Amikor a 43 éves amerikai Jay Walker kitalálta, hogy ezután nem az eladók fogják az árakat meghatározni, hanem a vevők...

Amikor a 43 éves amerikai Jay Walker kitalálta, hogy ezután nem az eladók fogják az árakat meghatározni, hanem a vevők tesznek az interneten ajánlatot arra, mennyit hajlandók fizetni például egy repülőjegyért, és megalapította a priceline.com-ot, az ötlet akkorát szólt, hogy levédték mint szabadalmat. Amerikában azóta az ár-összehasonlító oldalakat a spórolni vágyó, de lusta vásárlók naponta használják. Hogy ez milyen hatással lesz a jövő gazdaságára, nem egyértelmű, de a piacot uralni fogják az információk birtokosai és terjesztői.

A vevők ma sokkal olcsóbban juthatnak sokkal több információhoz az elérhető árukról és árakról, mint valaha. Ez megingathatja a nagy munkával és nagy költségekkel megformált márkák értékét, ami elsősorban abból adódik, hogy a vevő tudja, az illető cég biztosan és megbízható minőségben szállít. Kutatások bebizonyították, hogy azok a vevők, akik az árut is minősítő árösszehasonlító portálokat használnak, ritkábban ragaszkodnak az ismert márkákhoz. Élesedik a piaci verseny, hiszen jó termékkel azok a gyártók vagy kereskedők is beszállhatnak, amelyeknek nincsen pénzük olyan óriási reklámkampányra, mint a legnagyobbaknak.

Mivel a vásárlók egyre inkább hajlamosak azt vásárolni, amit az internetes keresőjük vagy kedvenc ár-összehasonlító portáljuk a lista elejére tesz, a keresők tulajdonosai bizonyos mértékig a termékek tényleges piacát is uralni tudják, mégpedig annál inkább, minél elterjedtebb lesz az internetes vásárlás. Nem mindegy tehát, kinek a kezében van a kereső, és az hogyan formálja a piacot. Közgazdászok egyelőre még csak találgatják, milyen hatással lesz a piacra, ha az internetes árukeresők néhány információt szolgáltató monopólium vagy oligopólium kezébe kerülnek, amelyek a saját profitjuk maximalizálásában érdekeltek. Elképzelhető, bár nem túlságosan valószínű, hogy a fontosabb keresőszájtokat vásárlók csoportjai vagy kormányzati szervezetek veszik kézbe, és a vevők érdekeit, illetve a szociális szempontokat tartják szem előtt. Másik lehetőség, hogy a termékeket és árakat összehasonlító internetes helyek a termelők vagy a termelők egy csoportjának tulajdonába kerülnek, s ők azután tetszés szerint manipulálhatnak. Még nem tudni tehát, mit hoz a jövő, ám az biztos, hogy ismét bizonyítást nyer: az információ hatalom.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Uniós portékák - egérközelben

Az ár-összehasonlító portálok piaca Magyarországon egyelőre stagnál, ám az uniós csatlakozás után ez az üzletág is fellendülhet, mivel minden különösebb vámfizetés, áfa-visszaigénylés és egyéb zavaró körülmények nélkül rendelhetünk bármit az európai portálokról.

Rossz hír jött az Antarktiszról: az eddig stabil pontokon is olvadni kezdett a jég

Rossz hír jött az Antarktiszról: az eddig stabil pontokon is olvadni kezdett a jég

Felér egy beismeréssel? Bezárja egyik kínai gyárát a Samsung

Felér egy beismeréssel? Bezárja egyik kínai gyárát a Samsung

Egy új teszt 10 perc alatt, 90%-os pontossággal kimutatja, ha valaki rákos

Egy új teszt 10 perc alatt, 90%-os pontossággal kimutatja, ha valaki rákos

Betörték a szegedi Fidesz-iroda ajtaját

Betörték a szegedi Fidesz-iroda ajtaját

"Rabszolgatörvény": a mémgyárakat is beindította a parlamenti szavazás

"Rabszolgatörvény": a mémgyárakat is beindította a parlamenti szavazás

Megszavazták a rabszolgatörvényt

Megszavazták a rabszolgatörvényt