A vállalatok, szervezetek informatikai költségvetésében az információbiztonsággal kapcsolatos kiadások egyre nagyobb...

A vállalatok, szervezetek informatikai költségvetésében az információbiztonsággal kapcsolatos kiadások egyre nagyobb arányúak, az elmúlt hat-hét évvel ezelőttinél tízszer nagyobbak - olvasható a Nemzetbiztonsági Hivatal 2003-as évkönyvében. Noha a két évvel ezelőtti állapotokhoz képest valóban érzékelhető árnyalatnyi változás - az információbiztonsággal érdemlegesen ma is elsősorban a pénzintézetek és a távközlési szektor foglalkozik, azaz saját munkatársaik képzése mellett külsős cégek szolgáltatásait is igénybe veszik, s pénzt áldoznak a biztonságra - mondja dr. Kőrös Zsolt, a Noreg Információvédelmi Kft. ügyvezető igazgatója.

Sok cégvezető abban a hiedelemben él, hogy a vírusvédelemmel megoldhatják az információvédelmet is, márpedig ez tévedés - hangsúlyozta Kőrös a Hálónak. Kevés cég végeztet biztonsági felmérést, s kevesen telepítenek olyan rendszert, amely felismeri az illetéktelen behatolásokat, és időben riaszt. A biztonsági auditálás költsége a vállalat nagyságától függően változik, néhány ezer dollártól akár több tízezer dollárig terjedhet. Ugyanez vonatkozik a védelmi rendszer kiépítésének költségeire is. A Network Associates márciusi felmérése szerint a nyugat-európai kis cégeknél a növekvő számú vírustámadás évente 22 milliárd eurós kárt okoz, a lefagyott számítógépek miatt pedig egy-egy vírustámadás átlagos költsége 5 ezer euró. Gombás László, a Symantec vezető rendszermérnöke szerint nagyon sok cégnél hiányoznak a katasztrófatervek, s nincs dokumentálva, mit kell tenni egy-egy támadás esetén. Úgy véli, veszélyt jelent az információbiztonságra, hogy több helyen félállásban dolgoznak az informatikusok, akikre egy időben több feladat is hárul, ezért szűkösek a biztonságtechnikára szánt erőforrások.

A magyar vállalatoknak és szervezeteknek elvileg kellene hogy legyen adatvédelmi és vírusvédelmi stratégiájuk, amelyet a kötelezően előírt és alkalmazandó Informatikai Biztonsági Szabályzat alapján dolgoznak ki. Erről az Informatikai Tárcaközi Bizottság (ITB) honlapján http://www.itb.hu/ tölthetők le információk. Ezenkívül néhány törvény - így az elektronikus aláírásról, illetve a pénzügyi szervezetekről szóló - tartalmaz az informatikai biztonság vonatkozásában általános követelményeket. Ám az ITB-ajánlások sincsenek kőbe vésve: módosításuk előkészítését az Informatikai és Hírközlési Minisztérium már megindította.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Hívatlan látogatók

Bárki által könnyen hozzáférhető programokkal csalhatók ki adatok magánszemélyek, cégek vagy szervezetek számítógépeiről anélkül, hogy a jogos felhasználók ennek tudatában lennének. Szakemberek szerint tavaly az üzleti titkokat és bizalmas információkat veszélyeztető károkozók szaporodtak a legnagyobb ütemben.

Az év csapata a magyar vizipóló válogatott

Az év csapata a magyar vizipóló válogatott

Itt a YouTube legutáltabb videóinak top 10-es listája

Itt a YouTube legutáltabb videóinak top 10-es listája

231 brit kocsmában betiltották az egyik legnagyobb karácsonyi slágert

231 brit kocsmában betiltották az egyik legnagyobb karácsonyi slágert

4 stresszcsökkentő tipp – így készüljön fel fájdalommentesen az ünnepekre

4 stresszcsökkentő tipp – így készüljön fel fájdalommentesen az ünnepekre

KSH-népszámlálás: az emberek szerint a politkusok a legtúlfizetettebbek

KSH-népszámlálás: az emberek szerint a politkusok a legtúlfizetettebbek

"A bíróknak sem jó üzenet, ha a jogszabályokat épp a bíróságon szegik meg"

"A bíróknak sem jó üzenet, ha a jogszabályokat épp a bíróságon szegik meg"