Nem hivatalos értesülések szerint Oroszország úgy döntött, a kínai Tacsing helyett az orosz Távol-Keleten lévő Nahodkáig építi meg a kelet-szibériai olajkincset szállító, ötmilliárd dollárba kerülő kőolajvezetéket.

A jelek szerint Tokió nyerte meg a kelet-szibériai olajért vívott kínai-japán párviadalt. Nem hivatalos moszkvai beszámolók szerint ugyanis az orosz illetékesek levették a napirendről a Bajkál-tóhoz közeli Angarszk és az észak-kínai Tacsing közti olajvezeték megépítésének tervét, és megkezdték a kelet-szibériai olajmezőket és a Vlagyivosztok melletti, Japánhoz legközelebbi orosz kikötővárost, Nahodkát összekötő csővezeték előkészítését.

Az Angarszktól hatszáz kilométerre északkeletre fekvő Tajsetből induló, több mint ötmilliárd dollárba kerülő vezeték több szempontból is életképesebbnek tűnik, mint a tacsingi vezeték. A négyezer kilométeres Tajset-Nahodka vezeték ugyanis mindvégig orosz területen haladna, és Nahodkából nem csak egy piacot lehet kiszolgálni: az olajterminálból Japánba, Kínába, sőt az Egyesült Államokba is el lehet juttatni a nyersanyagot. Az is a nahodkai irányt erősíti, hogy Japán kész részt venni a legkorábban 2008-ban elkészülő, naponta egymillió hordó olaj szállítására alkalmas vezeték építésének, illetve a távol-keleti térség fejlesztésének finanszírozásában. A politikai megfontolások is Nahodkának kedveznek: az orosz állami csővezeték-monopólium, a Transznyefty egyértelműen Nahodka-párti, míg a Tacsing felé vezető vezeték építését elsősorban a Jukosz olajipari cég most előzetes letartóztatásban lévő egykori vezetői - elsősorban Mihail Hodorkovszkij vállalatvezető és főrészvényes - szorgalmazták, akik részben e fejlesztési tervvel igyekeztek aláásni a Transznyefty kiváltságos helyzetét.

Az Angarszk-Tacsing útvonalnak annyi előnye lett volna, hogy a 2300 kilométer hosszú vezetéket jóval olcsóbban és gyorsabban lehetett volna megépíteni: a szakértők azzal számoltak, hogy a vezeték építése mintegy hárommilliárd dollárt emésztett volna fel, és 2005-ben érte volna el Tacsingot, a kínai olajipar központját. Az orosz-kínai vezeték kapacitását is kisebbre - napi mintegy félmillió hordóra - tervezték, így nem fenyegetett volna olyan veszély, hogy az első időkben nem lesz mivel megtölteni a vezetéket. A kelet-szibériai mezők többségének feltárása ugyanis még a kezdeteknél tart, és ugyan már most is mintegy hatmilliárd hordóra becsülik a gazdaságosan felszínre hozható olajkincset, a kereskedelmi célú kitermelés még jóval a napi egymillió hordó alatt van. Orosz források szerint egyébként az első időkben mindenképpen szükség lesz arra, hogy Nyugat-Szibériából is szállítsanak olajat Nahodka felé: a kelet-szibériai térségben rejlő olajtartalékok feltárásához még mintegy 10 évre és több milliárd dolláros befektetésre van szükség, amihez orosz remények szerint a japán magántőke is hozzájárul majd.

Elismerték vereségüket a hivatalos bejelentések hiánya ellenére is a kínai illetékesek: a Kínai Nemzeti Olajipari Vállalat (CNPC) vezetői azzal magyarázták a kudarcot, hogy a japánok jóval gyakorlatiasabbak voltak. "A japánok az üzletkötésre összpontosítanak, és ezért képesek rövid idő alatt sok pénzt előteremteni. Kínában csak most alakulnak ki a piaci viszonyok" - idézték kínai lapok a CNPC illetékeseit. Moszkvai források szerint Kínának csak annyit sikerült elérnie, hogy orosz illetékesek kilátásba helyezték, a fővezetékről mellékágat indítanak Tacsing felé. A mintegy kétmilliárd dollárba kerülő mellékvonal esetében azonban még inkább megalapozottak lehetnek azok a félelmek, melyek szerint a fővonal üzemeltetésével párhuzamosan jó ideig nehézséget okoz majd a megfelelő mennyiségű nyersanyag előteremtése.

Tacsing mellőzése egyébként megterhelheti az orosz-kínai kapcsolatokat is, hiszen egy évvel ezelőtt még úgy tűnt, Kína lesz a nyerő: tavaly májusban Hu Csin-tao kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában aláírta a két ország együttműködéséről szóló egyezményt, amely külön is megemlékezett az olajipari kooperáció szükségességéről.

Kína, amely tavaly vette át Japántól a világ második legnagyobb olajfogyasztójának státusát, becslések szerint az idén naponta 6,2 millió hordó olajat használ majd fel, és 2006-ra nyolcmillió hordóra nőhet a felhasználás. Kína jelenleg a felhasznált kőolaj mintegy harmadát importálja - főként a Közel-Keletről -, és a saját készletek fokozatos kimerülése és a fogyasztás növekedése miatt ez az arány rövidesen hatvan százalék fölé emelkedhet. Pekingnek így folyamatosan új importlehetőségek után kell néznie, és ezek közül a Kazahsztánnal való együttműködés tűnik a leginkább ígéretesnek. A két ország a napokban egyezséget kötött arról, hogy mintegy hárommilliárd dolláros költséggel összekötik a közép-kazahsztáni Ataszut és az északnyugat-kínai Hszincsiang tartományban lévő olajipari létesítményeket. Igaz, ezzel a vezetékkel nem oldják meg Tacsing gondjait: az északkelet-kínai város térségében ugyan még működnek a több mint három évtizeddel ezelőtt tömegesen megnyitott kutak, ám a mező kiürülőben van, és emiatt a tacsingi finomítók néhány év múlva már nem működhetnek kellő kihasználtsággal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
TASZ: Álságosan akadályozza a kormány a tüntetést

TASZ: Álságosan akadályozza a kormány a tüntetést

Nagyon lebukott (megint) az orosz állami tévé

Nagyon lebukott (megint) az orosz állami tévé

Hidegfront, ónos eső, vacak szombat

Hidegfront, ónos eső, vacak szombat

"Utoljára a harctéren akadályozták így a munkánkat" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Molnár János

"Utoljára a harctéren akadályozták így a munkánkat" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Molnár János

Fotó: Ez az autós biztos akciósan jutott ehhez a mamut karácsonyfához

Fotó: Ez az autós biztos akciósan jutott ehhez a mamut karácsonyfához

A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel

A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel