Az amerikai dollár gyengült az euróval szemben a kedvezőtlen USA-makrogazdasági adatok miatt, egy euró dollárárfolyama e hét hétfőn az 1,20-as szint fölé került. Az amerikai ipari termelés márciusban tíz hónap után először csökkent, míg a fogyasztói bizalmi index is mérséklődött áprilisban.

A cseh korona a múlt héten amiatt erősödött, hogy a jegybank bejelentése szerint a devizatartalékon keletkező árfolyamnyereség egy részét a piacon váltanák át, hétfőn pedig azért, mert a szomszédos Szlovákia elnökválasztásán mégsem az első fordulóban győztes Vladimír Meciar, hanem Ivan Gasparovic lett a befutó.

A 99,5 százalékos tisztaságú arany unciánkénti (31,1035 gramm) árfolyama a múlt heti csökkenés után hétfőn ismét nőtt, Londonban 405,30 dollárt adtak érte. Az arany fél éve 371,45, egy éve 326,1 dollárt ért. Az ezüst unciáját hétfőn 7,27 dolláron jegyezték Londonban.

A forint tovább gyengült, e hét hétfőn 3,9 százalékra állt a sáv erős szélétől a hazai bankközi devizapiacon, 0,7 százalékponttal távolabb a múlt keddinél, dacára annak, hogy a márciusi éves infláció 6,7 százalék, az elemzők által vártnál alacsonyabb lett, egy euró 251 forintot ért. A monetáris tanács nem látott okot a jegybanki alapkamat további csökkentésére. Az MNB-nél egy euró a múlt keddi 248,29 forintról e hét hétfőre 251,99 forintra erősödött, a frankfurti Európai Központi Bankban egy euró e hét hétfőn 251,69 forintot ért. A kereskedelmi bankok kedden 196,6 milliárd forintnyi betétet helyeztek el két hétre az MNB-nél, szemben a lejáró 241,45 milliárdnyival.

Az állampapírpiacon a hozamok eltérően alakultak. A három hónapos diszkontkincstárjegyeké 0,12 százalékponttal, 11,75 százalékra nőtt, ezzel szemben a 2009-ben lejáró államkötvényeké 0,2 százalékponttal, 9,14 százalékra, a 2014-ben lejáróké 0,03 százalékponttal, 8,19 százalékra csökkent.

A határidős devizatőzsdéken a külföldi pénzek stagnáltak a forinttal szemben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Valakinek már megvan a karácsonyi ajándéka - 432 milliós whisky

Valakinek már megvan a karácsonyi ajándéka - 432 milliós whisky

Ismét hatalomra kerülhet a korrupció miatt leváltott Srí Lanka-i kormányfő

Ismét hatalomra kerülhet a korrupció miatt leváltott Srí Lanka-i kormányfő

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Mit kezdjen a szabálytalanul parkoló autóval a hókotró? - videó

Mit kezdjen a szabálytalanul parkoló autóval a hókotró? - videó

Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben

Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben

Túlórázik és migránsozik a mémgyár

Túlórázik és migránsozik a mémgyár