Nagyvállalkozók, bankárok, menedzserek kivételével ma még nem jellemző, hogy magánszemélyek belsőépítészt is alkalmaznak, pedig egyre több stúdió, iroda kínálja ilyen irányú szolgáltatásait. A költségek akár a kivitelezés 50 százalékáig is terjedhetnek, a határ a csillagos ég.

A mai hazai építőanyag-kínálat lehetővé teszi rendkívül igényes otthonok kialakítását, mégis kevesen fordulnak belsőépítészhez e célból. Egy frissen átadott lakás, családi ház általában évekig formálódik, amíg lakói megelégedésére szolgáló belső terek jönnek létre. A sajátos igényeket jól kielégítő, egyúttal harmonikus arculat kialakítása csak a használók és igényeik hosszú tanulmányozása után érhető el, amire ritkán van idő. A lakásbelsők sebtében készülnek, és vagy a pénzhiány, vagy az építtető ízléshiánya szabja meg az eredményt. "Egymáshoz nem illő stílusokból összekínlódott tereket láthatunk mind a nyilvános helyeken, mind a magánlakásokban. Hihetetlen zavar uralkodik e területen" - állítja Hervé-Lóránth Ervin belsőépítész, akinek tavaly jelent meg Kádár Lászlóval közösen írt, Lakhatás című könyve a belső terekhez használt anyagokról és az általuk elérhető hatásokról.

Gyakran keveredik is a lakberendező és a belsőépítész munkája, holott a kettő - bár sok ponton érintkezik - nem ugyanaz. A lakberendező "hozott anyagokból" dolgozik, a kereskedelem bútor- és lakberendezésitárgy-kínálatából válogat, míg a belsőépítész a belső életteret, annak hangulatát kialakító alkotómunkát végez. A Magyar Építészkamara belsőépítészeti tagozatának névjegyzékében ma 320 belsőépítész szerepel, ami a kamara 8 ezres összlétszámához képest nem túl sok, de dolgoznak sokan kamarán kívüliek is, és a kamarai tagok fele nem csak a szakmájában tevékenykedik, hogy megéljen. Gyakori, hogy az Iparművészeti Főiskola belsőépítészeti szakán diplomázottak egyéb építészi feladatokat, egész házak tervezését is végzik nagyobb irodákban, illetve hogy lakberendezők, ipari formatervezők bővítik tevékenységüket a belsőépítészet irányába. "Telített a pálya, egyre többen orientálódnak erre, de gyilkos konkurenciaharc még nincs. A legjobbakat az ügyfelek ajánlják egymásnak, így folyamatosan jut megrendelés" - állítja Ölbey István, a szakma mai sztárjainak egyike, akinek cége nemcsak tervezéssel, hanem belsőépítészeti termékek (burkolóanyagok, világítótestek, különleges tapéták) forgalmazásával is foglalkozik, s mintegy száz külföldi gyártóval áll kapcsolatban.

"A belsőépítészt többnyire akkor kérik fel, ha egyáltalán felkérik, amikor már áll a ház, s az építésre szánt pénz csaknem elfogyott - mondja O. Ecker Judit, a tagozat elnöke, aki szerint a szakma helyzete egyelőre nem kialakult. - A belsőépítészeten spórolják meg, amit a szerkezetépítési és gépészeti munkák elvittek, holott az épület használói a mi munkánk eredményével szembesülnek nap mint nap, a ház hangulatát mi teremtjük meg."

Nem olcsó mulatság az igényes belsőépítészet, átlagban a teljes építési költség egyharmadát teszi ki. Igénytelen, szokványos belső kiképzésnél lehet persze 10 százalék alatt is, a minőségi anyag- és munkaigényes belső terek berendezése azonban elérheti az építési költség felét is. Az építészkamara megállapított egy díjszabást, amely szerint a belsőépítész az épület bekerülési költségének 5 százalékát kérheti munkadíjként. "Nyugaton ez a duplája, itthon jó, ha a felét megkapjuk" - hangoztatja Somogyi Pál, az Év Belsőépítésze Díj idei kitüntetettje. A költség tetemesebb részét a felhasznált anyagok és a szakipari munka ára jelenti. Sok függ a megbízótól. Hozzáértő és meggyőzhető megrendelővel kis pénzből is csodát tehet valaki, máskor vagyonokért vitatható ízlésvilágú megoldások születnek. A megrendelések zöme ma középület - szállodák, bankok, kulturális intézmények vagy autószalonok belső kiképzése a feladat -, de az ilyen megrendelések mellett egyre több felkérés érkezik a magánszférából is. Elsősorban a nagy luxusvillák tulajdonosai fordulnak belsőépítészhez, de néha a lakóparkok vagy családi házak építtetői is. Ez utóbbiakra számítanak például a Budaörsi úton hamarosan megnyíló, Konstruktum elnevezésű belsőépítészeti tervező és kivitelező központ üzemeltetői, akik - elmondásuk szerint - az átlagos építtetőknek kínálnak majd célszerű építészeti lehetőségeket, mint egy üzletben, ahol lehet válogatni a felkínált megoldások közül.

Az sem ritka manapság, hogy a lakóparkokban 300-350 ezer forint négyzetméterenkénti áron lakást vásárolók nem elégszenek meg a beruházó által kínált, célszerűen és lehetőleg olcsón megválogatott belső kiképzéssel, hanem igényesebb megoldások után kutatva belsőépítészhez fordulnak - állítja Ölbey, aki például a XIII. kerületi Riverside lakópart több lakásán is dolgozott így. Egy 60-80 négyzetméteres lakás efféle "minőségi átalakítása" 5-6 millió forintba kerülhet; ez tíz-húsz órai tervezőmunkát, rajzokat és több hónapos kivitelezést-szervezést igényel a belsőépítésztől, akinek ilyenkor a tervek, elgondolások mellett anyagot és kivitelező iparost is kell ajánlania vagy szerveznie tervei megvalósításához. Az ilyen megrendelések ára általában a beépítendő felület vagy tér kiterjedéséből indul ki, és négyzetméterenként több százezer forint lehet.

"Ha a szakma fel tud mutatni jó épületeket, harmonikus belső tereket, azzal irányt mutat, formálja a közízlést" - véli Somogyi Pál, aki kollégájával, Makk Attilával az V. kerületi Aranytíz Ifjúsági Centrum kialakításáért kapta meg ebben az évben a hat éve létesített, a kamara belsőépítészeti tagozata által odaítélt díjat. Somogyi szerint a ma e területen tapasztalható összevisszaság a társadalom állapotát mutatja. Az apró stúdiókban, tervezőirodákban működő magyar belsőépítészet egyelőre keresi saját arculatát, míg a finn, az olasz, a francia és a spanyol már megtalálta.

A magánmegrendelőknél a divattrendek a meghatározók. A vezető irány ma a mediterrán, könnyed és színes spanyol, olasz dizájn, a másik a német-skandináv belső terek világa. "Az utóbbit a precizitás és a jó anyaghasználat jellemzi, de jóval drágább, igazából megfizethetetlen az átlagos hazai magánügyfeleknek" - mondja Ölbey. Többet engedhet meg magának egy másik megrendelői kör, az irodaházat, oktatási központot vagy éttermet, szállodát építtető nagyvállalatok, magáncégek. Ezzel szemben az állami középületek tervezési munkái általában közbeszerzés útján valósulnak meg, ahol rendre a középszert részesítik előnyben, mert az ár minden más szempontot elhomályosít - panaszolják többen, így a Villa International építésziroda vezetője, Bokor Péter, aki szerint a lakóépületek, családi házak megrendelőinek egyharmada veszi igénybe belsőépítészek tanácsait, szolgáltatásait. "Nemcsak a jómódúak, hanem a kvalifikáltabb értelmiségiek köréből kerül ki ez a réteg" - állítja.

Mégis inkább a jómódúak. Akadt - nevét közölni nem óhajtó - megrendelő, aki a műkincsgyűjteményéhez, Szász Endre festményeihez és kerámiáihoz hangolva rendelte meg budai villája belsőépítészeti kialakítását, amit a Spilák Attila vezette Stúdió SD végzett el számára. A budai százmilliós villák legtöbbször belsőépítészek keze nyomát is viselik, mint Pintér Dezső Tv2-elnök Ferenc-hegyi háza vagy a Friderikusz Sándor által lakott volt Fenyő-villa. Bár az építész - érthető módon - nem szívesen beszél erről, Kulcsár Attilának a Margit híd pesti hídfőjénél lévő luxuslakása is jó nevű belsőépítész munkája. Az ingatlanpiac tavalyi topajánlata, az Istenhegyen álló rózsaszínű négyszintes ház, kilátással a Gellérthegyre: kilenc szoba, hat fürdőszoba, kandallók, freskók, szobrok, légbefúvásos fűtő- és klímarendszer, belső lift, márvány- és diófa burkolatok, úszómedence - mindez 850 millió forintért. Egy ilyen körnek dolgozó építész szerint furcsa ellentmondások feszülnek a megrendelőkben: szeretnék megmutatni, milyen gazdagok, de félnek is ettől. Másolják a nyugati világ mintáit, de nincsenek mindig tisztában a külsőségekhez tartozó funkciókkal, például azzal, hogy a család nappalija nem azonos a fogadások helyszínéül szolgáló szalonnal. A burkolat persze azért kizárólag gránit, márvány és diófa.

A jelenlegi átmeneti állapotokról tanúskodott az Iparművészeti Múzeum kupolatermében tavaly megrendezett, Hol tartunk? Magyar belsőépítészet 2003 című kiállítás is, amely mintegy ötven alkotó munkáit vonultatta fel, a nagy öregekéitől a fiatalokéig. Torday Alíz, a tárlat kurátora szerint ma a belsőépítészek munkáinak 60-70 százaléka rekonstrukciós feladatokból áll, s csupán 20-30 százalék az új épületek kialakítása. Akadnak olyanok is, akik kizárólag bútorokat, tárgyakat terveznek. A felvonultatott sok szép munka közül talán egyet érdemes kiemelni: Csavarga Rózsa a XII. kerületi Művész utca 6. szám alatt Karády Katalin egykori Bauhaus-villáját formázhatta át állami rezidenciává, ahol jelenleg Szili Katalin, az országgyűlés elnöke lakik. Magas szintű reprezentációra, külföldi vendégek állami fogadására is alkalmas lakóépület kialakítása volt a feladat, szinte Magyarország bemutatása. Mindezt cseppet sem tolakodó módon sikerült megoldani. A függönyökön és a fűtőtestek burkolatán például felbukkan a nagyszentmiklósi kincs levélmotívuma; a nagyterem falán égi és földi lovak vágtáznak körbe, és a falakon ott van az ország földgyűjteménye. A tervező kilencvenféle színű földet kutatott fel munkatársaival, és úgy használták, mint ősi földfestéket: átszitálták, felragasztották közönséges építőanyagra, szilárd, kőkemény felületet hozva létre belőlük, agyagos, porózus vagy repedezett faktúrákat, összességében meleg, bensőséges hangulatot adva így a háznak.

MAGYAR PÉTER

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Chuck Norris potom pénzért turnézott Budapesten

Chuck Norris potom pénzért turnézott Budapesten

7,5 milliárd forintos egészségügyi beszerzés jön a honvédségnél

7,5 milliárd forintos egészségügyi beszerzés jön a honvédségnél

Holnap kiderül: áttörést ígér az telefonok okosságában a chipgyártó

Holnap kiderül: áttörést ígér az telefonok okosságában a chipgyártó

Be kell mondanom a kamerába a nevemet, ha a rendőr kérdezi?

Be kell mondanom a kamerába a nevemet, ha a rendőr kérdezi?

Megvizsgáltak 13 slime-ot, és aggasztó dolog derült ki: a felük veszélyes anyagot tartalmaz

Megvizsgáltak 13 slime-ot, és aggasztó dolog derült ki: a felük veszélyes anyagot tartalmaz

Kirúghatták a kukaholding vezetőit

Kirúghatták a kukaholding vezetőit