Mindent lehet, sok irányzat létezik, és ezek közt bárki megtalálhatja a neki tetszőt - ez ma a vezérelv egy-egy lakás fényviszonyainak és színvilágának kialakításakor. Bár léteznek bizonyos alapszabályok, a megoldást elsősorban az ott lakók ízlése, életmódja határozza meg.

"Attól, hogy valaki sok színt használ, nem lesz feltétlenül csiricsáré az eredmény, mint ahogyan lehet nagyon gazdag valami akkor is, ha csak kevés szín van benne" - vallja Makk Attila belsőépítész. Ugyanakkor úgy véli, hogy egy belső tér megtervezésekor a megvilágításnak a színekénél nagyobb "használati értéke" van. Már csak azért is, mert nélküle ez utóbbiak sem érvényesülnének. "A fények nem csupán a hangulatot befolyásolják - mondta -, hanem az is nagyban függ tőlük, képes-e betölteni funkcióját egy-egy helyiség. Egy irodában például nyilván nagyobb világosságra van szükség, mint mondjuk egy meghitt bárban, egy lakásban pedig a dolgozószobában más fények kellenek, mint a hálóban."

Az persze alapszabály, hogy egy otthonban előbb az általános megvilágítást kell biztosítani, aztán jönnek a különböző funkciókhoz - konyhai, dolgozószobai munkahelyhez - kapcsolódó fények, majd a hangulati elemek, például egy-egy szobor vagy kép finom megvilágítása. Mindezt jól kiegészítheti egy-egy szép lámpatest, és az már csak a lakó döntésén múlik, hogy ezek közül melyik elem dominál - összegezte tapasztalatait a szakember.

Az életmód akár azt a "törvényt" is háttérbe szoríthatja, amely szerint jobb és egészségesebb a természetes fény, mint a mesterséges. Akik nyitottan élnek, általában kedvelik a nagy üvegfelületeket, télikerteket, a zárkózottabbak viszont gyakran kisebb - például a parasztházakra jellemző - ablakokat akarnak, amelyek óhatatlanul is kevesebb fényt engednek be. Ilyenkor kaphatnak különleges, a hangulati elemen túlmutató funkciót a színek, hiszen egy sötét helyiségben inkább világos árnyalatokat tanácsos alkalmazni, csakúgy, mint a kis terekben, amelyeket ily módon tágítani lehet - mutatott rá Makk Attila.

A színek és a fények szoros kapcsolatát hangsúlyozta Rozsovits Ildikó, a színdinamikai tervezéssel foglalkozó Coloroid Bt. ügyvezető igazgatója is, aki úgy véli, tanácsos például egy lakás déli felén, ahol a nap melegebb árnyalatokat közvetít, meleg, narancsos, vöröses színeket alkalmazni, míg az északi oldalon, ahol inkább az égboltról visszaverődő, kékes árnyalatú, hidegebb fények a jellemzőek, a kékes, szürkés, zöldes színek mutatnak jól.

Igen eltérően bánnak a színekkel a belsőépítészek. Van olyan trend, amely bátor, erős árnyalatokat, esetleg geometriai mintákat használ, "egy-egy ütős felülettel próbál meg feldobni egy teret", de olyan is, amely a visszafogottabb árnyalatoknak ad elsőbbséget. Akad, aki úgy tartja, hogy magának az építészeti térnek, a háznak, a falaknak nem kell színeseknek lenniük, a bennük lévő tárgyaknak viszont igen, mások meg pontosan fordítva gondolják, s erős színű falak közé homogénebb berendezési tárgyakat képzelnek el.

Örök érvényű szabályok tehát nincsenek, bár rengeteg adat létezik arra vonatkozóan, milyen színeket kedvelnek az életkor, nem és személyiségjegyek szerint különböző típusú emberek. Mint Rozsovits Ildikó elárulta, a gyerekszobában például nemcsak azért jók az élénk színek, mert derűt sugároznak, hanem azért is, mert a kicsik színlátása még nem olyan kifinomult, hogy észrevegyék a tompább árnyalatok közötti különbségeket. A férfiak szinte életkortól függetlenül vonzódnak a vöröshöz, a kéknek a lilásabb változatához, és ahogy idősödnek, egyre népszerűbb körükben a zöld. A nőknél kicsit változatosabb a kép: a vörös általában nekik is tetszik, a kékek közül inkább a türkizbe hajlót kedvelik, idős korban pedig általában szeretik a rendkívül energikus narancs különböző árnyalatait, illetve a tört színeket is.

Ezeket az általános megfigyeléseken alapuló tényezőket főként akkor szokták figyelembe venni, amikor középületet terveznek, lakásoknál azonban nem csupán az ott élők igényeire, ízlésére kell tekintettel lenni, hanem akár az egészségi állapotukra is. A különböző színeknek ugyanis eltérő élettani hatásuk lehet - fejtegette a színdinamikai tervező. A vörös például - amely az élet, a vér színe, de éppen úgy jelképezheti az agresszivitást, mint a szeretetet, a szerelmet, sőt a bujaságot is - emeli az adrenalinszintet, és ezzel sok esetben segíthet az allergiás zavarokon, de fokozza a nemi vágyat, kimutathatóan növeli a vérnyomást és a pulzusszámot is. Keringési problémákkal küszködők esetében tehát óvatosan kell bánni vele, míg a zöld és a rózsaszín harmonizálja a szívműködést. A sárga - állítja a tervező - a gyomorsavképződést serkenti, jó lehet tehát az étvágytalan gyermekeknek, de nem ajánlott a gyomorfekélyeseknek. Ugyanakkor dinamizmust sugall, a mozgás fogalma kötődik hozzá. Nem véletlenül festik ilyen színűre például a villamosokat vagy a távolsági buszokat - sorolta a vizsgálatokkal alátámasztott megfigyeléseket a szakértő.

A kék kapcsolatban van a légzőszervekkel és a beszédközponttal is, egy ilyen színű mappa vagy ruha használata összeszedettebbé tehet egy nyilvános fellépést, előadást, de segíti a logikus gondolkodást is. Sőt antiszeptikus hatása is van, talán ezért használják újabban a műtőkben, ahol egyelőre gyakoribb a betegeket megnyugtató, az orvos számára pedig a vér vörösét kompenzáló zöld. Tisztaságot sugall - mindenekelőtt a fertőtlenítő meszelések "hagyatékaként" - a fehér is. Így ezt - akárcsak a kéket és a zöldet - szívesen alkalmazzák fürdőszobákban. A bíbor színek, például az ibolya, általában a vallásossághoz, a hithez kötődnek (nem véletlenül lila a püspökök öltözete), és segítik a rendszerező gondolkodást, míg a barna, amely a narancs és a vörös feketével tört változata, e két szín minden tulajdonságát közvetíti, de visszafogottabban. A fekete és a szürke egyfajta személytelenséget, távolságtartást, előkelőséget is sugároz, ezért acélszínűek és feketék az elegáns autók, öltönyök - fejtegette Rozsovits Ildikó, aki egyszersmind hangoztatta: egy-egy színnek a felsoroltaknál sokkal több funkciója lehet.

Ezt tartja Makk Attila is, mondván, a vörös különböző árnyalatai egészen mást jelenthetnek egy konszolidált lakás nappalijának a tapétáján, mint egy fiatalos hálószobában, de a megnyugtatónak tartott zöldnek is lehet vadító változata. Példaként azt hozta fel, hogy a minimálirányzat kifejezetten kedveli a szürkét, akár a nyers betonfelületeket is, amelyek már a lakásokban is egyre divatosabbak. Megfelelő árnyalatokkal, kiegészítő színekkel operálva azonban nagyon is barátságos, otthonos környezet teremthető belőle. A színdinamikai tervező is azon az állásponton van, hogy az egyhangúság tompítja ugyan az adott szín hatását, de ezt egy-egy komplementer árnyalat beiktatásával ellensúlyozni lehet, sőt akár ugyanannak a színnek a különböző mértékben telített változatai is adhatnak kontraszthatást.

A színharmónia szabályai minden korszakban és kulturális közegben általános érvényűnek bizonyultak, pedig az embert körülvevő színvilág nagyon sokat változott - mondta Rozsovits Ildikó. És ez nem csupán annak köszönhető, hogy a festékek egyre több tónust képesek visszaadni, hanem az emberi szem folyamatos fejlődésének is. Korabeli leírásokból és a színhasználatból ugyanis arra lehet következtetni - állítja -, hogy például az ókori egyiptomiak vagy görögök még képtelenek voltak több, ma magától értetődő színt észlelni, napjaink embere viszont már sok millió árnyalatot tud megkülönböztetni.

POÓR CSABA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Emelkedne az olimpiai bajnokok járadéka

Emelkedne az olimpiai bajnokok járadéka

Keith Richards felhagy az alkohollal

Keith Richards felhagy az alkohollal

A BMW-gyár milliárdjaiból is a kormány oligarchái szedhetik meg magukat

A BMW-gyár milliárdjaiból is a kormány oligarchái szedhetik meg magukat

Audi-vezér: túlórakeretről soha nem beszéltünk a kormánnyal

Audi-vezér: túlórakeretről soha nem beszéltünk a kormánnyal

Tisztességtelen díjat szedni a befizetésért - banki gyakorlatokat ítélt el a bíróság

Tisztességtelen díjat szedni a befizetésért - banki gyakorlatokat ítélt el a bíróság

Évente mintegy 1,35 millióan halnak meg közúti balesetekben

Évente mintegy 1,35 millióan halnak meg közúti balesetekben