Alig egy évvel az után, hogy válságmenedzselésre visszahívták a nyugdíjból, szívrohamban meghalt Jim Cantalupo McDonald's-elnök, aki az erőltetett terjeszkedés helyett a vendégek jobb kiszolgálásával forgalom- és árfolyam-növekedést ért el a világ vezető hamburgerláncánál.

Nem arathatta le munkája gyümölcsét Jim Cantalupo, a világ legnagyobb hamburgerhálózatának számító McDonald's elnöke. Alig néhány órával azelőtt, hogy megnyitotta volna cége nemzetközi partnereinek, beszállítóinak és franchise-tulajdonosainak kétévente esedékes konferenciáját a floridai Orlandóban, ahol büszkén számolhatott volna be sikereiről, szállodai szobájában szívrohamot kapott és a kórházba szállítás közben meghalt.

Az igazgatótanácsot (it) nem bénította meg a gyász: a sebtében megtartott rendkívüli ülésen - az amerikai vállalati életben példátlan gyorsasággal - már meg is nevezték a 60 évesen elhunyt Cantalupo utódát a 43 éves Charlie Bell személyében. Bell nemcsak a McDonald's történetének legfiatalabb főnöke, de ausztrálként a cég első nem amerikai származású vezetője is.

A gyors váltás nem meglepő, Cantalupo tavalyi elnöki kinevezésekor (HVG, 2003. április 19.) éppen azért emelte maga mellé Bellt, hogy idővel átadja neki a cég kormányrúdját. Ám erre az eredeti tervek szerint legalább hároméves "betanulási időszak" után került volna sor. Az ausztrál utód - aki pályafutását 15 évesen, részmunkaidős alkalmazottként kezdte egy sydneyi McDonald's-egységben, legutóbb pedig a lánc európai ágának rendbetételével hívta fel magára a figyelmet - így váratlanul kénytelen átvenni az irányítást. Ám szerencsés időpontban: a Cantalupo-féle reformok első eredményei éppen most kezdenek meglátszani, igaz, tartóssá tételük még kemény munkát igényel.

Válságmenedzsernek hívta vissza tavaly januárban a McDonald's it-je a már nyugdíjas Cantalupót. Csak egy évvel korábban, abbéli csalódását követően vonult vissza, hogy 1998-ban nem őt, hanem riválisát, Jack Greenberget állították a cég élére. Greenberg irányítása alatt azonban felgyorsult a hamburgerlánc jó ideje tartó presztízsvesztése, ráadásul a pénzügyi eredmények is látványosan romlottak, és 2002 negyedik negyedévében a vállalat elszenvedte első veszteségét 1965-ös tőzsdére menetele óta. Az ír-olasz származású Cantalupo a bajokat látva nem sokat tétlenkedett, rövid idő alatt a McDonald's történetének talán legnagyobb stratégiaváltását hajtotta végre.

A fogyasztói tesztekben ugyanis a McDonald's tavalyra a hamburgerláncok sereghajtójává süllyedt, közvélemény-kutatások szerint pedig még az adóhivatalnál is népszerűtlenebbé vált. A társaság hibájaként Cantalupo - az elemzőkkel egyetértve - a túl gyors növekedést nevezte meg, mondván: a terjeszkedés lázában megfeledkeztek a vendégek színvonalas kiszolgálásáról. A hamburgerriválisok (elsősorban a szintén amerikai Wendy's és Burger King) kedveltségének növekedését, valamint az alternatív gyorséttermek - így például a Subway szendvicslánc - térnyerését pedig csak ideig-óráig tudta ellensúlyozni, hogy 13 ezer amerikai, világszerte pedig több mint 30 ezer egységével a McDonald's szinte minden kilométerkőnél ott van.

Cantalupo behúzta a féket, éttermek százait zárta be, így a globális lánc tavaly alig 360 "szemmel" bővült az előző évtizedben megszokott évi ezres nagyságrend után. A McDonald's igyekezett visszahozni a gyors és udvarias kiszolgálást, akárcsak az éttermek tisztaságát, és alaposan megváltozott a menü is. Ez utóbbit elsősorban a kínálat egészségesebbé tételének szándéka vezérelte, amit a fogyasztói szokások módosulása mellett az is indokolt, hogy az Egyesült Államokban - a dohányipar megtámadása után - az ügyvédek a népbetegséggé vált kövérség legfőbb okozóinak tartott élelmiszer-ipari termékeket, valamint a gyorséttermek, elsősorban is a McDonald's kínálatát vették célba.

A hamburgerlánc amerikai menüjében így - a Wendy's kezdeményezését kopírozva - tavaly már főételként jelentek meg a saláták, a Paul Newman filmsztár nevével fémjelzett, egészségesként hirdetett öntetekkel. Miután az 1983-ban - a kínálatban állandóként megragadt ételfajták közül eddig a legutolsóként - bevezetett csirkefalatokról (Chicken McNuggets) tavaly kiderítették, hogy nem is tiszta csirkehúsból vannak, zsírtartalmuk pedig kétszerese a húspogácsáénak, a McDonald's fogadkozása szerint már ez az étel is "fehér" húsból készül. Az egészséges életmód propagátorainak nyomására az amerikai piacon 2004 végéig megszüntetik azt a lehetőséget, hogy a menühöz néhány centért nagyobb adag sült krumplit és üdítőt lehet kérni, május elejétől pedig - egyelőre szintén csak az USA-ban - a hamburgerhez vagy a csirkés szendvicshez salátát mellékelnek zsemle helyett, ha a vevő úgy kívánja.

Belltől - akinek nevéhez fűződik az Ausztráliában kitalált és azóta máshol is bevezetett kávézósarok, a McCafé - most azt várják, hogy Cantalupo stratégiáját követve egyszerre erősítse a McDonald's "alaptevékenységét", és folytassa a menü egészségesebbre hangolását. Már csak azért is, mert a fordulat eddig eredményes volt: a cég bevétele tavaly a 2002-es 15,41 milliárdról 17,14 milliárd dollárra, adózás utáni nyeresége pedig 893,5 millióról 1,47 milliárd dollárra nőtt. Ezt a Wall Street is díjazta, a részvényárfolyam ugyanis - a Greenberg alatt elért tízéves mélypont után - egy év alatt csaknem megduplázódott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására

Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre