Az Európai Bizottság (EB) nem lát rá okot, hogy a csatlakozási szerződésben számára biztosított lehetőséggel élve védintézkedéseket vezessen be az új tagokkal szemben az élelmiszer-biztonsági, valamint az állat-egészségügyi szabályok megsértése, illetve hiányos alkalmazása miatt. Az EB úgy vélte, a csatlakozó országok - az unióval együttműködve - nagy lépést tettek a közösségi szabályok alkalmazása felé, és élelmiszer-ipari létesítményeik alapvetően megfelelnek az EU higiéniai követelményeinek, illetve biztonsági és egyéb előírásainak. Csehország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta és Szlovákia ugyanakkor a csatlakozási szerződésben számos feldolgozóüzeme számára három évig terjedő átmeneti mentességet szerzett a higiénián túli feltételek teljesítésére.

A derogációs listát a múlt héten módosították, amivel a türelmi időt kapott élelmiszer-ipari létesítmények száma 730-ról 1006-ra emelkedett - a lista "újoncai" már csak egy év haladékhoz jutottak -, ez a teljes kapacitás 8 százalékát jelenti. A legtöbb mentességet Lengyelország alkudta ki, összesen 721 üzeme számára, míg Szlovénia a felülvizsgálatkor nevezte be négy hús- és egy tejüzemét. Magyarország a csatlakozási szerződésben 44 húsfeldolgozója számára kért és kapott lehetőséget a feltételek késleltetett teljesítésére, ám a szám a mostani revízió idejére 26-tal csökkent. Ebből négy húsüzem bezárt, 13 egy másik EU-irányelvhez alkalmazva mérsékelte kapacitását, öt megszüntette az állatok vágását, míg négy május 1-jére mégis megfelel majd az uniós előírásoknak. Bővült viszont a magyar lista 21 tejfeldolgozóval, valamint 15 húsüzemmel.

Az EB döntött azokról a határátkelőhelyekről is, ahol az új tagállamokba, illetve azokon keresztül az unióba élelmiszer, valamint élő állat érkezhet. A csatlakozó országokban 22 határátkelőhely felel meg jelenleg a közösségi előírásoknak, ám számukat a hátralévő időben még 37-re tervezik bővíteni (Ausztriában, Németországban és Olaszországban viszont több beléptetőhelyet bezárnak). Magyarországon az EU-feltételeket a Ferihegyi repülőtér mellett a letenyei, a nagylaki, a röszkei és a záhonyi közúti átkelőhely teljesíti.

Az állat-egészségügyi szabályok betartását segíti a TRACES adatbázis is, amelyet a múlt héten mutattak be Brüsszelben. A korábbi nyilvántartási rendszereket fölváltó, 2,2 millió euróért létrehozott TRACES követi az unión belüli, tagországok közötti élőállat-szállításokat, amitől egyebek mellett a járványok - mint a száj- és körömfájás - gyorsabb lokalizálását és elszigetelését várják. Az adatbázisban emellett nyilvántartják azokat az unión kívüli létesítményeket, ahonnan állati eredetű termékek érkezhetnek az EU-ba, és rögzítik azon szállítmányok információit, amelyek beengedését élelmiszer-biztonsági vagy állat-egészségügyi okokból elutasították.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eladó Ronaldo első sztárgázsis autója

Eladó Ronaldo első sztárgázsis autója

Beperli egy nő az Apple-t, mert notch van a telefon kijelzőjén

Beperli egy nő az Apple-t, mert notch van a telefon kijelzőjén

Csapatmunka: Schmidt Máriáék valahogy ismét jól jártak

Csapatmunka: Schmidt Máriáék valahogy ismét jól jártak

Toroczkaiék pártja is tiltakozik a "rabszolgatörvény" ellen, csak külön

Toroczkaiék pártja is tiltakozik a "rabszolgatörvény" ellen, csak külön

Konkurenciát csinált magának, rámehetett volna a cége, mégis világhírű lett

Konkurenciát csinált magának, rámehetett volna a cége, mégis világhírű lett

Kora reggel sajtótájékoztatót tartanak az MTVA-t "elfoglaló" ellenzékiek

Kora reggel sajtótájékoztatót tartanak az MTVA-t "elfoglaló" ellenzékiek