Az élet számos területén használják már a "piros lapot kapott" kifejezést, ám a labdarúgásból ismert fegyelmezési mód csak négy és fél évtizede jelent meg a sportban.

Ken Aston, az ötvenes és hatvanas évek fordulójának leghíresebb angol játékvezetője legbonyolultabb mérkőzését az 1962-es chilei világbajnokságon vezette, amikor Olaszország ellen a házigazdák valóságos ütközetet vívtak a gyepen, nem utolsósorban azért, mert a dél-amerikai játékosok körében elterjedt, hogy az itáliai sportújságírók becsmérelték a chilei nők szépségét és erkölcsét. A mérkőzést 2-0-ra Chile nyerte, ám a csatát két (olasz) kiállítás, és a játékosokat megfékezendő háromszor is a pályára özönlő rendőrök tevékenysége színezte, a katonaként a második világháború távol-keleti hadszínterét is megjárt Aston pedig egy évvel később visszavonult, a következő, 1966-os vébén már a játékvezetők felügyelője volt. Bár az 1962-es, kivételesen brutális meccset is emlegetik vele kapcsolatban, igazán négy évvel később írta be a nevét a futball történelmébe, olyannyira, hogy 2001-es, 86 évesen bekövetkezett halálakor a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) is külön megemlékezett róla.

Az angliai világbajnokság negyeddöntőjében a házigazdák a londoni Wembley stadionban az argentinokkal találkoztak, és ez a mérkőzés sem hozott kisasszonyfocit. Az állás gól nélküli döntetlen volt, amikor a német játékvezető, Rudolf Kreitlein egy csetepaté után kiállította a dél-amerikaiak csapatkapitányát, Antonio Rattínt, aki csak hosszas huzavona után, a közbelépő Aston győzködésére volt hajlandó elhagyni a pályát. A mérkőzést végül az angolok 1-0-ra megnyerték, ám a zűrzavaros körülményeket követően a szigetországiak két sztárja, Jack és Bobby Charlton csak a másnapi újságokból értesült arról, hogy a bíró figyelmeztetésben részesítette őket.

Akkoriban ez szóbeli aktus volt, és az esetet a bíró beírta a kis jegyzetfüzetébe - innen a ma is használt angol booking kifejezés -, ám az angolul nem tudó Kreitlein a jelek szerint figyelmeztetését nem igazán tudta a Charlton fivérek tudomására hozni, és arról nem értesültek a nézők sem, Alf Ramsey angol szövetségi kapitány pedig a FIFA-tól kért magyarázatot. Aston ekkor elkezdte törni a fejét a figyelmeztetés, illetve a kiállítás mindenki számára és univerzálisan érthetően világossá tételén, majd a fáma szerint egy londoni utcán autójában ülve a közlekedési lámpák működése megmozgatta a fantáziáját. Ha sárga, akkor óvatosan, ha piros, akkor tilos - okoskodott, és a FIFA elé terjesztette ötletét a sárga és a piros lap alkalmazásáról.

Az elképzelés örömteli fogadtatásra talált, nemzetközi tornán először 1970-ben a mexikói világbajnokságon alkalmazták, hogy aztán futótűzként terjedjen el az egész világon, és bevezessék más sportágakban is, elsősorban a labdajátékokban. Aston később a FIFA játékvezetői bizottságának elnöke lett, és több szabályváltoztatásban játszott kezdeményező szerepet. Az ő javaslatára határoztak úgy, hogy ha a játékvezető mérkőzés közben megsérül, vagy más módon képtelenné válik feladata ellátására, akkor a sípot az egyik partjelző veszi át, akinek a személyét a kezdőrúgás előtt kijelölik. Astonnak tulajdonítják azt is, hogy 1974-ben a cserék lebonyolítására elkezdték a mezszámokat jelölő - korábban "lapozható", ma már elektronikus - kézitáblákat alkalmazni. Nem fogadták el viszont minden ötletét, így azt sem, hogy ha egy mérkőzés a hosszabbítás után is döntetlenre végződik, akkor az a csapat győzzön, amely ellen kevesebb szabadrúgást ítéltek, illetve amelynek játékosai kevesebb sárga és piros lapot kaptak. A FIFA ehelyett a tizenegyesrúgások rendszerét választotta.

NAGY GÁBOR

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az "év legszebb sírját" találták meg egy egyiptomi nekropoliszban – fotók

Az "év legszebb sírját" találták meg egy egyiptomi nekropoliszban – fotók

"Könnygáz helyett kéjgázt!" – Újabb nagyszerű mémek jöttek a rabszolgatörvényhez

"Könnygáz helyett kéjgázt!" – Újabb nagyszerű mémek jöttek a rabszolgatörvényhez

Világbajnok dartsos érkezik a budapesti gálára

Világbajnok dartsos érkezik a budapesti gálára

Meglepő, de pont a Samsung segítségével lehetnek vékonyabbak a jövő évi iPhone-ok

Meglepő, de pont a Samsung segítségével lehetnek vékonyabbak a jövő évi iPhone-ok

Lélegzetelállító légi felvétel készült egy lavináról – videó

Lélegzetelállító légi felvétel készült egy lavináról – videó

Kemény legény: 30 millió forint a legdrágább eladó hazai Hummer

Kemény legény: 30 millió forint a legdrágább eladó hazai Hummer