Az amerikai dollár erősödött, az euróval szemben e hét hétfőn 1,1851-en zárt amiatt, hogy az Alan Greenspan Fed-elnök múlt heti szenátusi meghallgatásán elhangzottakból a befektetők közeli kamatemelésre következtettek.

A cseh korona árfolyama az euróval szemben erősödött, több okból is: a cseh parlament a szombati EU-csatlakozás szempontjából kulcsfontosságú törvényt fogadott el, miközben szakértők szerint nőtt a 2010-es euróbevezetés esélye, s a kormány 3 milliárd euró értékű kötvénykibocsátásra készül.

A brazil realra negatívan hatott, hogy a jegybankelnök a kamatcsökkentések ütemének lassítását helyezte kilátásba arra hivatkozva, hogy a felpörgő gazdasági növekedés az infláció felgyorsulásához vezethet.

A 99,5 százalékos tisztaságú arany unciánkénti (31,1035 gramm) árfolyama csökkent, hétfőn Londonban 396,50 dollárt adtak érte. Az arany fél éve 386,75, egy éve 333,4 dollárt ért. Az ezüst unciáját hétfőn 6,22 dolláron jegyezték Londonban.

A forint erősödött a hazai bankközi devizapiacon, egy hét alatt összességében 0,4 százalékponttal, s e hét hétfőn 3,5 százalékra állt a sáv erős szélétől, egy euró 249,80 forinton zárt. Az MNB-nél egy euró az egy héttel korábbi 251,99 forintról e hét hétfőre 250,19 forintra gyengült, a frankfurti Európai Központi Bankban egy euró hétfőn 249,85 forintot ért. A hazai bankközi forintkamatok nőttek a pénzszűke miatt, az egynapos betéteké például e hét hétfőre 1 százalékponttal, 13 százalékra. A kereskedelmi bankok kedden 98,6 milliárd forintnyi betétet helyeztek el a jegybanknál két hétre, szemben a lejáró 156,1 milliárddal.

Az állampapírpiacon nőtt a diszkontkincstárjegyek hozama, a három hónaposoké 0,07 százalékponttal, 11,66 százalékra, a hat hónaposoké 0,47 százalékponttal, 11,39 százalékra, a tizenkét hónaposoké 0,52 százalékponttal, 10,94 százalékra.

A határidős devizatőzsdéken az árfolyamok eltérően alakultak. Az árutőzsdén 9,4 milliárd forintnyi forgalomban decemberre az euró 266,60 forinton stagnált, a dollár 225 forintra drágult.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A királynőnél hamarabb tuti nem kezdte el a karácsonyi készülődést

A királynőnél hamarabb tuti nem kezdte el a karácsonyi készülődést

Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására

Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására

A közmédia honlapján egy szó sincs a székház előtti tüntetésről

A közmédia honlapján egy szó sincs a székház előtti tüntetésről

Szlovákiában is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Rohácot

Szlovákiában is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Rohácot

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Valami nagyon nem jó dolog történik a gyerekek agyával, ha túl sokat ülnek a képernyő előtt

Valami nagyon nem jó dolog történik a gyerekek agyával, ha túl sokat ülnek a képernyő előtt