Sok szájton még kezdetleges a tartalom, hiányoznak a szuperportálok, s alig kétmillió rendszeres internetezőt tartanak nyilván Romániában. Ám gyorsan nő a számuk. A hatodik legnézettebb internetes portál a magyar nyelvű Transindex.

Mindhiába szörfölünk a világhálón sorra kattintgatva a romániai szájtokra, nem találunk a magyar portálokhoz hasonló forgalmú oldalakat. Nincs román Index vagy Origo. A legnézettebb "román oldal" például egy angol nyelvű szájt, ahonnan programokat lehet letölteni. A második és a harmadik helyen az ingyenes levelezést lehetővé tévő oldalak következnek, s nem csekély azon portálok látogatottsága sem, ahol nemzetközi sztárok fotóira és erotikus tartalmakra talál a kedves látogató. Saját szerkesztőséggel és médiaszerű elképzeléssel kialakított, román nyelvű tartalmat gyártó önálló portálokról beszélni ma még nem lehet. A legtöbb hírt a vezető napilapok online kiadásaiban találjuk.

A világhálón kínált romániai magyar tartalom szintén meglehetősen szegényes. Az erdélyi magyar internet vázát a transindex.ro, a hirek.ro, az erdely.com és a MURE-online (Magyar Újságírók Romániai Egyesülete) hírügynöksége alkotja. Ha valaki rászán egy kevés időt a transindex.ro linktárának böngészésére, kellő betekintést nyer a transzszilván internet világába. A legnagyobb romániai magyar portálon, a transindex.ro-n a hagyományos újságírói műfajok mellett többféle szolgáltatással találkozik az érdeklődő.

A Transindex 1999 végén indult, amikor Nyírő András, az Index alapítójaként egy globális portálhálózat kialakításán dolgozott. A romániai próbálkozás jól sikerült, ugyanis az oldal látogatottsága folyamatosan nő. Ma már meghaladja a napi nyolcezer látogatót. Igaz, ez magyarországi viszonylatban nem látszik soknak, de ha azt nézzük, hogy egy általános erdélyi magyar nyelvű megyei lap nyolc-tízezer példányban fogy el, nem is olyan rossz teljesítmény egy netújságtól. Országos szinten a hatodik legnézettebb oldal - mondta a hvg.hu-nak Kelemen Attila, a transindex.ro főszerkesztője. S kifejezetten örülnek, hogy az utóbbi időben jelentősen nőtt a magyarországi olvasók érdeklődése is az oldal iránt.

A klasszikus újságírói műfajok mellett a portálon a székely magyar szótár a legnézettebb. Ez tulajdonképpen játék, azaz önkéntes adatközlők jellegzetes székelyföldi tájszavakat, sajátos kifejezéseket gyűjtenek. Eddig több mint ezer szó került így a portálra, például az, hogy a székely ember nem eltéved, hanem "elbolondul". De van erdélyi helységnévtár, színházi kalauz, fórumok, pályázati figyelő. A fórumok közül a Disputa című politikai vitafórum rendkívül népszerű. A kétezerötszáz regisztrált felhasználó többnyire romániai politikai ügyekben folytat parázs vitákat. Volt rá példa, hogy a romániai magyar sajtó innen értesült a román politika elhallgatott ügyeiről. Nagy népszerűségnek örvend a Táncpartner című társkereső oldal is, amit eleinte humorosnak szántak, de a legtöbben valóban táncpartnert keresnek maguknak. A főszerkesztő szerint: "Mondhatnánk, hogy én vagyok a piacvezető, csakhogy egyelőre nincs piac. Furcsa, de a konkurencia megjelenése lenne az, ami legitimálná a jelenlétünket. Arra egyébként nehéz lenne válaszolni, miért nem jött létre több, a Transindexhez hasonló hírportál. Igaz, próbálkozások vannak, de ezek többnyire lokális portálok, amelyek hobbiszinten, s nem kifejezetten tartalomközlés céljából szerveződtek. Pedig minden adott egy gazdaságilag is megalapozott romániai hírportál működéséhez. Romániában közel sem internetezik minden olyan ember, aki megengedhetné magának."

A hálóra kapcsolódás túlnyomórészt a közösségi hozzáférési pontokból, internetes kávézókból, oktatási intézményekből történik, aki teheti, az a munkahelyéről teszi. S hogy Romániában kevés embernek van otthoni netelérhetősége, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy virágzik a netkávézós kultúra. Nehéz olyan erdélyi várost találni, ahol nincs szinte minden utcasarkon egy-egy netkávézó. Jó üzletnek mondható, hiszen ezek a kávéházak mindig telt házzal működnek.

Az eEurope 2003 jelentése szerint a 21,7 millió lakosból csak huszonkét százaléknak van legalább egy számítógépe, s közülük csak hét százaléknak van internet-összeköttetése is. A falusi lakosság hetvenhét százaléka még sosem használt számítógépet.

Milyen az átlagos romániai internetező? Két, egymástól lényegesen elkülönülő rétegről beszélhetünk. Az egyik a fiatal értelmiségi, akinél nem mellékes, hogy többet keres az átlagnál. Városban él, elboldogul az angol nyelvű weboldalakkal is. Számára a munkahelyen is van lehetőség a szörfölésre. A másik réteg a netkávézós kamaszoké, akik csetelnek, leveleznek, a netes tartalmakban a sztárpletykákat keresik.

Az idei költségvetésből a magyar Informatikai és Hírközlési Minisztérium a határon túli magyaroknak az információs társadalom fejlesztésére háromszázmillió forint támogatást ad. Ebből 98 millió forintot az erdélyi internetezők részére. "Annak ellenére, hogy a tartalomszolgáltatásban vagyok érdekelt, azt mondom, hogy a pénz jelentős részét számítógép-vásárlásra kell költeni" - vélekedik a transindex.ro főszerkesztője.

KULCSÁR HAJNAL

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A kétharmados többség önfeledten zikzikelt – ilyen volt a Bródy-koncert

A kétharmados többség önfeledten zikzikelt – ilyen volt a Bródy-koncert

Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap

Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap

Széchenyi Hitelszövetség: 300 ezer szerződés dőlhet be, ha bekeményítenek a bankok

Széchenyi Hitelszövetség: 300 ezer szerződés dőlhet be, ha bekeményítenek a bankok

Vizet talált a NASA űrszondája az aszteroidán, amire le fog szállni

Vizet talált a NASA űrszondája az aszteroidán, amire le fog szállni

A Nutella gyártója érdeklődik a cég iránt, amely Lollobrigidát és Andy Warholt is megérintette

A Nutella gyártója érdeklődik a cég iránt, amely Lollobrigidát és Andy Warholt is megérintette

Brexit: órákon belül megbuktathatják párttársai Theresa May-t

Brexit: órákon belül megbuktathatják párttársai Theresa May-t