A fogyasztóvédelmi törvény módosítása értelmében május 1-jétől már - az élelmiszerek kivételével - nem kötelező az unióba exportált kiskereskedelmi termékeken feltüntetni a származási helyet, ám aki akarja, ráírhatja a "Made in Hungary" jelölést.

Az EU-n kívüli, harmadik országokba kivitt árucikkek esetében a magyar gyártók viszont akár ezt, akár a "Made in the EU" eredetjelölést alkalmazhatják. Ez utóbbi, uniós "címke" nem kötelező, Brüsszel ugyanis bizonyos agrártermékek kivételével egyelőre az egyes tagországokra bízza, milyen szabályokat alkalmaznak a származási hely jelzésére.

Az olaszok kezdeményezésére ugyanakkor az Európai Bizottság munkaanyagot készített arról, miként is lehetne közösségi szinten egységesíteni az árucikkek eredetének megjelölését. Az elnevezések között a "Made in Europe" és a "Made in the EU" kifejezés szerepel, és annak mérlegelése, hogy a származási hely feltüntetését választhatóvá vagy kötelezővé tegyék az unión belüli forgalom, illetve a harmadik országokból származó import esetében.

Az egyik elképzelés szerint a "Made in the EU" jelölést a belső piacon opcionálissá tennék - és megmaradhatna a terméken ezzel együtt a származási ország megnevezése is -, míg az unión kívülről érkező áruknál előírnák a származási hely feltüntetését (ez utóbbi jelenleg csak abban a tagországban kötelező, amely így dönt). Ez az EU kereskedelmi partnerei közül az USA, Japán és Kína gyakorlata.

Így tesz Magyarország is, ahol a módosított fogyasztóvédelmi törvény továbbra is előírja a harmadik országból behozott áruknál a származási hely feltüntetését, ám ezt a kötelezettséget a csatlakozással egyidejűleg megszünteti az EU belső piacáról, illetve az Európai Gazdasági Térségből érkezőkkel szemben. Ettől persze a Magyarországra szállítók feltüntethetik országukat származási helyként.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sebestyén Balázsnak megvan a véleménye arról, milyen gané az MTVA

Sebestyén Balázsnak megvan a véleménye arról, milyen gané az MTVA

Ferenc pápa megint kiállt a menekültek mellett

Ferenc pápa megint kiállt a menekültek mellett

Kovács Zoltán szerint nem az átlagemberek, hanem a kétségbeesett ellenzék tüntet Budapesten

Kovács Zoltán szerint nem az átlagemberek, hanem a kétségbeesett ellenzék tüntet Budapesten

Lemondott a belga miniszterelnök

Lemondott a belga miniszterelnök

Megmenekült az olasz kormány

Megmenekült az olasz kormány

Karácsony kicsit másként - recept

Karácsony kicsit másként - recept