A 2000. évi hulladékgazdálkodási törvény - amely rögzíti a "szennyező fizet" elvet és a gyártói felelősséget - megfelel az EU e kérdésre vonatkozó irányelvének, és fölállítja a megelőzés, a hasznosítás és az ártalmatlanítás prioritási sorrendjét. A veszélyes hulladékokkal kapcsolatos szabályozás alapjában véve már 1981 óta EU-konform, ám május 1-jétől némi változás várható. Az új előírások szerint a keverten keletkezett hulladékból is külön kell választani a veszélyeset. Uniós szabály rögzíti a bizonyos nehézfémtartalom fölötti szárazelemek és akkumulátorok gyűjtését, míg Magyarországon egy kormányrendelet a visszagyűjtési kötelezettséget nem köti koncentrációlimithez, azt minden szárazelemre és akkumulátorra előírja.

A települési hulladékgazdálkodásra nincs központi uniós szabályozás - csak keretirányelv létezik -, ezt minden tagország maga alkothatja meg, és nincs előírva a szelektív hulladékgyűjtés sem. A települési hulladéklerakók létesítésére viszont uniós szabályok érvényesek: 2009 után nem lehet Magyarországon olyan lerakó, amely nem felel meg az EU környezetvédelmi, biztonsági és működtetési feltételeinek. Markó Csaba, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese egy múlt heti sajtóbeszélgetésen elmondta: a mintegy 2 ezer magyar települési lerakó fele már nem működik, végleges bezárásukhoz viszont még ki kell építeni a szennyezés esetleges megindulását monitorozó rendszert, és el kell kezdeni a rekultivációt.

Már 2003-tól tilos elhelyezni gumiabroncsot a települési hulladéklerakókban, 2006-tól pedig aprított gumihulladékot is. Az osztrák és német cementgyárakban viszont - az ottani magas fokú újrahasznosítás miatt - a tüzelőanyagként használt gumiabroncsokból hiány van, ezért Markó Csaba szerint exportlehetőség mutatkozik a magyar begyűjtők számára.

A magyarországi veszélyeshulladék-égetők 2005. június 30-áig kaptak mentességet a kibocsátási határértékek teljesítésének uniós előírása alól. A kisebb - például kórházi, illetve egészségügyi hulladékot eltüzelő - égetők egy része már le is állt, a korszerűsítés ugyanis esetükben már nem érné meg. Ugyancsak jövő év június 30-ától nyílik meg a lehetőség arra, hogy hasznosítható és újrafeldolgozható, úgynevezett zöld listás hulladékot normál kereskedelmi ellenőrzés mellett hozzanak be az országba. Az uniós szabályok szerint egyébként a közösségen belül ártalmatlanításra is mozgathatnak hulladékot országhatárokon túl, ám a tagországok hozhatnak ennél szigorúbb előírásokat, ahogyan Magyarország is tette, amikor előírta, hogy csak hasznosítási célra lehet hulladékot behozni, így lerakókat - legalábbis törvényesen - nem tölthetnek meg más uniós tagállam (adott esetben veszélyes) szemetével.

Magyarországon évente mintegy 75 millió tonna hulladék keletkezik, aminek nagyjából fele növényi, illetve szerves eredetű mezőgazdasági, ezt teljes egészében hasznosítani lehet. A veszélyes hulladék mennyisége évek óta 2-2,5 millió tonna, a települési hulladék 4,5 millió tonna, a fennmaradó rész pedig ipari hulladék, aminek jelentős része bányászati meddő, illetve erőművi, kohászati salak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem dobhatták volna ki Hadházyékat a köztévéből

Nem dobhatták volna ki Hadházyékat a köztévéből

Most utcán a magyar fiatalok, de ettől még nagy az apátia

Most utcán a magyar fiatalok, de ettől még nagy az apátia

Szegény gazdagok, most aztán tényleg főhet a fejük, a miénk pedig fájhat

Szegény gazdagok, most aztán tényleg főhet a fejük, a miénk pedig fájhat

Itt az új golyóstoll, amellyel nem csak fejjel lefelé lehet írni, de akár víz alatt is

Itt az új golyóstoll, amellyel nem csak fejjel lefelé lehet írni, de akár víz alatt is

Toplista: ezek az autók produkálják a legkevesebb motorhibát

Toplista: ezek az autók produkálják a legkevesebb motorhibát

Egészséges akar lenni? Kezelje helyén az érzelmeit

Egészséges akar lenni? Kezelje helyén az érzelmeit