A napjainkban több mint 170 országban jelen lévő Sun Microsystems magát "A hálózat maga egy számítógép" szlogennel...

A napjainkban több mint 170 országban jelen lévő Sun Microsystems magát "A hálózat maga egy számítógép" szlogennel definiálja. A céget 1982-ben hozta létre a Stanford Egyetem négy, végzett hallgatója (a SUN eredetileg a Stanford University Network rövidítésből ered). Megalkották az első nagy teljesítményű számítógépes munkaállomást, és részt vettek a mai internetes adattovábbítás szabványának, a TCP/IP-nek (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) a kialakításában. Két évvel később életre hívták az NFS (network file sharing), vagyis a hálózati fájlmegosztás rendszerét. 1986-ra a vállalat az NFS asztali számítógépes változatával is megjelent, ami megnyitotta számukra a felhasználói piacot. Ekkorra nemzetközi méretekben is megindult a Sun termékeinek fejlesztése. Az AT&T céggel közösen kifejlesztették az Unixot, amely a következő évtizedben a vállalati munkaállomások első számú operációs rendszerévé fejlődött. A vállalat bevételei 1988-ban már elérték az évi egymilliárd dollárt, és a Sun a SPARC-nak, vagyis a szabad szabványok nemzetközi szervezetének a tagjává is vált.

A kilencvenes évek elején a cég sorra mutatta be új eszközeit, előbb a párhuzamos processzortámogatású Solaris-2-t, majd a kifejezetten asztali számítógépekre tervezett SPARCstation 10 rendszert. Az egymilliomodik rendszert 1993-ban adták el, és bekerültek a Fortune magazin 500 legnagyobb céget tartalmazó listájára. 1995-ben született meg az első univerzális szoftverplatform, a Java, amely lehetővé teszi, hogy bárki alkalmazásokat hozzon létre, s azok azután minden számítógépen futtathatóak. Eladták a Java licencét, s ezzel indult hódító útjára az interneten oly sokféleképpen hasznosított technológia. A Sun piacra dobta 64 bites szervercsaládját, majd egy évvel később a Java 2-t, amely gyorsabb, rugalmasabb és stabilabb működést tett lehetővé elődjénél. A Java 2 három változata olyan újító alkalmazások létrehozását alapozza meg, mint a kábel nélküli telefon vagy az adatközpontszerver.

A Java elterjedése nyomán több mint 2,5 millió programozó fejleszt manapság alkalmazásokat, a legkülönbözőbb célokra. A cég tavaly ősszel előrukkolt a Sun Java Systemmel, amely a teljes Sun-szoftver-skálát 6 csomagba tömöríti, és azt vállalatoknak kínálja, alacsonyan tartva a költségeket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Jövőkép a jelenben

A hazai szolgáltatók felismerték, hogy nem magában az elérésben, sokkal inkább az interneten nyújtott szolgáltatásokban rejlenek a valódi üzleti lehetőségek.

Háfra Noémi a kézilabda álomcsapatban

Háfra Noémi a kézilabda álomcsapatban

Rég nem látott düh Budapest utcáin - Nagyítás a hvg.hu fotóiból

Rég nem látott düh Budapest utcáin - Nagyítás a hvg.hu fotóiból

A Doktor díja

A Doktor díja

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában

Dodonai válasszal kerülte meg Pintér Sándor, hogy ő irányítja-e a köztévé őreit

Dodonai válasszal kerülte meg Pintér Sándor, hogy ő irányítja-e a köztévé őreit

Lezuhant egy ukrán vadászrepülő, meghalt a pilóta

Lezuhant egy ukrán vadászrepülő, meghalt a pilóta