A hazai nemzeti és etnikai kisebbségek közül a cigányok készítettek először önálló honlapot, a Romapage-et (www.romapage.hu). Ám hiába a folyamatosan szélesedő kínálat, ha az internethasználatban nem vagy alig csökken a romák lemaradása. Talán a közösségi hozzáférések, az iskolák, közösségi és teleházak segíthetnek.

A magyarországi romák internet-használatáról kevés a közvetlen adat. Demeter Zayzon Máriának a magyarországi kisebbségek internet-használati és tartalomszolgáltató tevékenységét vizsgáló könyve szerint (lásd keretes írásunkat) 13 bejegyzett hazai nemzeti és etnikai minoritás közül csak a cigányok esetében - esetleg még a ruszinoknál - állítható, hogy az internetpenetráció lényegesen rosszabb, mint a többségi lakosságnál. Kadét Ernő - aki a Heves megyei Boldogon egy roma közösségi házat vezet - nem lát ebben semmi különöset. Ők maguk is, bár tizenkét számítógépük van, kénytelenek egyetlen ISDN-vonalat bérelni. Kadét ennek ellenére úgy látja, a közeljövőben csak a közösségi házak enyhíthetnek a számítógépes írástudatlanságon.

Sokkal jobb a helyzet a január 1-je óta az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal Roma Integrációs Igazgatóságához (EKRII) tartozó regionális információs hálózatba bekapcsolt nyolc közösségi ház esetében. A romaweb.hu portálon keresztül összekapcsolt és tartalomszolgáltatást is nyújtó teleházak számítógéppel és netes kapcsolattal is jól el vannak látva. Gyomaendrődön például a 16 gépből 13 ISDN-vonalra van kapcsolva. A felhasználók többnyire fiatalok, elsősorban diákok. 100-150 fő rendszeresen látogatja a más közösségi funkciókat is ellátó teleházat. A felnőtt vendégeik többnyire vállalkozók vagy a saját szociális, önkormányzati ügyükben, a munkalehetőségekről informálódni, a jogszabályokban tájékozódni és pályázni kívánó romák - tájékoztatta a Hálót Dógi János, a közösségi ház vezetője.

A gyomaendrődihez hasonló látogatottságról számolt be Horváth István, a debreceni roma közösségi házat működtető Cigány Vezetők Szakmai Egyesületének elnöke is. A különbség csupán annyi, hogy náluk sokkal kevesebben "szédülnek be az utcáról", legtöbb látogatójuk szervezett programokon, képzéseken vesz részt. A legnépszerűbb a csetelés és az elektronikus levelezés, de a roma holokauszt-kárpótlás iránti érdeklődés is új felhasználókat hozott. Horváthéknak egyelőre júniusig fizetik PHARE-pénzből a szerverköltségeket, míg a rendszergazdájuk szerződése ez év végéig él az EKRII-vel. "Ha a támogatás elmaradna, újra visszasüllyednénk a kőkorszakba" - véli a debreceni roma vezető.

Ettől azért aligha kell tartaniuk, mert a kormányzati roma portál, a romaweb.hu éppen a napokban bővült újabb regionális bázissal, az ózdival. Várfalvi Attila, a 2003 májusában indult portál főszerkesztője külön örömnek tartja, hogy a roma teleházak nem válnak gettóintézményekké, a kiskörei például a lehetőségei révén bekapcsolódik az általános iskolai informatikai oktatásba. A romaweb.hu látogatottsága folyamatosan bővül, óránként 1000-2000 URL-lapot töltenek le a portálról. Legnépszerűbb a pályázati rovatuk, de keresettek még a kulturális és a politikai híreik is.

A Magyarországon most zajló informatikai fellendülés - amely az év végére akár 2,1 millió potenciális hálóhasználót hozhat - egyebek mellett a Sulinet Expressz programnak köszönhető. És bár a roma családok többsége az iskoláskorú gyerekek révén jogosult lenne az adókedvezményekre, legális munkahely és adóköteles jövedelem híján nem tudja igénybe venni a két évre adott 60+60 ezer forintos adókedvezményt. Ezért a már számítógéppel rendelkező romák is inkább a technikai felszerelésük egy-egy elemét cserélik korszerűbbre, mintsem a teljes hardvert.

A felsőoktatásban tanuló romáknál jobb a helyzet, és nem csak azért, mert az egyetemeken és főiskolákon könnyen hozzá lehet férni az internethez. A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány már tavaly elindított ugyanis egy gépkihelyezési programot, amelynek keretében cigány egyetemisták és főiskolások tanulmányaik elvégzéséig tartós kölcsönbe kapnak számítógépeket. A felsőoktatásban tanuló romáknak eddig a tíz százaléka, a közalapítvány által roma ösztöndíjasként nyilvántartott 2617 fő közül 265 élt ezzel a lehetőséggel, amelynek egyik feltétele, hogy a jogosult előfizessen internetes szolgáltatásra.

Nyilvánvalóan ők csak az elenyésző része a hatszázezres magyarországi cigányságnak, s a többség számára a közösségi hozzáférések jelentenék a megoldást. A Széchenyi-terv Információs Társadalom és Gazdaságfejlesztési Programja már tavaly 2000 működő teleházzal és telekunyhóval számolt, míg 2003-ban valójában csupán 261 működő és 209 fejlesztés alatt álló telekunyhó és teleház volt az országban. Ma a Magyar Teleház Szövetség adatai szerint közel 500 közösségi informatikai bázis működik, tehát számuk nem éri el a már 2001-re ígért hétszázat sem. Nem is csoda, mert a fényes tervek mellé csak módjával raktak állami pénzt. A Stumpf István kancelláriaminiszter vezette Informatikai Kormánybiztosság 2002-ben 165 teleház indítását támogatta, míg a mostani Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium tavaly csupán negyvenkettőét.

Az Orbán-kormány által szorgalmazott teleházfejlesztések tehát megtorpanni látszanak, és a hangsúly áthelyeződik a kevesebb szolgáltatást nyújtó, de szélesebb kör számára elérhető lehetőségekre. A mostani kormány informatikai ügyeinek főfelelőse, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium nem támogatja új teleházak indítását, csak a meglévőket akarja bevonni az év végéig megnyíló "eMagyarország pont" hálózatba, amelynek 2800 bázisa lesz. A minisztérium reményei szerint a széles sávú hozzáférést lehetővé tévő pontokon keresztül a "digitális proletárok", így a romák is hozzáférhetnek majd az internethez.

ZÁDORI ZSOLT

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
CDU: Merkel kritikusaival is tárgyal az új elnök a migrációról

CDU: Merkel kritikusaival is tárgyal az új elnök a migrációról

Egy fiatal lány lett az ország legsokoldalúbb informatikusa

Egy fiatal lány lett az ország legsokoldalúbb informatikusa

Így telt az újabb zajos szombat Franciaországban

Így telt az újabb zajos szombat Franciaországban

Marseille-ben is áll a bál

Marseille-ben is áll a bál

A szombati tüntetésen megsérült MSZP-alelnök elmondta, mi történt

A szombati tüntetésen megsérült MSZP-alelnök elmondta, mi történt

Tolatóradar: 1,3 milliárddal egy McLaren a legdrágább eladó autó itthon

Tolatóradar: 1,3 milliárddal egy McLaren a legdrágább eladó autó itthon