Eltérő megítélés fájlcsereügyben

A milánói ügyészség az olasz zeneipari cégek kezdeményezésére március végén nagyszabású akciót indított, melynek során eljárást kezdeményezett összesen harminc személy ellen. Egy részük a Kazaa, a WinMX és az eDonkey szoftverekkel zenei fájlokat cserélt, másik részük Opennap-szerverek üzemeltetőjeként tárhelyein 150 ezer - egyidejűleg felcsatlakozó - felhasználó számára 7 millió zenei fájl letöltését tette lehetővé. Az Európa Parlament március elején jóváhagyott, a szellemi tulajdon szigorúbb védelmét célzó direktívája ugyanakkor nem vonná büntetőjogi felelősségre az otthoni fájlletöltögetőket - erről számolt be az index.hu. Az EU nem kívánja ugyanis kriminalizálni a fájlletöltés gyakorlatát, a tagállamokra bízza, hogy határaikon belül, ha akarnak, keményebb szankciókat alkalmazzanak a letöltögető felhasználókkal szemben. Az Egyesült Államokban egyébként a fájlcserélők használóinak elrettentése meghozta a gyümölcsét: a Kazaa-hoz hasonló alkalmazásokat mind kevesebben veszik igénybe, rohamosan nő ugyanakkor a legális zeneletöltő oldalak - mint az iTunes, a megújult Napster vagy a Musicmatch - forgalma.

Spam után itt a spim

Több mint 800 millió kéretlen reklámüzenetet küldött szét az a "Buffalo Spammer" névre keresztelt amerikai férfi, akit március végén tartóztattak le. Az okirat-hamisítással és személyazonossággal kapcsolatos visszaéléssel vádolt 37 éves Howard Carmack 2002 és 2003 között 343 különböző, hamis adatokkal létrehozott e-mail postafiókot működtetett, az ezekről szétküldött e-mailekben tippeket ígért a gyors meggazdagodásra. Havonta 60-70 ezer dolláros jövedelemre tett szert velük. Az ellene felhozott vádak alapján Carmack 2-7 évig terjedő börtönbüntetésre számíthat. Márciusban a négy legnagyobb amerikai internetszolgáltató jelentette be, szövetségre lépnek, hogy az üzletszerű spammelőket bepereljék. Szakértők ugyanakkor a kéretlen üzenetek újabb válfajának felbukkanására és rohamos terjedésére figyelmeztetnek: az azonnali üzenetküldő rendszereken megjelenő, az instant message (IM) elnevezés alapján spimre keresztelt reklámküldemények száma a jóslatok szerint idén eléri az 1,2 milliárdot. A legnépszerűbb nyilvános IM-szoftverek mellett (ICQ, Yahoo!, Microsoft Messenger) a vállalatok belső hálózatain is előszeretettel használják az azonnali üzenetküldést.

Az Euroweb vette meg az Elendert

Az amerikai tőzsdén jegyzett Euroweb International 9,5 millió dollárért vásárolja meg az Elender Üzleti Kommunikációs Rt. százszázalékos tulajdonjogát - közölte Kóka János, az Elender vezérigazgatója, aki az Elender, illetve az Euroweb International másik százszázalékos leányvállalata, az Euroweb Hungary összevonását követően az új cég vezérigazgatója lesz. Az Elender a vételárból 6,5 millió dollárt készpénzben, míg a fennmaradó részt Euroweb International-részvényekkel fizeti ki. Az Euroweb International 4,43 dollár részvényárfolyamon számol az ügylet során. A tranzakció zárásához még szükség van a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyására. Az Elender 77 százalékban a Wallis Rt. tulajdonában van, míg a fennmaradó rész nagyjából egyenlő arányban Kóka János vezérigazgatóé és Lepp Gyula egykori alapítóé. A két cég összevonásából létrejövő új vállalat Magyarország legnagyobb független internetszolgáltatója lesz, és a vállalati szektorban is piacvezetővé válik.

Kukac jelöli az eMagyarország pontokat

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter Érden a Szociális Gondozó Központ Gyermekjóléti Szolgálatának irodájában nyitotta meg az első eMagyarország pontot. Az év végéig 2800 intézményben megnyíló eMagyarország pontok ingyen vagy maximált áron, rendszeres nyitva tartással tennék lehetővé az internet-hozzáférést azoknak, akiknek nincs otthoni vagy munkahelyi netkapcsolatuk. Az informatikai miniszter egyúttal bemutatta az április 1-jével hatályos, közösségi internet-hozzáférési pontokat jelölő KRESZ-táblát, ahol az e-mail címekben használatos @ jel utal majd a közösségi terminálok közelségére.

Vírusok egymás ellen

A múlt hónapban is folytatódott a Windows biztonsági résébe benyomulni igyekvő vírusok inváziója; a Netsky és a Bagle vírusok többtucatnyi mutánsa vitte a prímet. A Bagle készítője ráadásul úgy programozta be a féregvírust, hogy önmaga továbbküldése mellett irtsa ki az esetleg már a gépen lévő rivális Netskyt. Az Internet Security Systems szoftvereiben felfedezett biztonsági rést használta ki terjedésre a Witty nevű károkozó, amely - ellentétben más vírusokkal - a merevlemez adataiban is igyekszik kárt tenni. A baj megelőzésére a cégek javítást bocsátottak ki a szoftvereikhez.

Támadások kereszttüzében a Gmail

A vetélytársak által kínáltnál lényegesen nagyobb, egy gigabájtnyi tárhelyet kínáló e-mail-szolgáltatással próbálja magához csábítani a Google a felhasználókat. A világ legnépszerűbb internetes keresőjét létrehozó vállalat ingyenes levelezési szolgáltatását az elektronikus levelek mellé biggyesztett reklámok bevételeiből kívánja fenntartani. A Gmailre keresztelt levelezőrendszert április közepén még csak tesztverzióban működtető Google-t azonnal támadások érték, mivel a levelek mellé csatolt reklámokat az üzenetek tartalmának átvizsgálásával illesztik a küldeménybe. Jogvédők szerint a cég magánszférát sért, amikor keresőrobotja átfésüli a szöveget. Akkor is ezt teszi - állítják a kritikusok -, amikor a szerverén tovább tárolja a felhasználó által egyszer már törölt leveleket is. Mások szerint a Google védjegybitorlást követ el a Gmail márkanévvel. A levelezőszolgáltatás nevét a ProNet Analitics nevű cég ugyanis már 2002-ben levédte, és azóta is aktívan használja, így szerintük a Google-nak át kell neveznie szolgáltatását.

Optikai papírdiszket hoznak ki a japánok

Kék lézer (Blu-ray) technológiát használó, környezetbarát optikai papírdiszket dob piacra a Sony és a Toppan Printing. Az új megoldás 25 GB-nyi adat, vagyis több mint kétórányi csúcsminőségű film tárolását teszi lehetővé. A Blu-ray lemezeken 0,1 milliméteres - általában műanyag - védőréteg alá helyezik el az adatokat. A két japán cég a műanyagot papírral helyettesíti, így a lemez súlyának 51 százalékát adja a papír. A sorozatgyártáson még dolgoznak, de az már biztos, hogy sikerült egy környezetbarát és könnyen megsemmisíthető adathordozót kifejleszteni.

Az iPod megháromszorozta az Apple nyereségét

Minden várakozást felülmúltak a 2001-ben piacra dobott iPod hordozható zenei lejátszó eladási adatai, különösen az idén februárban indult, mindössze 250 dollárba kerülő mini iPod megjelenésével. A most zárult üzleti évben 807 ezer darabot értékesítettek 264 millió dollárért, amely tízszeres bevételnövekedést jelent az előző évhez képest. Az iPod két változatából eddig összesen több mint 2,8 millió talált gazdára.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Egyetlen nap alatt 285 millió forinttal gazdagodott Schmidt Máriáék családi cége

Egyetlen nap alatt 285 millió forinttal gazdagodott Schmidt Máriáék családi cége

„Itt fogunk megpenészedni Nagyéren, de kilátó azért lesz”

„Itt fogunk megpenészedni Nagyéren, de kilátó azért lesz”

Akkora show-n mutatták be az új magyar buszt, mint egy luxus-Mercedest – képek

Akkora show-n mutatták be az új magyar buszt, mint egy luxus-Mercedest – képek

Az európai zsidók 90 százaléka szerint erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években

Az európai zsidók 90 százaléka szerint erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!