A világ legrégibb kontinentális bajnokságát a válogatottak számára Dél-Amerikában szervezte Argentína, amely 1916-ban...

A világ legrégibb kontinentális bajnokságát a válogatottak számára Dél-Amerikában szervezte Argentína, amely 1916-ban ezzel szerette volna megünnepelni függetlenné válásának centenáriumát. A négyes tornára Brazíliát, Chilét és Uruguayt hívta meg, ám az utóbbi elrontotta a hazaiak örömét, mert győzött. 1916. július 9-én - a kontinentális bajnokság sikerétől korántsem függetlenül - alakult meg a Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség (Conmebol), amelynek alapítója ugyanezen négy ország, motorja pedig az uruguayi Héctor Rivadavia Gómez volt. A Conmebolhoz azóta csatlakozott sorrendben Paraguay, Peru, Bolívia, Ecuador, Kolumbia és Venezuela, és ők alkotják a Dél-amerikai Nemzetek Bajnokságáról 1975-ben Copa América névre keresztelt torna törzsgárdáját. Azért csak azt, mert 1993 óta alkalmanként meghívnak két vendéget, rendszerint az észak- és közép-amerikai, valamint karib-tengeri szövetségeket tömörítő konföderáció, a Concacaf bajnokságának döntőseit, de szerepelt már a dél-amerikai kontinens seregszemléjén Japán is. A Copa Américát, illetve elődjét 1959-ig változatos időközönként, 1987-ig - egy 1971-es szünettel - négyévente, azóta kétévente tartották, ám a 2001-es bajnokságot csak az idén júliusban követi Peruban a sorrendben 41. A legtöbb kontinentális elsőséget, egyenként 14-et Argentína és Uruguay szerezte, míg az amúgy ötszörös világbajnok Brazília a térségben csupán hatszor bizonyult prófétának, legutóbb 1999-ben.

Az Afrikai Nemzetek Kupája sokáig az Eurosport televíziós sportcsatorna egzotikumának számított, ám a zilált mosolyú "öregfiú", Roger Milla vezényelte Kamerun feltűnésével a kilencvenes évektől mind nagyobb nézői és szponzori érdeklődés övezi, különösen, hogy az éljátékosok zöme Európában légióskodik. Az Afrikai Labdarúgó Konföderációt (CAF) a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség 1956-os lisszaboni kongresszusának oldalvizén alapította Dél-Afrika, Egyiptom, Etiópia és Szudán, és 1957 februárjában ők négyen voltak hivatalosak az első kontinensbajnokságra is. Végül azonban Szudánban csak hárman léptek pályára, mert Dél-Afrika nem volt hajlandó vegyes fajú válogatottat küldeni. Dél-Afrikában - amely a minap a kontinens első képviselőjeként kapta meg világbajnokság rendezésének jogát (HVG, 2004. május 22.) - 1958-ban indult a labdarúgó-bajnokság, ám abban csak fehérek játszhattak, és az időközben a feketék számára szervezett külön ligát csak 1977-ben olvasztották bele. Az első afrikai kontinentális tornát így a maradék trió körmérkőzéséből győztesként kikerülve Egyiptom nyerte, amely az eddigi 24 alkalomból összesen négyszer végzett az első helyen, akárcsak Ghána vagy Kamerun. Az 51 tagú CAF szervezte bajnokságot 1968 óta kétévente rendezik, legutóbb idén februárban az immár 16 csapatosra hízott mezőnyben - történetében elsőként - Tunézia diadalmaskodott, mégpedig házigazdaként.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Háztájiból nagyüzem

Nehézkesen indult, ám egy-egy szenzációs játékos vagy csapat mindig továbblendítette a holtpontról a labdarúgó Európa-bajnokságot, amely nagyobbik "testvéréhez", a vébéhez hasonló óriási üzletté vált. A négycsapatos torna 16 szereplőssé bővítését azonban nemcsak ez indokolta, hanem az is, hogy a Szovjetunió és Jugoszlávia szétesése miatt az indulók száma is megugrott.

Hadházy: Ez már nem egy korrekt rendszer, de az lesz, tudjuk, mit kell tennünk

Hadházy: Ez már nem egy korrekt rendszer, de az lesz, tudjuk, mit kell tennünk

Megbilincselve vittek el egy volt fideszes képviselőt

Megbilincselve vittek el egy volt fideszes képviselőt

Telefon az iskolában: nem csak ellenség, eszköz is lehet

Telefon az iskolában: nem csak ellenség, eszköz is lehet

700 százalékkal nőtt a nyeresége, mégis bajba került Matolcsy unokatestvérének bankja

700 százalékkal nőtt a nyeresége, mégis bajba került Matolcsy unokatestvérének bankja

A szoftverfrissítés ellenére sem engedné a Qualcomm, hogy iPhone-okat áruljanak Kínában

A szoftverfrissítés ellenére sem engedné a Qualcomm, hogy iPhone-okat áruljanak Kínában

Több mint ezren vonultak Szombathelyen is egy Mészáros-laphoz

Több mint ezren vonultak Szombathelyen is egy Mészáros-laphoz