Még mindig hódít a mediterrán és a minimalista stílus, ám új irányvonalak is feltűntek a magyar ízlésvilágban. A rendszerváltás előtt a szegényes kínálatból válogatni kénytelen lakástulajdonosok ma már inkább külföldi útjaik során kapnak ihletet.

"Sajnos, még mindig divat a mediterrán" - sajnálkozik Csontos Hilda belsőépítész, aki szerint a szakma már unja a kevés újdonságot felmutatni képes stílust. A mediterrán módit azért sem kedvelik a tervezők - bár a jelek szerint a megrendelők kedvéért alkalmazzák -, mert hamisnak érzik a Rózsadomb tetején enyhe dőlésszögű tetővel épült házakat, és az azokban mesterségesen kialakított földközi-tenger-parti légkört. Így gondolkodhatnak az építést engedélyező hatóságok is, mivel a Balaton-felvidéken az utóbbi években tucatnyi mediterrán stílusú ház tervét vétózták meg - persze ez nem jelenti azt, hogy a végül más, a környezetbe jobban illő stílusban felépített villát többen ne éppen mediterrán jelleggel dekorálták volna ki. E tekintetben a magyar tervezők afféle népművelőkként igyekeznek "leszoktatni" az ügyfeleket a dél-európai irányzatról.

A mediterrán stílus népszerűségét Bojár Iván András, az Octogon építészeti és dizájnmagazin főszerkesztője elsősorban identitásgondokkal magyarázza. A spanyol és az olasz klímához és az ott fellelhető anyagokhoz idomultak az ottani kurrens városi és népies divatirányzatok. Magyarországon viszont az erőszakos szocialista településrendezési koncepciók miatt nem alakulhattak ki önálló stílusok, ezért megtört az építészet és a belsőépítészet hazai fejlődése. Az identitászavart jelzi egyébként, hogy már tíz évvel ezelőtt is megjelent s azóta csak tovább erősödött a klasszikus angolszász stílus térnyerése, a maga öblös, steppelt bőrfoteljaival és a rá jellemző vaskos fa falborítással. A művészettörténész szerint ez a divatirányzat azt jelzi, hogy ma Magyarországon sokan szeretnék elfeledni (vagy elfelejtetni) gyökértelenségüket.

Új identitás felé nyitnak a Magyarországon egyre népszerűbb orientalista irányzat hívei. A távol-keleti, meditatív hangulatot árasztó egzóta, azaz trópusi, egzotikus fákból, például wengéből, cédrusból, okuméból és limbából készült bútoroknak ma már külön forgalmazóik is vannak. A HVG által megkérdezett belsőépítészek és művészettörténészek azzal magyarázzák a távol-keleti dizájn iránti vonzódást, hogy az utóbbi négy-öt évben egyre többen utaztak Thaiföldre és más ázsiai országokba, ahol beleszerettek a helyi kultúrába. Ahogy az 1990-es években hirtelen megsokszorozódott spanyol és olasz tengerparti nyaralásokkal indokolják azt is, miért lehet már egy évtizede folyamatosan divatban a mediterrán stílus.

Persze nem csupán az utazások hatnak a magyar ízlésvilágra. Bojár szerint jellemző Magyarország "trendkövetési sebességére", hogy az 1990-es évek közepének elsősorban olasz dizájnerek fémjelezte divatja csak egy-két éve ért Budapestre, és szerinte ez a késedelmes követés továbbra is megmarad. Így az idei milánói Salone Internazionale del Mobilén, a világ legnagyobb bútorkiállításán látható darabok várhatón még négy-öt évig nem honosodnak meg Magyarországon. Annál is kevésbé, mert - Turányi Gábor építész, az Iparművészeti Egyetem építész tanszékének belsőépítészetet is oktató vezetője szerint - ellentétben az Egyesült Államok vagy Nyugat-Európa felső középosztályával, a magyar megrendelők többsége nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy három-öt évente az éppen aktuális trendnek megfelelően lecserélje a teljes bútorzatot.

Magyarországon az a jellemző, hogy egy berendezésgarnitúrának legalább 10-15 évet ki kell bírnia, márpedig Bojár szerint a fiatal, ambiciózus, feltörekvő magyar ifjak többsége az 1990-es évek végén költött nagyobb összeget otthona kidekorálására. Így aztán érthető, ha a 10-15 éve az elsősorban a tehetős külföldiek miatt Budapesten szalont nyitott exkluzív olasz bútoráruházak a luxusszintű kereslet utóbbi években tapasztalható visszaesése miatt ma már inkább a középrétegre koncentrálnak, sőt ma már divatosnak számítanak a kevésbé ismert - s részben ezért olcsóbb, de jó minőségű - spanyol bútorok is. Az ibér termékek többsége ráadásul tökéletesen illeszkedik abba az ízlésvilágba, amit a már idézett Turányi mértéktartó, polgári stílusként jellemez. Igaz, ő sem tagadta, hogy maga is igyekszik erre a stílustalan stílusra rábeszélni ügyfeleit, mivel e módi kortalansága miatt az ennek jegyében berendezett otthonok évtizedeken át vállalhatóak maradnak. Ráadásul ennek a trendnek hagyományai is vannak a magyar kultúrában, legalábbis a praktikus, de nemes anyagokból álló bútorzat népszerű volt már a két világháború között is.

Ugyanilyen tradíciói vannak Magyarországon a Nyugaton is újra divattá lett minimalizmusnak. Legalábbis a hetvenes-nyolcvanas évek panellakásainak funkcionális berendezése ma már akár divatnak is tekinthető. Dékány Annamária belsőépítész szerint ennek oka, hogy húsz-harminc évvel ezelőtt az ország jelentős hányadára rákényszerítették az igénytelen "panelminimált", így tapasztalata szerint inkább a 30 alatti korosztály tehetősebbjei - akiknek nincs személyes tapasztalatuk a lakótelepek belső világáról - kedvelik ezt a stílust. Nem ért vele egyet Lovas Cecília, az Ötletház televíziós lakberendezési műsor szerkesztője. Ő úgy véli, az idősebb korosztály (elsősorban a gazdasági, művész- és médiaelit) is (újra)felfedezte a minimalizmust. Fémvázas - az 1920-as évek óta népszerű - rendszereket, geometriai alakzatokból összeálló tárgyakat és hátpanelekre rögzíthető elemeket minden nagyobb gyártó piacra dob, és az ilyen bútorokkal igényesen berendezett otthonért akár háromszor-négyszer is többet kell fizetni, mint például az annyiszor emlegetett mediterrán stílusú bútorzatért. Ez nem csupán a lakások, hanem a szórakozóhelyek berendezésére is igaz. Sőt e tekintetben érdekes helyrajzi rétegződés figyelhető meg a minimalizmust olcsón, illetve drágán megjelenítő kávézók, éttermek között. Budapesten a Ráday utca Bakáts tér felé eső részén és a VI-VII. kerület határán, a Király utca mentén lévő szórakozóhelyeken inkább az olcsóbb minimalizmusnak hódolnak, és a sok évtizedes, akár lomtalanításból összeszedett fotelekkel különösebb koncepció nélkül zsúfolják tele a kávézókat, míg az elit helynek számító Liszt Ferenc téri éttermek többségében letisztult vonalú, egységes dizájn alapján összeállított, méregdrága funkcionalista bútorokkal találkozni. A berendezés jelzi az esetlegesen sokszoros árkülönbséget - a drágább kollekciók nyilván más célcsoportot szólítanak meg.

A jövő a minimalizmust újíthatja meg - véli Bojár. Az eddigi, úgynevezett japános minimalizmust, a kontrasztos, világos és sötét, nyers színeket felválthatják a sok színnel operáló, gazdagabb formavilágot megjelenítő lakásbelsők. A divatos lakás tulajdonosának tehát illik búcsút mondania a szigorúan visszafogott színezésű, geometriai formákat követő bútoroknak, tárgyaknak, és az egzotikus faberendezést is le kell cserélnie a legújabb fémötvözetekből és műanyagból készített, gondos szálcsiszolással matt felületűvé tett bútorokra.

IZSÁK NORBERT

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„Nem kapok levegőt!” – újabb részletek derültek ki Hasogdzsi meggyilkolásáról

„Nem kapok levegőt!” – újabb részletek derültek ki Hasogdzsi meggyilkolásáról

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk

SpaceX-rekord, Fortnite, Harry herceg esküvője – ezek voltak a legnézettebb videók a YouTube-on

SpaceX-rekord, Fortnite, Harry herceg esküvője – ezek voltak a legnézettebb videók a YouTube-on

Nem fogja vissza magát az Alfa Romeo, ha az Audit, BMW-t, Mercedest kell cikizni – videó

Nem fogja vissza magát az Alfa Romeo, ha az Audit, BMW-t, Mercedest kell cikizni – videó

Szijjártó: Magyarország olyan EU-t akar, ahol a karácsony karácsony marad

Szijjártó: Magyarország olyan EU-t akar, ahol a karácsony karácsony marad

„Itt fogunk megpenészedni Nagyéren, de kilátó azért lesz”

„Itt fogunk megpenészedni Nagyéren, de kilátó azért lesz”