Azelőtt a kínálat egyhangúsága jelentette a szűk keresztmetszetet, ha valaki ízlésesen akarta berendezni a konyháját; napjainkban a bőség zavara nehezíti a választást. A múlt század eleji idők hangulatát idéző, illetve a modern formák egyidejű alkalmazása jellemzi napjaink konyhadizájnját.

Rusztikus vagy modern, gyári vagy asztalos által készített, bútorba építhető vagy szabadon álló gépekkel felszerelt? Ilyen és hasonló kérdések özönével találkozik az, aki vásárlóként tér be valamelyik, konyhai berendezéseket árusító szakboltba - vagy ahogy újabban egyre többen nevezik magukat: konyhastúdióba. A mai magyar piacon meghatározó szerepet játszó olasz, német, angol, skandináv konyhabútordizájn ellenére egyetlen domináns trend, stílus sem emelhető ki a megjelenésében, formavilágában is igencsak szerteágazó kínálatból.

A régi idők hagyományait visszaidéző rusztikus konyhabútor ma éppolyan trendi, mint a vidékies "fílinget" közvetítő country, a meleg színekkel operáló mediterrán, az elegáns angolos, a letisztult formavilágú art deco. Épp ezért nem is igen akad komoly bútortervező cég, amelyik csak egyfajta stílussal volna jelen a piacon. A piacvezető márkák - az olasz Scavolini, Comprex, Aran és Elmar, a német Alno, Sie-Matic, Poggenpohl és Wellmann, az angol Queen Emily és Symphony, a cseh Koryna, illetve magyar társaik (például a Bányai Bútorok, a Dália, a Mesterkonyhák, a Tisza Bútor, a Váradi) - saját tervezésű összeállításai között ma éppúgy megtalálhatók a rusztikus, mint a modern modellek.

Kereskedői tapasztalatok szerint az új konyhák kialakításánál egyre fontosabb szempont, hogy a beépítésre kerülő bútorok ne csak a főzést tegyék könnyebbé, élvezetesebbé, de - a lakás adottságaihoz képest - megfelelő atmoszférát teremtsenek a családi együttlétekhez is. Ez pedig valamivel jobban kedvez a rusztikus konyhák terjedésének, mint például a hűvös eleganciát sugárzó - a rozsdamentes acél, üveg, alumínium és a króm használata okán olykor a laboratóriumok vagy a közkonyhák világát idéző - high-technek.

A rusztikus konyha ugyanakkor önmagában is többféle stílust takar. Ma többnyire ide sorolódik minden, ami nem modern, így például a nosztalgikus, leginkább a múlt század eleji polgári enteriőrök világát idéző összeállítás, amelynek fő jellemzője, hogy a fa domináns szerephez jut benne. De ide sorolható a meleg színekkel és a kiegészítő elemekkel - csempék, fogantyúk, apró csecsebecsék - bőkezűen bánó mediterrán "stíl" is, amelynek nélkülözhetetlen kellékei a szabálytalan szegélyű, terrakotta jellegű kerámialapok, amelyekkel nemcsak a padlót, de a munkafelületeket is burkolják. Keveset lehet tudni viszont az ugyancsak a rusztikusok csoportjába tartozó klasszikus konyhák elterjedtségéről, mivel ezek egyik fő jellegzetessége, hogy még a tárolóegységek fabútorait is téglából épített szekrényekkel helyettesítik, vagyis többnyire házilagos, illetve "kisipari" kivitelben készülnek.

Az eltérő stílusirányzatokon belül tovább növeli a variációs lehetőségeket, hogy például a különböző mélységű, nyitott vagy zárt, pácolt vagy különböző színűre festett elemek ötletes alkalmazásával egészen eltérő hangulatú konyhák alakíthatók ki. S mivel ezáltal még a viszonylag kötöttebb - előre gyártott elemekből álló - összeállításokból is megszámlálhatatlanul sokféle változatot kínálnak a konyhastúdiók, az árakat sem igen lehet objektíven összehasonlítani.

Az árakról közelítőleg annyit lehet elmondani a szaküzletekben kiállított mintadarabok alapján, hogy egy alsó és felső elemből álló konyhabútor "métere" ma 150-450 ezer forint között kapható, amihez hozzájön még a beépítendő gépek, konyhai berendezések (mosogató, csaptelep, szerelvények) ára is. Azt sem lehet azonban figyelmen kívül hagyni, hogy egy asztalossal - különösen a drágább, kisebb szériában előállított termékek esetében - akár 50-70 százalékkal olcsóbban is legyártathatók ugyanazok a "márkatermékek" (meglepő tapasztalatunk volt például az, hogy az egyik patinás nevű német cég márkaboltjában - a vásárlóként történt bemutatkozás után - az eladó maga ajánlott olyan asztalos vállalkozót, aki féláron legyártja a mintaboltban kiállított konyhabútorok tökéletesen koppintott változatát).

Akár gyári, akár "házilagos" kivitelben készül a konyha, a számlát a legjelentősebben a bútorok anyaga befolyásolja. A bútortestek - korpuszok - és -frontok az esetek többségében az olcsóbb árkategóriába tartozó furnérozott forgácslapokból készülnek, műanyag és gyantázott fóliabevonattal. Ám ha valaki ragaszkodik a tömör fához - az alapváltozat áránál úgy 30-40 százalékkal többért -, ilyenhez is hozzájuthat. Kisebb áralakító tényező a frontok mintázata - ami többnyire boltíves, szamárhátíves vagy egyszerű keretes szerkezetű -, illetve az, hogy az ajtó például apácarácsos, zsalugáteres borítással vagy üvegezett kivitelben készül, amibe esetleg még fém vagy fa osztóbetétek is kerülhetnek.

Jelentősebb árkülönbözetet - 15-20 százalékos eltérést - okozhat viszont a munkalapok megválasztása: a legolcsóbbak itt is a forgácsolt, préselt lemezből készülő, vízhatlan fóliával ellátott - "lapszabászatokban" is megvásárolható - elemek, ugyanakkor terjed az ezeknél akár nyolc-tízszer drágább természetes kövek (a márvány és a gránitőrlemények) használata is. Közös előnyük, hogy jól ellenállnak a karcolásnak, a nedvességnek, és hőállóak, míg a gránit védettebb például az ecettel, az alkohollal és a savakkal szemben is. Néhány éve jelent meg a magyar konyhakínálatban a corian, ami olyan - 70 százalékban ásványi anyagokat, 30 százalékban akrilt tartalmazó - védőrétegképző és burkolóanyag, amely porózusmentes záródást biztosítva meggátolja a kiömlő folyadékok bútorba szivárgását. Különösen fontos szempont ez például a bútorba épített mosogatótálaknál, az egységes felületet képező corian használatával ugyanis tökéletes szigetelés érhető el a mosogató pereme és a bútorlap között, ahol a résképződést eddig csak szilikonos tömítéssel lehetett kivédeni (amit viszont időről időre meg kell újítani).

Amennyire változatos a ma kínált konyhák külső megjelenése, olyannyira közelít egymáshoz a belső tartalom: a tárolórendszerek különböző praktikus megoldásait - az önmaguktól és hangtalanul záródó fiókokat, a sarokelemek kiforduló polcrendszereit - az összes stílusirányzat alkalmazza, s irányzatoktól függetlenül terjednek olyan, a konyhai térszervezést érintő újítások is, mint például a sütő szem- és kézmagasságban való elhelyezése. A legjelentősebb háztartásikészülék-márkák (AEG, Ariston, Atag, Bosch, Electrolux, Fagor, Gaggenau, Gorenje, Miele, Pelgrim, Siemens, Smeg, Teka, Whirlpool, Zanussi) gyártói pedig ma már egyaránt kínálnak a rusztikus, illetve a modern konyhák stílusához illeszkedő előlappal gyártott készülékeket, sütőket, illetve főzőlapokat, hagyományos - gázos, elektromos - illetve üvegkerámia lapos változatban is.

Kis szériában ugyan, de kelendőek a nagymamáink sparherdjeire emlékeztető főzőalkalmatosságok is, amelyek természetesen ma már mindent tudnak (programozható sütés, hőfokszabályozás, hőlégkeverés, grill és pizzasütő funkciók, katalitikus tisztítási funkció a szennyeződések lepergetésére), következésképp az áruk is borsos: többnyire eléri a 300-400 ezer forintot. Igaz, az épített konyhák világától stílusidegen, szabadon álló "fehér gépek" száműzése amúgy sem olcsó mulatság: a bútorba építhető hűtők és a teljesen integrált - azaz rejtett kezelőgombbal ellátott és a bútorok frontjával megegyező előlappal burkolható - mosogatógépek például 25-30 százalékkal drágábbak, mint a hagyományos készülékek.

DOBSZAY JÁNOS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tartogassa még a pénzét, jövőre még olcsóbbak lehetnek az SSD-k

Tartogassa még a pénzét, jövőre még olcsóbbak lehetnek az SSD-k

A martfűi Feláldozhatók, akiket puskával kellett hazazavarni

A martfűi Feláldozhatók, akiket puskával kellett hazazavarni

Igazi erőgép: 12 GB RAM és bivalyerős chip van a Lenovo új androidos telefonjában

Igazi erőgép: 12 GB RAM és bivalyerős chip van a Lenovo új androidos telefonjában

Meghackelték Kövér László Wikipédia-oldalát

Meghackelték Kövér László Wikipédia-oldalát

Kiderült a Facebook újabb sötét titka: megengedte másoknak, hogy olvashassák az üzeneteinket

Kiderült a Facebook újabb sötét titka: megengedte másoknak, hogy olvashassák az üzeneteinket

Új jelentések: az oroszok minden platformon terítették a propagandát, hogy Trumpot győzelemre segítsék

Új jelentések: az oroszok minden platformon terítették a propagandát, hogy Trumpot győzelemre segítsék