A digitális szakadék (Digital Divide) fogalma egyidős a világhálóval.

A digitális szakadék (Digital Divide) fogalma egyidős a világhálóval. Az internetes kommunikációs részvételben területi, kulturális és társadalmi különbségek mutathatók ki. Az egy országon belüli etnikai különbségek sokszor egyben az internet-hozzáférésben és -használatban is törésvonalat jelentenek, mélyítik a csoportok közötti digitális szakadékot. Az információs társadalom fogalmának "felfedezése" óta, gyakorlatilag az 1980-as évektől vita folyik a kutatók között az információs gazdagságról és szegénységről. Ennek lényege, hogy vajon az új technológiák megjelenése új egyenlőtlenségeket hoz-e létre, vagy az eddig meglévőket konzerválja, esetleg mélyíti. Ezzel összefüggésben beszélnek "a hozzáférési és a használati szakadékról". Többek szerint viszont a digitális szakadék nem létező jelenség, valójában csak a már meglévő egyenlőtlenségek újabb vetülete, és mint ilyen, inkább "Mercedes-szakadéknak" nevezhető. Darvas Ágnesnek és Tausz Katalinnak a magyar gyermekszegénységgel kapcsolatos vizsgálata szerint a 13-14 évesek 43 százalékának otthon, és - ami jóval megdöbbentőbb - 31 százalékuknak az iskolában sincs lehetősége nemhogy internetet, de számítógépet sem használni.

Demeter Zayzon Máriának a Kisebbségek a világhálón c. könyve több vizsgálatot idéz, amely az etnikai csoportok és a világháló viszonyát tanulmányozta. Ezekből kiderül, hogy az információs társadalom prototípusának számító Egyesült Államokban az utóbbi két-három évben csökkent a színesbőrűek és a fehér középosztály közti szakadék. Bebizonyosodott, hogy a legintenzívebben az ázsiai eredetű amerikaiak használják a világhálót, míg a CyberAtlas.com internetkutatói szerint két év alatt tízmillió fekete kapcsolódott rá a netre, és közel egyharmaduknak széles sávú elérhetősége van otthon.

Az optimisták szerint a feneketlen bendőjű, állandó növekedésre kényszerülő világháló fokozatosan minden társadalmi csoportot meghódít, hiszen eddigi története másról sem szól: egy egyetemi, tudományos kommunikációs rendszerből rövid idő alatt globális hálózat alakult ki.

A kevésbé optimisták viszont úgy látják, hogy a net számos társadalmi csoportot még nagyon sokáig nem lesz képes elérni. A Pew Internet and American Life Project kutatóintézet vizsgálata szerint az alacsony jövedelműek, az idősek és a rokkantak mellett az etnikai kisebbségeket kevésbé érdekli a világháló, mint a többi csoportot, és idegenkednek is az egyre cizelláltabb technológiától.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Néma tartomány

A hazai nemzeti és etnikai kisebbségek közül a cigányok készítettek először önálló honlapot, a Romapage-et (www.romapage.hu). Ám hiába a folyamatosan szélesedő kínálat, ha az internethasználatban nem vagy alig csökken a romák lemaradása. Talán a közösségi hozzáférések, az iskolák, közösségi és teleházak segíthetnek.

48 megapixeles kamerát kap a Xiaomi következő telefonja

48 megapixeles kamerát kap a Xiaomi következő telefonja

A japán „hóhér” és a mohó cégvezér, vádat emeltek az autóipar Carlos királya ellen Tokióban

A japán „hóhér” és a mohó cégvezér, vádat emeltek az autóipar Carlos királya ellen Tokióban

"Fejezze be az óbégatást" - másfél percben mutatjuk, hogyan utasít rendre Kövér László

"Fejezze be az óbégatást" - másfél percben mutatjuk, hogyan utasít rendre Kövér László

Óriási szerencséje volt a kisfiúnak, aki pár másodpercen belül kétszer is meghalhatott volna – videó

Óriási szerencséje volt a kisfiúnak, aki pár másodpercen belül kétszer is meghalhatott volna – videó

Elektromos triciklikkel erősít a posta

Elektromos triciklikkel erősít a posta

Akkora show-n mutatták be az új magyar buszt, mint egy luxus-Mercedest – képek

Akkora show-n mutatták be az új magyar buszt, mint egy luxus-Mercedest – képek