Két sikertelen pályázat után a magyar futballvezetés feltehetően megkísérli - esetleg a románokkal vagy a horvátokkal közösen - elnyerni a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogát. A kormány ehhez két-négy éven belül négy-hat, a nemzetközi követelményeknekmegfelelő stadiont ígér.

Horvát bírókat kért fel a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) játékvezetői bizottsága a május 23-ai, Újpest-Ferencváros rangadóra, a horvátok magyar bírókat jelöltek a három nappal későbbi, szlovének elleni barátságos meccsre, a Mol Rt. pedig a télen bejelentette, hogy szponzorálja az idei portugáliai Európa-bajnokságra (Eb) kijutott horvát futballválogatottat (HVG, 2004. január 17.). A jól értesültek ezekből a jelekből tudni vélik, hogy Magyarország Horvátországgal közösen kandidál majd a 2012-es futball Eb megrendezésére. Ezt a hitet erősítheti, hogy május közepén Gyurcsány Ferenc sportminiszter a két futballszövetség elnökének társaságában tárgyalt horvát kollégájával, Dragan Primoraccal, egyebek mellett az esetleges közös rendezésről is.

Ez, a sporttárcánál utóbb "puhatolózónak" minősített megbeszélés ugyanakkor már a második volt a maga nemében: januárban az MLSZ-elnök Bozóky Imrével "megerősített" magyar sportvezetés már vizitált Romániában, ahol szintén téma volt az esetleges közös pályázat, ráadásul az ötletet a magyarok vetették fel. A tárgyalás után a román sajtó meglehetősen ironikusan értékelte saját szerepüket egy esetleges közös projektben: a magyar fejlettségi szint elérését például a román sportnapilap nem kis gúnnyal úgy tartotta lehetségesnek, ha felrobbantanak egypár magyarországi útszakaszt, néhány magyar stadiont pedig felszántanak. Románia infrastrukturális helyzetét a magyar delegáció ugyanakkor úgy jellemezte a tárgyalás után, hogy az "semmivel sem rosszabb, mint Magyarországé volt az osztrákokkal a 2004-es Eb-re készített pályázat benyújtásának idején". Ez azért annak fényében, hogy akkor az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) Portugáliának adta a kontinensbajnokságot, illetve hogy Ausztria a 2008-as Eb-re már Svájccal közösen sikerrel kandidált, nem túl biztató.

A magyar futballvezetőket azonban nem hagyta el a meccsek előtt amúgy is mindig jellemző verbális optimizmusuk: biztosak abban, hogy nyolc év múlva a kelet-európai térségből kerül ki a befutó, s hogy a két lehetséges társ a viadal rendezésének idején már EU-tagország lesz, ami felértékeli őket a döntéshozók szemében. Az effajta politikai szempontokra külön is rájátszana egy Romániával közös pályázat, ami hozzájárulhatna a két ország közötti feszült viszony normalizálásához, és gyorsíthatná Erdély infrastrukturális felzárkózását. Kérdés persze, hogy a pályázatot elbírálókat ez az aspektus mennyire érdekli: a 2008-as Eb-re beadott közös görög-török pályamű sikertelensége mindenesetre arra utal, hogy túlzottan nem. A horvátok a magyar sportvezetők romániai puhatolózásának hírére jelezték: szívesen társulnának Magyarországgal a 2012-es Eb-pályázatra, ami arra utal, hogy az EU-tagság a jelenleg kívül állók számára még egy olyan országot is vonzóvá tesz, amely egyetlen UEFA-licences stadiont vagy ütőképes futballcsapatot - sem klub-, sem válogatott szinten - sem tud felmutatni, és amelyik ráadásul 2001 augusztusában egyszer már felmondott egy közös Eb-pályázatról szóló előzetes együttműködést. A pályázás módjáról elegendő dönteni jövő év elején, az UEFA pedig várhatóan 2006 decemberében mondja ki a végső szót, amikor még a horvátok és a románok is kívül lesznek az EU-n.

Nem erősíti a magyar kandidálást a sportág hosszú ideje tartó eredménytelensége sem. 2012 elég messze van ugyan, az utóbbi évtizedek tapasztalatai, illetve a most már serdülő és ifjúsági fronton is elmaradó eredmények azonban azt valószínűsítik, hogy egy hat-hét év múlva felálló magyar válogatottnak is csak a rendezés jelentene kézzelfogható esélyt a kontinensbajnokságon való részvételre. Futballban mostanában a két lehetséges társ azért többet tud felmutatni: a horvátok az idén is Eb-résztvevők, a Lothar Matthäus vezette magyar válogatott pedig a téli ciprusi tornán kapott méretes zakót a szintén idegenlégiósai nélkül felálló románoktól, akik - immár az "igazi" csapattal - áprilisban a németeket is hazaküldték egy ötössel.

Egyelőre infrastruktúrában is csak ígérgetni tud a sportvezetés. "Makettek helyett már az UEFA előírásainak megfelelő futballstadionokat is be tud majd mutatni Magyarország egy lehetséges Eb-pályázaton" - állította a HVG-nek Füleky András, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) helyettes államtitkára. Közös pályázat esetén négy 30-35 ezres és egy - a megnyitó vagy a döntő megrendezésére alkalmas - 60 ezres stadiont kell felmutatni. Ezek várható költségeiről és az állami szerepvállalás mértékéről a helyettes államtitkár nem kívánt nyilatkozni a HVG-nek, de azt állította: a tárcánál már készül az Eb-rendezéstől független létesítmény-korszerűsítési koncepció, amelynek jóváhagyása után eldőlhet például az is, hogy mi lesz a Puskás Ferenc stadionnal, amelynek lezárt felső karéjába csak külön statikai vizsgálat után engedtek be 17 ezer nézőt a brazilok elleni meccsen. Az MLSZ előző pályázata 500 milliárd forint infrastrukturális kiadással számolt, ennek egy része azonban - például az út- és repülőtér-fejlesztések - Füleky szerint az Eb nélkül is megvalósul 2012-re.

A nyolc arénára - köztük a felújított vagy újjáépített Puskás-stadionra és egy vadonatúj Fehér úti pályára - 120-140 milliárd forintot terveztek. A rendezés költségét az MLSZ korábbi pályázati anyagai alapján 22 milliárd forintra teszi a GYISM, ebbe azonban a tárca szerint legfeljebb előfinanszírozóként kell beszállnia az államnak, mivel az Eb nullszaldósra kihozható. Évi 50 millió forintnál nem szánna többet a minisztérium a szervezőbizottság működésére, amire a 2004-es pályázat előkészítésekor 120 milliót, a 2008-asra kandidáláskor pedig a 2002. decemberi döntésig - Bozóky Imre egy sajtónyilatkozata szerint - közel félmilliárd forintot fordítottak.

Az MLSZ által kezdeményezett újbóli pályázást Füleky szavai szerint a GYISM egyelőre "fontolgatja", méghozzá többféle motiváció alapján, a döntést pedig a kormánygarancia megadásáról a kabinetnek kell meghoznia. Az előző próbálkozás a tárca szerint olyan jól sikerült, hogy arra lehet alapozni, az egyébként most is a világ harmadik legnézettebb sporteseményének számító Eb-t felértékeli a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) döntése, amely alapján a világbajnokságok (vb) helyszíneit rotációs elv alapján választják ki, így a 2006-os németországi vb után 12-16 év múlva kerülhet sor ismét Európára. Ebből a sportvezetők arra következtetnek, hogy az UEFA szívesen veszi majd a közös nevezést, és talán most nem vétik el a ritmust - ugyanis amikor közösen pályáztak, akkor egy önállóan induló ország, amikor pedig szólóban, akkor együttes jelentkezés nyert.

KELEMEN ZOLTÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az euróövezeti bank nem pumpál több pénzt a gazdaságba

Az euróövezeti bank nem pumpál több pénzt a gazdaságba

Egészségügyi államtitkár: Nem szűnik meg a Merényi kórház pszichiátriai osztálya

Egészségügyi államtitkár: Nem szűnik meg a Merényi kórház pszichiátriai osztálya

Fideszes országgyűlési képviselő lett a bokszszövetség megbízott pénzügyi biztosa

Fideszes országgyűlési képviselő lett a bokszszövetség megbízott pénzügyi biztosa

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

Strasbourg után: megerősítették a római Colosseum és Forum Romanum védelmét

Strasbourg után: megerősítették a római Colosseum és Forum Romanum védelmét

Eurostat: A második legszegényebb nép a magyar az EU-ban

Eurostat: A második legszegényebb nép a magyar az EU-ban