Tőlünk nyugatabbra már szép számmal üzemelnek, Magyarországon még csak az utóbbi egy évben kezdték kiépíteni az első olyan internetelérési pontokat, melyekről - megfelelő eszköz birtokában - vezeték nélkül kapcsolódhatunk az internetre.

A főként nyilvános helyeken - például éttermekben, szállodákban, repülőtereken vagy konferencia-központokban - működő, internet-hozzáférést kínáló, vezeték nélküli hálózatokra (WLAN) kézi- vagy hordozható számítógépekkel lehet kapcsolódni Wi-Fi (Wireless Fidelity), azaz nagy sebességű, vezeték nélküli adatátvitelt lehetővé tevő technikával. A legújabb típusú notebookok és palmtopok általában alapüzemmódban támogatják a drót nélküli adatátvitelt, a régebbi készülékek külön megvásárolható adapterek alkalmazásával kapcsolhatók a hálózatokra. A világ számos pontján működő elérési pontokról nagyjából százméteres körzetben lehet vezetékek alkalmazása nélkül a világhálóra kapcsolódni, bizonyos esetekben teljesen ingyen, máskor díjfizetés ellenében.

Miközben Magyarországon is egyre terjednek a Wi-Fi-t támogató eszközök, még gyerekcipőben jár a Wi-Fi-alapú internet; egyelőre csak elenyésző számban üzemelnek nyilvános vezeték nélküli hotspotok, azaz elérési pontok. Az első, bárki számára elérhető magyarországi WLAN-t a Ferihegyi repülőtér 2A és 2B termináljain a Westel indította be 2002 novemberében. A mobilcéghez nem sokkal később versenytársa, a Pannon GSM is csatlakozott: ők a repülőtér tranzitváróiban helyezték el az elérési pontokat. A piac harmadik szereplője, a Vodafone egy évvel később, a Budapest Sportaréna területén üzemelt be netkapcsolatot lehetővé tevő drót nélküli hálózatot, kísérleti célból. Az utóbbi két mobilszolgáltató vezeték nélküli hálózata jelenleg is kísérleti szakaszban működik, és ingyenesen használható. A Westel 2003 decemberétől nyolc budapesti és tizenkilenc vidéki üzletében lehetővé tette, hogy a nyilvános elérési pontokról a felhasználók ingyenesen böngészhessék a Westel és a Matáv, illetve Ferihegyen a reptér honlapját. A többi oldalhoz való hozzáférésért használati díjat számítanak fel: 15 percnyi nethasználat bruttó 625 forintba kerül, igaz, ez az időmennyiség akár egy hónapon át felhasználható. Kétórányi internethasználat már 5 ezer forintot taksál a Westelnél, ezt részletekben akár három hónapon át is fel lehet használni.

Kereskedelmi célú, vezeték nélküli nyilvános internetszolgáltatással foglalkozik a Wiera cég, amelynek első hotspotjai három budapesti szállodában működnek, s további ötben heteken belül beindulnak. Idén 200 darab elérési pont kiépítését tervezik az ország különböző pontjain szállodákban, konferencia-központokban, később pedig éttermekben és benzinkutakon is - mondta a Háló érdeklődésére a társaság ügyvezetője, Kálmán Tamás, aki szerint szolgáltatásuk célcsoportját egyelőre magyar és külföldi üzletemberek jelentik. A Wiera elérési pontjait a szállodák recepcióin megvásárolható feltöltőkártyákon található felhasználói névvel és jelszóval lehet igénybe venni. A társaság vezeték nélküli hálózatán fél óra internetezés bruttó ezer forintba kerül, a hétnapos folyamatos hozzáférés ára 12 500 forint (az ötcsillagos szállodákban ennél borsosabb tarifákat alkalmaznak), a felhasználás idejét pedig az első belépéstől kezdi mérni a rendszer.

Három budapesti szórakozóhelyen a közeli jövőben indítja be nyilvános elérési pontjait az Applepuree cég, amely havi 3 ezer vagy évi 32 ezer forintos átalánydíjért kínál majd netkapcsolatot ügyfeleinek. Az Inter.Net Magyarország ugyanakkor a Váci utcai Anna kávézóban ingyenesen biztosít netelérést a Wi-Fi hálózati kártyás laptoppal rendelkező vendégeknek, májusban pedig egy újabb ingyenes elérési pontot indít az Arany János utcai Burger King gyorsétteremben. A Kempinski Hotel saját elérési pontot működtet, amelyen a szállóvendégek ingyenesen kapcsolódhatnak a világhálóra.

A külföldön szép számmal létező wireless communitykhoz (drótnélküli közösségekhez) hasonlóan a Wi-Fi drót nélküli internetelérés hazai népszerűsítését tűzte célul maga elé az egyesületként működő HuWiCo (Hungarian Wireless Community). Az önkéntesek által életre keltett nonprofit társaság jelenleg egy budapesti kávézóban működtet ingyenes netelérési pontot, s úgy tudni, a közeljövőben négy-öt további ingyenes hotspotot indít majd be a főváros szórakozóhelyein. A vezeték nélküli nyilvános internetszolgáltatásban a vidéki városok közül jelenleg Győr áll az élen: a város két pontján tavaly ősszel helyeztek el drót nélküli elérési pontokat, s a tervek szerint nemsokára további nyolc helyszínnel bővül a vezeték nélküli hálózattal lefedett közterületek száma.

A világ különböző városaiban működő vezeték nélküli elérési pontok megtalálhatók például a Wi-FiZone.org honlapon. Az oldal adatbázisában a regisztrált hotspotok számtalan paraméterét - például az elérési pontnak helyet adó épület címét - megtalálhatjuk, a kész listát pedig Excel vagy Word dokumentumként is letölthetjük. A magyar Wi-Fi-internetezőknek egyelőre nem sok segítséget tudnak nyújtani a külföldi hálózatkereső webhelyek. Mivel legtöbbjük egyáltalán nem tartalmazza magyar hotspotok adatait, kiindulópontként érdemesebb a HuWiCo.hu fórumának "Hotspotok Magyarföldön" nevű szekcióját böngészve tájékozódni az itthoni drót nélküli elérési pontokról.

STRAUB ÁDÁM

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Mit jelent?

WLAN: Wireless Local Area Network, vezeték nélküli helyi hálózatWi-Fi: a Wireless Fidelity az IEEE 802.

Három év börtönt kapott Trump volt ügyvédje, aki fizetett két nő hallgatásáért

Három év börtönt kapott Trump volt ügyvédje, aki fizetett két nő hallgatásáért

"Azért csináljuk, mert a gyerekünk majd megkérdi, kiálltunk-e magunkért és másokért"

"Azért csináljuk, mert a gyerekünk majd megkérdi, kiálltunk-e magunkért és másokért"

Audi-vezér: túlórakeretről soha nem beszéltünk a kormánnyal

Audi-vezér: túlórakeretről soha nem beszéltünk a kormánnyal

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe

Trump szerint az emberek fellázadnának, ha őt eltávolítanák a hivatalából

Trump szerint az emberek fellázadnának, ha őt eltávolítanák a hivatalából

Behunyt szemmel tűri Orbán, hogy az arcába sípolnak - itt az eddigi legjobb fotó a Parlamentből

Behunyt szemmel tűri Orbán, hogy az arcába sípolnak - itt az eddigi legjobb fotó a Parlamentből