhöz

Az MTVA vezérigazgatója Óbuda jegyzőjét küldte a képviselőkhöz

A tüntető szerint ő csak beesett a rendőrsorfal mögé, erre hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják

A tüntető szerint ő csak beesett a rendőrsorfal mögé, erre hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják

Meddig tudnak még tovább drágulni a lakások?

Meddig tudnak még tovább drágulni a lakások?

Évi 7600 gyerek veszik el a magyar igazságügyben

Évi 7600 gyerek veszik el a magyar igazságügyben