Az ár-összehasonlító portálok piaca Magyarországon egyelőre stagnál, ám az uniós csatlakozás után ez az üzletág is fellendülhet, mivel minden különösebb vámfizetés, áfa-visszaigénylés és egyéb zavaró körülmények nélkül rendelhetünk bármit az európai portálokról.

Az uniós csatlakozás május 1-jei beköszönte után nem kell többé vámot fizetnünk az Európai Unióból (EU) postán érkező áruk után, igaz, a külföldön vásárolt áruk után sem térítik vissza többé az áfát. Egyszerűbb lesz viszont kihasználnunk azt az előnyt, hogy számos műszaki cikket, játékot, élelmiszert vagy ruházati cikket az uniós országokban jóval olcsóbban vehetünk meg, mint itthon. Ezt pedig megtehetjük akár a weben is.

A vásárlás fárasztó és időt rabló dolog, ezért aki jó üzletet akar kötni, a neten kezdi azzal, hogy felkeres néhány árösszehasonlító szájtot, amelyek pillanatok alatt átfésülik a bevásárlóoldalak százait, megkeresik a legolcsóbbat abból az áruból, amit a vevő vásárolni szeretne, és felsorolják a legolcsóbb árukhoz vezető linkeket. A vevő így olyan webáruházakhoz is eljuthat, amelyekről korábban nem is tudott.

A legjobb ár-összehasonlító oldalak megmutatják a szállítási költséget, az adót és azt is, hogy a kereskedőnél van-e raktáron a keresett termékből. Ez utóbbi nem elhanyagolható előny, a webáruházak nem tartanak ugyanis mindent raktáron, amit hirdetnek. Az amazon.com könyváruházban például némi felárért választhatjuk az egynapos szállítást is, bár a szerződés apró betűiből kiderül, hogy az egy nap akkortól számít, amikor a vásárló által keresett könyv beérkezik a raktárba (a Financial Times reklamáló újságírójának az amazon.com ennek ellenére visszafizette a sürgősségi felárat).

Az ár-összehasonlító portálok nem teljesen függetlenek az eladóktól, hiszen többnyire abból élnek, hogy a webáruházak fizetnek, amiért kínálatukat felveszik a keresőprogramokba. Rutinos vásárlók ezért nagyobb beszerzések előtt több ár-összehasonlító portált is felkeresnek. Néhány portál, például az amerikai Ebates vagy a Fatwallet vissza is juttat egy-két százalékot a vásárlónak abból a díjból, amit a webáruháztól kap. Ez általában nem nagy összeg, de aki sokat vásárol a hálón, ebből is szép summát spórolhat össze. A legtöbb ár-összehasonlító portál a vásárlók tapasztalatai alapján minősíti is a webáruházakat, így kevésbé fenyeget a veszély, hogy csalók karjaiba futunk a hálón.

Ha nem tudjuk pontosan, melyik terméket szeretnénk megvásárolni, kereshetünk összehasonlító portált is, amelynek megadjuk a számunkra fontos szempontokat, például a műszaki paramétereket, és a kereső kiválasztja, melyik termék felel meg legjobban elvárásainknak. A végeredményt azután érdemes még egy-két hagyományos árkereső oldalra is beírni, hogy megtudjuk, hol kapható meg legolcsóbban a keresett termék.

A külföldi webáruházak egyelőre nem készültek fel a magyar állampolgárok rohamaira. Legnagyobb problémának a szállítás tűnik. A szállítási díjak az esetek többségében csak az unión vagy néhány uniós országon belüli megrendelésekre vonatkoznak. A nagyobb üzletek azonban az unión belüli egységes tarifáért Magyarországra is elküldik az árut - mondta a Hálónak a www.idealo.de német ár-összehasonlító portál ügyfélszolgálata.

Nem egyszerű ügy a fizetés sem. Dombornyomott Visa vagy MasterCard bankkártyánkat csaknem minden nagyobb webáruház elfogadja, a legalacsonyabb árakat azonban általában a kisebb netboltok ajánlják, amelyek nem fogadnak el bankkártyát. Kisebb és ismeretlen bevásárlószájtoknak egyébként sem mindenki adja meg szívesen legféltettebb bankkártyájának adatait. Ezt a problémát a rutinosan internetező országokban már megoldották. Az eBay aukciós portál által megvásárolt, kisebb összegű fizetéseket számos webáruháznak viszonylag olcsón lebonyolító micropayment rendszer - a paypal - például Magyarországra egyelőre nem terjed ki. A legolcsóbb beszerzési lehetőségről így sajnos néha le kell mondanunk, ahogy a külföldi aukciós szájtok használatáról is.

Az EU-s áfaszabályok kedveznek a távkereskedelem felvirágzásának. Az eladó általában a saját országa szerinti áfakulccsal értékesíti az árut. Ez a magyar vevőknek kifejezetten kedvező, hiszen a 25 százalékos magyar áfa a legmagasabbak közé tartozik (Ausztriában 20, Németországban 16 százalékos a legmagasabb kulcs), tehát az adón is spórolhatunk. A keresőoldalakon feltüntett árak többnyire már az eladó országa szerinti áfát is tartalmazzák. Ha a vásárlás értéke túllépi a 100 ezer eurót - egyes országokban a 35 ezret -, és a vásárló magánszemély, akkor az eladó állama szerinti áfakulcsot kell alkalmazni (az eladó választhatja azt is, hogy a vevő országának áfakulcsát alkalmazza. Ezt a megoldást valószínűleg inkább azok a magyar internetes kereskedők találják majd kedvezőnek, akik Magyarországról szállítanak külföldre).

Érdemes lesz figyelni arra is, hogy műszaki cikkeknél a gyártó által adott garancia érvényes-e Magyarországra is, vagy külföldön kell megjavíttatnunk, ami elromlott. Ha szerepel Magyarország a garancialevélen, akkor az általában hazánkra is érvényes, de kétség esetén érdemes erről megkérdezni az eladót e-mailben. Egyes esetekben, amikor a gyártó garanciája nem érvényes bizonyos országokra, az eladó vállal garanciát a javításra.

Az internetes csomagküldők között vannak kifejezetten nagyvonalúak is. Egy európai szállító azonnal reagált arra a levélre, amelyben a magyar vevő elpanaszolta, hogy az átvett készüléknek kisebb hibája van. Az eladó, amelynek nem volt magyar szervize, küldött egy másik készüléket anélkül, hogy az eredetit visszakérte volna. Mások saját költségükre visszaküldhető csomagot postáznak a vevőnek. A nagyvonalúságot azonban ne vegyük biztosra. Jobb az óvatosság és a magyar szervizcím a garancialevélen.

Magyarországon az internetes kereskedelem még a csecsemőkorát éli, így érthető, hogy az ár-összehasonlító portálok is újszülöttek. "Az otthonról internetező magyarok száma olyan minimális, hogy üzleti modellt inkább a mobiltelefon-piacra lehet építeni" - mondta a Hálónak Falussy Gábor, az egy éve indult arvadaszat.hu ár-összehasonlító portált üzemeltető D. C. Lax Kereskedelmi Bt. tulajdonosa.

Az első magyarországi árvadász fecske az 1998-ban indult arindex.hu volt, amely azonban megelőzte korát, így rövid életűnek bizonyult. A www.arvadaszat.hu egyelőre kísérleti korszakát éli, 30-40 üzleti partner körülbelül ötezer termékének árát listázza, és havonta majd 12 ezer látogató keresi fel. A cég legújabb fejlesztése a nagybani vásárlások árelőnyét kihasználó www.sporoljunk.hu, amelynek segítségével a vásárlók szövetkezhetnek egy-egy bevásárlás erejéig, hogy erejüket egyesítve alacsonyabb árat harcoljanak ki a kereskedőktől. Az arvadaszat.hu fő terméke az SMS-, illetve MMS-szolgáltatás: egy emelt árú SMS díjáért a vevő bevásárlás közben mobilon megtudhatja, hogy például a kiszemelt DVD-lejátszót megkaphatja-e máshol olcsóbban. Azt viszont, hogy hol, csak néhány száz forintos díj ellenében közlik vele, amit szintén SMS-útján fizet. Az arvadaszat.hu azt is tudja, amit a legfejlettebb amerikai ár-összehasonlító szájtok. Megadhatjuk, milyen messze vagyunk hajlandók elmenni az adott áruért, és a böngésző a megadott körzeten belül megkeresi a legjobb ajánlatot. Az MMS-ezők a jövőben böngészhetnek is az arvadaszat.hu kínálatában. A magyar árvadászat manapság az ingatlanpiacon látszik a legígéretesebbnek.

TÓTH KATALIN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Információkeresők

Amikor a 43 éves amerikai Jay Walker kitalálta, hogy ezután nem az eladók fogják az árakat meghatározni, hanem a vevők...

A halak  szeretik a bort - mi is

A halak szeretik a bort - mi is

Esélyes, hogy Goldie Hawn és Kurt Russel megnyerte a legszexibb karácsonyi fotó versenyét

Esélyes, hogy Goldie Hawn és Kurt Russel megnyerte a legszexibb karácsonyi fotó versenyét

Több önkormányzat jól lehúzza az Airbnb-zőket

Több önkormányzat jól lehúzza az Airbnb-zőket

Rogán a tüntetőkről: A balhé szándéka vezérli őket

Rogán a tüntetőkről: A balhé szándéka vezérli őket

Aggódnak a csehek, szerintük sem biztonságosak a Huawei és a ZTE mobiljai

Aggódnak a csehek, szerintük sem biztonságosak a Huawei és a ZTE mobiljai

Szabadon engedték a salvadori nőt, akit teherbe ejtett a megerőszakolója

Szabadon engedték a salvadori nőt, akit teherbe ejtett a megerőszakolója