A csatlakozással Magyarország több uniós vámigazgatási informatikai hálózathoz is kapcsolódik, amelyek egyik legfontosabbja az integrált vámtarifakörnyezet-rendszer - francia elnevezésének rövidítésével TARIC. Ez nemcsak a vámnómenklatúrát és az egyes tarifákat tartalmazza, hanem az esetleges nemzeti intézkedéseket, szabályokat, a külkereskedelemhez szükséges okmányokat is. Így Magyarország esetében az általános forgalmi adó, a jövedéki adó, a regisztrációs adó és az energiaadó kiszabásának szabályait, illetve mértékét, de szerepelnek benne az olyan tiltó rendelkezések is, amelyek korlátozzák például a lőszerek és a robbanóanyagok bevitelét. Mint Kovács Csaba, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) EU-informatikai projektvezetője egy sajtóbeszélgetésen elmondta, a TARIC olyannyira részletes, hogy a magyar feltételek között bárki számára hozzáférhetően szerepel például, hogy ásványolaj-ipari termékeket importálni csak megfelelő igazolásokkal lehet.

Az unió honlapján keresztül elérhető TARIC-ban - amire a vámhivatalok ügyfelei is csatlakozhatnak információlekérdezési céllal - akár országra, akár vámtarifaszámra lehet keresni. Az adatbázist naponta frissítik, az új adatok este hatkor érkeznek, és azokat éjfélig töltik fel saját rendszerükbe az egyes nemzeti vámhatóságok. Az uniós vámtarifák nem módosulnak sűrűn, ezért az EU hivatalos lapjának C sorozatában publikálják őket, ám a mezőgazdasági termékek referenciaárai szintén naponta frissülnek, este 6-ig megérkeznek, és éjféltől hatályosak.

Május 1-jétől az új tagállamok csatlakoznak a vámkontingensek elektronikus adatbázisához is. Ebben éppúgy követhetőek a licencalapú engedélyek - amelyek adott cégnek vagy vállalkozónak, adott árura, adott relációból, adott időre és mennyiségre érvényesek, és általában mezőgazdasági termékekre vonatkoznak -, mint azok, amelyekre bárki által kitölthető kereteket szabtak. Ez utóbbi esetben a nemzeti vámhatóságokon keresztül kell eljuttatni Brüsszelbe a kontingens kitöltésére vonatkozó kérelmeket, amelyeket a vámkezelés sorrendjében teljesítenek. Egyes napokon belül ugyanakkor nincs elsőbbség, ha az aznapi kontingensből nem jut elég mindenkinek, akkor azt arányosan osztják el. A kontingens kitöltésének állása az EU honlapján keresztül naprakészen követhető.

Magyarország és a többiek csatlakoznak a számítógépesített árutovábbítási rendszerhez (NCTS) is, amely a papíralapú vámolás kiváltásával alaposan felgyorsíthatja a vámeljárást. A korábban akár négy-öt hetet is igénybe vevő procedúra az online megoldás révén optimális esetben néhány percre csökkenthető. Az alkalmazkodás azzal is jár, hogy a külkereskedelemmel foglalkozó vállalkozások, illetve természetes személyek egy új, 12 karakter hosszúságú vámazonosító számot kapnak, amelynek első két betűjele az országukra utal. Módosul a vámtarifaszám is, amely az eddigi tíz helyett akár 22 karakteres is lehet. Az átállást segítendő az ügyfelek a VPOP honlapján (www.vam.hu) keresztül májusban 24 órás segítséget is igénybe vehetnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

Semmit nem ért a botrány, nem fizetik ki a rendőrök túlóráit

Semmit nem ért a botrány, nem fizetik ki a rendőrök túlóráit

Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre

Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre

Nem kell többé Londonig menni, konzulátus nyílt két brit nagyvárosban is

Nem kell többé Londonig menni, konzulátus nyílt két brit nagyvárosban is

Öt tüntetőt tartóztattak le tegnap éjjel

Öt tüntetőt tartóztattak le tegnap éjjel

Az amerikai szenátus szerint a szaúdi trónörökös a felelős Hasogdzsi meggyilkolááért

Az amerikai szenátus szerint a szaúdi trónörökös a felelős Hasogdzsi meggyilkolááért