A bővítés befejezetlen marad, amíg el nem tűnnek a szabad munkaerő-áramlás útjában álló akadályok - állapította meg a brüsszeli székhelyű Európai Polgári Akció Szolgálat (ECAS) tanulmánya az EU új tagállamairól. Ennek ellenére újabb tagországok tették közzé, milyen feltételekkel vállalhatnak munkát - Ciprus és Málta kivételével - az újonnan belépő tagországok állampolgárai.

Franciaországban a nyolc kelet-közép-európai országból érkezett, bérből és fizetésből élő munkavállalókra ugyanazok a szabályok vonatkoznak május 1-jétől, mint bármely harmadik ország állampolgáraira (a kutatók, a diákok - megfelelő társadalombiztosítással és anyagi erőforrással - megkötések nélkül mehetnek az országba, ahogy a vállalkozóknál is csak diplomájuk megfelelő voltát vizsgálják). A munkavállalási engedélynek két típusa van: az egyik ideiglenes, kevesebb mint egy évre, általában kilenc hónapra szól, és nem lehet vele munkahelyet változtatni vagy az időtartamán túl Franciaországban maradni; a másik minimum 12 hónapos, megújítható, és lehetséges vele munkahelyet változtatni. Az engedélyt a munkáltatónak kell kérnie, miután bizonyította, hogy az állást a francia munkaerőpiacról nem tudja betölteni, betartja a munkaügyi szabályokat, és nem fizet kevesebbet, mint egy francia munkavállalónak. Kedvező válasz esetén - és miután a munkáltató befizette az előírt illetéket - az ügyiratot Franciaországnak a munkavállaló országa szerinti konzulátusához továbbítják, ahol kiadják a munkavállalói vízumot. Franciaországba érkezte után az illetőnek meg kell jelennie a migrációs hivatal által előírt orvosi vizsgálaton, erre megkapja munkavállalási engedélyét, majd az összes dokumentumát bemutatva a lakóhelye szerinti prefektusi hivatal idegenrendészeti osztályán a tartózkodási engedélyt.

Hollandiában a munkáltatónak nemcsak azt kell igazolnia, hogy az állást a hazai munkaerőpiacról nem tudja betölteni, de azt is, hogy egyetlen régi tagállamból sem. Három hónapnál rövidebb időre csak munkavállalási engedélyre van szükség, míg az ennél tovább dolgozni kívánóknak tartózkodásira is. Az előbbi fajta engedélyt itt is a munkáltató kéri meg, majd a kedvező elbírálás után a munkavállaló a saját országában található holland nagykövetségen, illetve konzulátuson ideiglenes tartózkodási engedélyt (MVV) kérhet, ami 50 euróba kerül. Hollandiába érkezve ezt - érvényes útlevelet, hiteles születési anyakönyvi kivonatot és a munkaszerződést bemutatva, négy fényképet leadva, valamint egy, a büntetlen előéletről tett írásbeli nyilatkozatot benyújtva - a leendő lakóhely szerinti rendőrség idegenrendészeti osztályán "rendes" tartózkodási engedélyre kell cserélni, ami 430 euróba kerül, és egy évre érvényes.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért

Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért

Mészáros Lőrinc ott liheg Csányi Sándor nyakában

Mészáros Lőrinc ott liheg Csányi Sándor nyakában

Ezer "idejétmúlt" embert rúgnak ki a francia közszolgálati médiából, máshol is karcsúsít Macron

Ezer "idejétmúlt" embert rúgnak ki a francia közszolgálati médiából, máshol is karcsúsít Macron

A vikingek is jól tartották a macskáikat, de nem azért, amire gondol

A vikingek is jól tartották a macskáikat, de nem azért, amire gondol

Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak

Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak

Rövidpályás úszó-vb: négy magyar is döntőbe jutott

Rövidpályás úszó-vb: négy magyar is döntőbe jutott