Magyarország 2004. május 1-je és 2009. április 30-a között összesen mintegy 135 millió euróra számíthat abból a pénzből, amivel az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) három, az Európai Gazdasági Térségben (EGT) részes tagállama - Izland, Liechtenstein és Norvégia - hozzájárul az EU bővítéséhez. A csatlakozással Magyarország ugyanis nemcsak az EU, hanem az EGT tagja is lesz.

Az EGT bővüléséről tavaly írták alá a szerződéseket, és az idén április 1-jén egyeztek meg azok ideiglenes életbe léptetéséről, mivel a 28 érintett országban május 1-jéig már valószínűleg nem zárul le a ratifikációs folyamat. A megállapodások legfontosabb eleme, hogy növelik azt az összeget, amellyel az EGT-tag EFTA-országok az egységes piachoz való hozzáférésért cserébe hozzájárulnak az EU strukturális alapjaihoz.

2004. május 1-je és 2009. április 30-a között az EFTA-trió együttesen 600 millió eurót - az eddigi összeg ötszörösét - ad be a közösbe, amiből a tíz új tagállam mellett Görögország, Portugália és Spanyolország részesedhet. A pénzből elsősorban környezetvédelmi, valamint a fenntartható fejlődéssel, az európai kulturális örökség megőrzésével, az oktatással és az egészségüggyel kapcsolatos programokat finanszírozhatnak. A projektek általában 60 - állami, regionális vagy önkormányzati részvételű beruházások esetén 85 - százalékát fizethetik az EFTA-hozzájárulásból.

Ugyanezekre a célokra Norvégia maga egy kétoldalú megállapodás alapján további 567 millió euróval száll be az uniós alapok növelésébe, amivel a számítások szerint a skandináv ország, noha nem is tagja az EU-nak, a bővítés legnagyobb finanszírozójává válik. Az oslói Nationen napilap adatai alapján az ország évi 210 millió euróval járul hozzá a tíz új EU-tagállam csatlakozásának költségeihez, ami egy norvég lakosra számítva 137,2 euró. A hollandok "kvótája" ezzel szemben fejenként 46,9 euró, a németeké 18,6, a briteké 17,7, az olaszoké 14, a franciáké pedig 10,2 euró.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyurcsány: Kibontakozott az ellenállás

Gyurcsány: Kibontakozott az ellenállás

Konkurenciát csinált magának, rámehetett volna a cége, mégis világhírű lett

Konkurenciát csinált magának, rámehetett volna a cége, mégis világhírű lett

Egymilliárdot fizet az állam ügyvédekre egy agrárcég elleni perben

Egymilliárdot fizet az állam ügyvédekre egy agrárcég elleni perben

Porosenko: nem hosszabbítják meg a hadiállapotot, ha nem lesz orosz támadás Ukrajna ellen

Porosenko: nem hosszabbítják meg a hadiállapotot, ha nem lesz orosz támadás Ukrajna ellen

Kósa Lajos mindeközben parfümöket szimatolgat Bécsben

Kósa Lajos mindeközben parfümöket szimatolgat Bécsben

Ez most csak úgy eszünkbe jutott az éjjel történtekről

Ez most csak úgy eszünkbe jutott az éjjel történtekről