Nem várhatóak átfogó változások május 1-jétől a magyar vámjogban, hiszen azt 1995-től fokozatosan az uniós szabályokhoz igazították, lesz azonban több terület, ahol a csatlakozással módosulnak a feltételek - hangsúlyozta egy múlt heti tájékoztatón Beszteri Sára, a Pénzügyminisztérium (PM) főosztályvezetője. Az egyik ilyen a vámszabad területeké, amelyek jelenlegi formájukban nem illeszthetőek be a közösségi gyakorlatba. Ezért a Magyarországon regisztrált, vámszabad területi tevékenységet végző 142 termelő- és egy raktározócég májustól belföldi gazdálkodó szervezetként működik majd tovább, már csak azért is, mert mindegyikük az immár belső piaccá váló unióhoz kötődött.

Az EU szabályai szerint is létesíthetők vámszabad területek, amelyek vámfelügyelet mellett egy indikatív listán felsorolt tevékenységekre kaphatnak működési engedélyt, ám eddig a leggyakoribb a logisztikai, raktározási, illetve elosztási célú kérelem volt. A magyarországi igényeket most mérik fel, és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium várhatóan tíznél kevesebb vámszabad területet jelöl majd ki, amelyek listáját elküldik Brüsszelbe, és megjelentetik az EU Hivatalos Lapjának C sorozatában.

A csatlakozással módosul azon nemzetközi szerződések köre is, amelyeknek Magyarország részese - emlékeztetett Várkonyi László, a Külügyminisztérium főosztályvezetője. Magyar-román viszonylatban megszűnik például a CEFTA-szerződés, amelynek helyébe Románia társulási megállapodásának külkereskedelemmel, illetve vámmal kapcsolatos szabályai lépnek. Ezek minimális változást hoznak, hiszen szintén széles termékkörben érvényesítik a vámmentességet. Hasonló a helyzet Bulgária esetében is, míg Horvátország társulási megállapodása aszimmetrikus vámlebontást ír elő, így a májusban megszűnő CEFTA-szerződésben biztosított vámmentességek egy része eltűnik. Magyarország és Szerbia-Montenegró között érvényét veszti a vámmentesség körét szabályozó szerződés, ennek helyébe semmi nem lép, hiszen az EU-nak semmilyen kereskedelmi megállapodása nincs a délszláv országgal. Az uniós tagság viszont részessé teszi Magyarországot a Brüsszel által Mexikóval, Chilével vagy a Dél-afrikai Köztársasággal kötött kereskedelmi szerződésben, és bekapcsolódást nyújt az 1991-ben létrehozott legjelentősebb dél-amerikai szabadkereskedelmi szervezet, a Mercosur tagjaival - Argentínával, Brazíliával, Paraguayjal és Uruguayjal - folytatott tárgyalásokba.

Magyarországnak tagként alkalmaznia kell az unió dömpingellenes szabályait is, amelyeket körülbelül nyolcvan-száz termékkel szemben léptetett életbe az EU. Indokolt esetben egy tagország - ha saját piaci viszonyai ezt diktálják - időszakos vámsemlegesítést kérhet, ami fél évre szólhat, és jó előre kell igényelni: a 2005 első fél évére szóló kérelmeket az idén március 15-éig kellett beadni. Tavaly az EU a tíz csatlakozó országtól 350-400 igénybejelentést kapott, amiből háromszázat Magyarország jegyzett. Brüsszelben 15-re bólintottak rá, ebből tíz volt magyar kérés.

Mivel az uniós kassza egyik fontos bevétele a tagállamok által kivetett vámokból származik, Magyarország is befizeti a maga részét. Ez a vámbevételek 75 százaléka, és 25 százalék marad a magyar költségvetésben, elsősorban a vámhatóság működésének költségeire, ami a vámkezelőhelyek 262-ről 47-re csökkenő száma miatt várhatóan alaposan mérséklődik. A PM számításai szerint az utóbbi évek átlagosan 93 milliárd forintos vámbevétele az idén 43 milliárd, jövőre pedig 17 milliárd forintra csökken, amennyiben a jelenlegihez hasonló marad az importstruktúra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bródy János szembesítette a régi Orbán Viktort a maival

Bródy János szembesítette a régi Orbán Viktort a maival

Az év csapata a magyar vizipóló válogatott

Az év csapata a magyar vizipóló válogatott

Kövér még nem csapott le, de hónapokig tartó kizárás várhat az ellenzékre

Kövér még nem csapott le, de hónapokig tartó kizárás várhat az ellenzékre

Aláírta a lengyel elnök az EU által elkaszált törvény módosítását

Aláírta a lengyel elnök az EU által elkaszált törvény módosítását

Gyurcsány: Kibontakozott az ellenállás

Gyurcsány: Kibontakozott az ellenállás

Lehet, hogy csak ront a helyzeten, amikor a klímaváltozás ellen tenne otthon

Lehet, hogy csak ront a helyzeten, amikor a klímaváltozás ellen tenne otthon