Több tízezer forintra rúgó, titokzatos eredetű telefonszámla, önálló életre kelt internetes modemek, kétségbeesett felhasználók. A háttérben meghúzódó automata internetes tárcsázóprogramok okozta károkról eddig közel 200 hivatalos bejelentés érkezett a felügyeleti hatósághoz. A telefonszolgáltatók a hoppon maradtak kárát nem engedik el, legfeljebb részletfizetést engednek.

A borsos telefonszámlát eredményező folyamat meglehetősen egyszerű: az internetről "fű alatt" a számítógépre települő tárcsázóprogram bontja a felhasználó eredeti modemes internetkapcsolatát, ezt követően automatikusan és titokban megcsörget egy másik, többnyire emelt díjas, külföldi vagy éppen műholdas (például EMSAT) szolgáltatói telefonszámot. Ezek a számok különbözőek lehetnek, közös jellemzőjük a kiugró ár: a gyanútlan internetező tovább böngészheti a hálót, a modem viszont nem a szolgáltatónál előfizetett díjszabással, hanem akár 1000 forintos percdíjjal pörög. A kapcsolatváltó tárcsázóprogramok - dialerek - által hívott szám általában néhány hétig, esetleg pár hónapig él, ezt követően pedig másik vonalra kapcsolódik a program.

Az esetek többségében a tárcsázókat erotikus anyagokat és warezt - a szleng jogvédett szoftverek, filmek vagy zenék ingyenes, persze illegális hozzáférését jelöli - tartalmazó honlapok kínálják. Ezek természetesen álcázzák magukat, így a kétes eredetű oldalak böngészése közben felnyíló párbeszédablakok nyilvánvalóan nem több tízezres telefonszámlát eredményező alkalmazás, hanem például az internetkapcsolat sebességét felgyorsító szoftver letöltését ajánlják fel. A panelon aztán vagy van, vagy nincs választási lehetőség Igen/Nem opciókkal, s az is lehet, hogy egy egyszerű OK-t kínálnak csak az érdeklődőnek. A felhasználó így gyanútlanul telepíti számítógépére a szoftvert, és ezt követően bármikor megtörténhet a fent vázolt baj. Eleinte leginkább erotikus tartalmú oldalak fizetőeszköze volt ez a megoldás, de ma már egyre több helyen lehet megtalálni, így például játékokat, multimédiás anyagokat, feltört szoftvereket tartalmazó honlapokon is, és arra is akad példa, amikor gyerekek számára készült interaktív játékoldal rejti a veszélyt. Lényeges tudni, hogy a tárcsázók csak a hagyományos kapcsolt vonali modemekre jelentenek veszélyt, a széles sávú internetkapcsolatoknál - így például ADSL, kábeltelevízió - működésképtelenek.

Mint látható, mindehhez az internetező aktív közreműködése szükséges: nemcsak hogy el kell jutnia a kétes tartalmú weboldalakhoz, de önszántából le is kell töltenie és elindítania a tárcsázószoftvert. A szakemberek éppen ezért mindenekelőtt elővigyázatosságot ajánlanak: ha sokat tartózkodunk a világháló szürke zónájában, érdemes a szokásosnál jobban odafigyelni arra, mire is kattintunk valójában egy-egy Elfogadom gomb lenyomásával.

GRITZ ISTVÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Valami nagyon nem jó dolog történik a gyerekek agyával, ha túl sokat ülnek a képernyő előtt

Valami nagyon nem jó dolog történik a gyerekek agyával, ha túl sokat ülnek a képernyő előtt

Így néz ki egy leendő királyné lánylakása

Így néz ki egy leendő királyné lánylakása

Felsorakoztatták az őröket az ülésterem bejáratánál – fotók

Felsorakoztatták az őröket az ülésterem bejáratánál – fotók

A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás

A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás

Nem csak Istenért, a luxusholmikért is rajongott egy orosz pap – lett is belőle botrány

Nem csak Istenért, a luxusholmikért is rajongott egy orosz pap – lett is belőle botrány

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa