A hazai szolgáltatók felismerték, hogy nem magában az elérésben, sokkal inkább az interneten nyújtott szolgáltatásokban rejlenek a valódi üzleti lehetőségek.

Internethasználóként szinte már beletörődtünk, hogy ahányszor valamely személyre szabott netes szolgáltatást szeretnénk igénybe venni, jelszót és felhasználónevet kell beírnunk, és ha rendelkezünk is ilyennel, minden felületre újra és újra be kell lépnünk. Erre nyújthat megoldást az Axelerónál a Sun-infrastruktúra szoftverrendszere, amelynek egységes platformja 2-3 millió felhasználónak lehetővé teszi - válassza akár a Freemailt, az Origót vagy az Axelerót az internet eléréséhez -, hogy könnyedén átjárjanak az egyes portálok között. A weboldalak ilyen jellegű átjárhatósága lehetőséget nyújt személyre szabott komplex portálok kialakítására.

A Sun Java Enterprise System alkalmazásával például lehetőségünk lesz digitális fotóinkat internetes képtárakba rendezni, hogy azután könnyen és kényelmesen mutathassuk meg publikált, illetve jelszóval védett képeinket barátainknak. A virtuális galériában megrendelhetjük fotóink nyomtatott változatát, de mobiltelefonunkra is elküldhetjük kedvenc pillanatképeinket.

Zenei áruházat is indít a szolgáltató, ahol a Microsoft Digital Right Management védelme alatt, számonként 200-300 forintért szabadon tölthetünk le jó minőségben "jogtiszta" muzsikákat, és írhatjuk át azokat CD-re. Kezdetben főleg a magyar kiadók repertoárjából csemegézhetnek a vájtfülűek, de az ígéretek szerint idővel megállapodás születik az óriás kiadókkal, és akkor jöhetnek a külföldi előadók is.

Az Origo hírportál streaming videotechnológiával, vagyis valós időben való "sugárzással" teszi lehetővé hírek, sportközvetítések és zenei események megtekintését. A hazánkban is egyre jobban terjedő internetes rádiózásba is szeretne beleszólni az Origo, olyan online rádióadást létrehozva, mely az ígéretek szerint "megtanulja" a hallgató ízlését, és annak megfelelően sugároz. Ha az internetelérés megfelelően széles sávú hozzáférést tud majd biztosítani, akár teljes filmeket vagy egyéb műsorokat is DVD-minőségben akar majd adni az Origo, persze fizetős szolgáltatásként. Ez a fajta menüs tévé technológiájában hajaz az Amerikában már széles körben elterjedt interaktív tv-re, ahol a hitelkártyáról leemelt összeg ellenében óriási kínálatból lehet választani a kívánt programok és filmek közül.

Hasznos tervet dolgoz ki a Budapesti Műszaki Egyetem, a Westel mobilszolgáltató és az Axelero: egy közlekedési információs modellt. Ezáltal mobiltelefonunkon vagy a világhálón elérhetővé válnának olyan térképek és adatok, melyek pontos és időszerű információkkal segíthetik az utazót. A rendszer segít megválasztani, merre menjünk autónkkal, hogy a torlódásokat elkerüljük, ha pedig a helyzet megkívánja, figyelmeztet, hogy tömegközlekedéssel gyorsabban célt érünk.

FOLK GYÖRGY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Új csodamotort kaphatnak az autók: szupertiszta működés és minimális fogyasztás

Új csodamotort kaphatnak az autók: szupertiszta működés és minimális fogyasztás

3500 éves föld alatti temetőre bukkantak Egyiptomban, gyerekeknek készült koporsók is voltak benne

3500 éves föld alatti temetőre bukkantak Egyiptomban, gyerekeknek készült koporsók is voltak benne

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

A túlóratörvény csak a szikra volt, most tört fel a csalódottság

A túlóratörvény csak a szikra volt, most tört fel a csalódottság

Támadást indít a reklámokban megjelenő szexizmus ellen a brit reklámfelügyelet

Támadást indít a reklámokban megjelenő szexizmus ellen a brit reklámfelügyelet

Velencei Bizottság: Hatályon kívül kell helyezni a bevándorlási különadót

Velencei Bizottság: Hatályon kívül kell helyezni a bevándorlási különadót