Szakember nélkül nehéz felmérni a használt kocsik állapotát, de néhány fontos részegységről viszonylag könnyen...

Szakember nélkül nehéz felmérni a használt kocsik állapotát, de néhány fontos részegységről viszonylag könnyen szerezhető információ. Így például álló helyzetben jobbra-balra rángatva a kormányt kiderül, kopog-e a kormánymű. A kerekeket megfogva és kifelé-befelé mozgatva letesztelhető, nincsenek-e túlkopott alkatrészek a felfüggesztés elemei között. A lengéscsillapító állapota is egyszerűen kideríthető: elegendő néhányszor lenyomni az autó elejét és hátulját, hogy lássuk, jól dolgoznak-e a gátlók, azaz fékezik-e a bólogató mozgást.

A motor állapotáról is kideríthető jó néhány dolog, ha sikerül hideg állapotban indítani. Ha csak erőlködve, nehezen indul, nincs is értelme tovább vizsgálódni. Indítás után néhány perccel, még mindig hideg motor mellett, érdemes óvatosan kinyitni a hűtőfolyadék tartályának fedelét - ha füst látszik, vagy a víz bugyborékol, tudható, hogy problémák vannak a hengerfejjel.

A sebességváltó kipróbálásához már el kell indulni, ajánlott valamennyi fokozatot végigváltani, fölfelé és visszafelé kapcsolva egyaránt. A hátramenetet és az egyest nem árt némi nyúzópróbának is alávetni, azaz csúsztatott kuplunggal és kis tempóval előre- és hátrafurikázni. A kapcsoláskor hallható reccsenő hang arra utal, hogy a szinkrongyűrűk nem állnak a helyzet magaslatán, de kiderülhet az is, hogy a leginkább elhasználódott fokozatok, például az egyes, egyszerűen kidobják a váltókart a sebességből. Érdemes megvizsgálni a gumiabroncsok állapotát is, hiszen új gumik beszerzése nem olcsó mulatság.

A legjobb tanács persze az, hogy aki teheti, vigyen magával szakembert, hiszen a laikus szem jó néhány sokat mondó részlet fölött elsiklik. Egy karosszérialakatos például egy pillanat alatt fölméri, végeztek-e már baleseti javítást a kocsin. A legbiztosabb persze, ha valaki festékmérő műszerrel felszerelkezve cserkészi körbe az autót. Így rögtön kiderül, melyik karosszériaelemet hányszor fényeztek már át.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

A roham elmarad

Májustól elvileg szabad a pálya azok előtt, akik használt autót szeretnének behozni maguknak az EU tagállamaiból, hiszen a magánforgalom terén megszűnik az áfafizetési kötelezettség. Az újonnan bevezetett regisztrációs adó miatt azonban többnyire drágább lehet a leves, mint a hús.

Zebrán gázoltak halálra egy nőt Budapesten

Zebrán gázoltak halálra egy nőt Budapesten

Ritmuszavarok nyomában: életet is menthetnek az okos-EKG-k

Ritmuszavarok nyomában: életet is menthetnek az okos-EKG-k

Kapjanak szavazatot a hatévesek is – javasolja egy brit politológus

Kapjanak szavazatot a hatévesek is – javasolja egy brit politológus

Lángok a Kossuth térnél: máglyát gyújtottak a tüntetők

Lángok a Kossuth térnél: máglyát gyújtottak a tüntetők

Ádernek üzentek Strasbourgból: Ne írja alá!

Ádernek üzentek Strasbourgból: Ne írja alá!

Megjelent a játék, amelyik a Fortnite-nál is népszerűbb lehet

Megjelent a játék, amelyik a Fortnite-nál is népszerűbb lehet