Az uniós csatlakozással életbe lépett az új biztosítási törvény, amely számos fogyasztóvédő módosítást tartalmaz - mondta múlt szerdai sajtótájékoztatóján Klemencsics Márta, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője. Az egyik ilyen rendelkezés, hogy az ügyfél meghatározott biztosítástípusok - például a befektetéssel kombinált életbiztosítások - esetén a szerződéskötéstől számított harminc napon belül minden következmény nélkül elállhat szándékától. Klemencsics szerint erre azért van szükség, mert a biztosítási kínálat sokszínűsége miatt nemegyszer csak a szerződés aláírása után derül ki, mit is választott pontosan az illető. Fogyasztóvédelmi célt szolgál az is, hogy május 1-jétől az uniós harmonizáció keretében a biztosítóknak és a biztosításközvetítőknek részletesen tájékoztatniuk kell ügyfeleiket a szerződés feltételeiről, beleértve azt, mikor mennyi pénzt kell befizetniük, és meghatározott idő után mennyit kapnak vissza.

Az eddiginél szigorúbban szabályozzák azt, ki végezhet biztosítási tevékenységet. Ezt csak az teheti, aki tagja a biztosításközvetítői regiszternek, amit várhatóan őszre készítenek el. A regiszterben szereplők fényképes igazolványt kapnak, és a bekerüléshez az Országos képzési jegyzékben (OKJ) szereplő megfelelő végzettséggel kell rendelkezniük. Jelenleg három ilyen OKJ-végzettség létezik: biztosítási ügyintéző, biztosításközvetítő és biztosítási szaktanácsadó. A regisztrációs feltétel teljesítésére, az előírt szakmai ismeretek megszerzésére négyéves haladék áll rendelkezésre, a biztosítási szolgáltatásokkal is foglalkozó banki, illetve postai alkalmazottak viszont mentesülhetnek az OKJ-végzettségi kötelezettség alól, ha a munkaadójuk szervez számukra egy belső képzést.

Az új biztosítási törvény rögzíti a határon átnyúló szolgáltatások szabadságáról szóló előírások átvételét - a felügyelet jogát a székhely szerinti tagállamra testálva, ám a büntetés lehetőségét fenntartva annak a tagországnak, ahol a szolgáltatást nyújtják -, és azt is lehetővé teszi, hogy a társaságok biztosítási tartalékaikat bármely tagországban befektethessék.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A kormánypárti hetilap meglepődött azon, hogy olvasói kiálltak a CEU mellett

A kormánypárti hetilap meglepődött azon, hogy olvasói kiálltak a CEU mellett

Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó

Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe

Újabb társkereső ellen indult eljárás

Újabb társkereső ellen indult eljárás

Rendőrség: Az egyik tüntető használt könnygázt

Rendőrség: Az egyik tüntető használt könnygázt

Juncker a Brexitről: Nem lesz jobb megoldás

Juncker a Brexitről: Nem lesz jobb megoldás