Gyakorlatilag minden készen áll Portugáliában a június 12-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság fogadására. Tíz új vagy teljesen felújított stadion várja 16 ország válogatottját és félmilliónyi futballszurkolóját. A még hátralévő időben a legnagyobb figyelem a biztonságra irányul, a felkészülés ugyanis - a madridi vonatrobbantásokat követően - radikális módosítást igényelt.

Portugália most először rendez ilyen nagyszabású - a nyári olimpia és a labdarúgó-világbajnokság után nézettségben a harmadiknak számító - nemzetközi sporteseményt. Bár sokan kételkedtek benne, időre elkészültek a stadionok, melyek közül nyolc újonnan épült, kettőt pedig az alapoktól kezdve húztak újra az Európa-bajnokság (Eb) számára. A sportlétesítmények az Európai Labdarúgó-szövetség minden előírásának megfelelnek, és összesen 795 millió euróba kerültek. Az ország pedig máris futball-lázban ég, és a hangulatot csak fokozta, hogy a Bajnokok Ligája múlt heti döntőjében a Porto csapata diadalmaskodott.

A portugál biztonsági szervek a kezdetektől különleges figyelmet fordítottak az Eb-re, elsősorban egyes országok hagyományosan bajkeverő szurkolótáborát tekintették fő problémának. Különösen az angolokat, akik négy éve Brüsszelben és Charleroi-ban pusztítottak, most pedig újra összecsaphatnak holland és német társaikkal vagy éppen a helybéliekkel. A március 11-ei madridi terrorakció után azonban egyértelművé vált, hogy a merényletektől eddig megkímélt Portugália sem érezheti többé biztonságban magát. "Át kellett értékelnünk a kockázatokat és a lehetséges veszélyeket" - fejtette ki a HVG-nek António de Figueiredo Lopes belügyminiszter. A terrorizmus vált az elsődleges biztonsági fejfájássá, a huliganizmus, valamint a tömeges rendezvényeken gyakori kisszerű bűnözés problémái hátrébb szorultak. Ennek következtében átszervezték a titkosszolgálatokat, és mindegyik biztonsági szervet bevonták a terrorizmusellenes együttműködésbe. Kidolgozták az ország kockázati térképét, ahol számba vették a terrorista támadások esetleges célpontjául szolgáló létesítményeket, és felkészültek védelmükre. A portugál rendőrség számíthat az uniós Europol, illetve a többi 15 részt vevő ország titkosszolgálatának együttműködésére is.

Talán nem érdektelen emlékeztetni arra, hogy portugál nemzetiségű volt a Bin Laden nevében elsőként elkövetett - igaz, sikertelen - merénylet végrehajtója. Az iszlám hitre tért Paulo Santos 1991-ben késsel támadt a Rómában száműzetésben élő afgán királyra. Börtönbüntetését letöltve, ma már szabadlábon van. A belügyminiszter mindenesetre nem tart a Portugáliában élő muszlim közösségtől. Nagyobbrészt a volt afrikai gyarmatokról származó, a portugál társadalomba teljesen integrálódott emberekről van szó, és semmi nem mutat arra, hogy különleges figyelmet érdemelnének - jelentette ki Figueiredo Lopes.

A biztonsági előkészületek eddig 17 millió eurót emésztettek fel, igaz, ebben olyan tételek is szerepelnek - mint például modern tömegoszlató járművek vagy a rendőrség belső kommunikációs rendszere -, amelyeket előbb-utóbb mindenképpen be kellett volna szerezni. Sőt ebből a szempontból az Eb nagyszerű alkalomnak bizonyult arra, hogy a költségvetési hiány elszaladása miatt takarékoskodásra kötelezett állam biztonsági szervei végre megkapják a modernizációhoz szükséges eszközöket. A technikai berendezéseken kívül 12 ezer, speciális kiképzést kapott rendőri erő áll készen az Eb idejére, de ha igény van rá, a létszám 15-20 ezerre is növelhető. Végül pedig, ha minden kötél szakad, a hadsereg támogatását is igénybe vehetik.

Figueiredo Lopes belügyminiszter a múlt héten bejelentette az EU régi tagállamainak többsége között szabad mozgást biztosító schengeni egyezmény felfüggesztését és a határok ellenőrzésének visszaállítását a labdarúgótorna idejére. A repülőtereken is újra ellenőriznek, és megerősítik a tengeri határok védelmét, amiben a szomszédos Spanyolországra is számíthatnak. Portugália eredetileg nem akarta igénybe venni a NATO segítségét, de a márciusi madridi események után meggondolta magát. Így a portugál légierőnek a mérkőzések idején a stadionok felett járőröző F-16-os vadászgépeit a NATO légvédelmi eszközei - közte AWACS felderítőgépek - is segítik majd.

A kifejezetten a sporttal kapcsolatos erőszakos cselekményeket, rendzavarásokat a kormány különböző adminisztratív intézkedésekkel is megpróbálja kivédeni. Egy új törvény lehetőséget ad arra, hogy az eddiginél keményebben büntethessék a súlyos rendzavarást okozókat. Szükség esetén elrendelhetik a mérkőzés zárt ajtók mögötti megtartását, a notórius bajkeverőknek a stadionokból való kitiltását vagy - külföldi rendzavaró esetében - az országból történő kiutasítását. Minderre gyorsított igazságügyi eljárás során kerülhet sor, a bírák akár este vagy a hétvégén is készek ítélkezni. Indokolt esetben a stadionba lépés előtt alkoholszondázás is végezhető, s ha az eredmény literenként 1,2 ezreléknél magasabb - az autósok számára Portugáliában 0,5 ezrelék a legális limit -, az illetőt nem engedik be, és felkészülnek a kábítószer-fogyasztás mérésére is.

A szervezők mindenesetre azt ígérik, figyelembe fogják venni az eltérő kulturális szokásokat, mentalitásokat: megkülönböztetik például a "vidáman zajos társaságokat" a szándékos rendbontóktól. Ezen a téren a portugál biztonsági erők számára a legnagyobb gondot a várakozások szerint 50 ezres angol szurkolóhad jelentheti, akik a hazai árakhoz képest különösen olcsónak találhatják majd a portugál sört. Megrendszabályozásukban segíthet, hogy a részt vevő országok biztonsági erői is jelen lesznek az Eb-n, az ő feladatuk pedig elsősorban a saját nemzetiségű szurkolók ellenőrzése, az erőszakosak kiszűrése lesz. Sok fejfájást okoz az is, mi legyen azzal a nagyszámú futballturistával, aki a bajnokság miatt érkezik ugyan az országba, de nem tud belépőjegyet szerezni a mérkőzésekre. Az ő számukra is igyekeznek majd változatos programokat szervezni a nyolc helyszínen, és persze a mérkőzések idején a meccset egyenesben közvetítő kivetítők elhelyezésével próbálják majd lefoglalni e tömegeket.

A hatóságok több szimulált katasztrófahelyzettel tesztelték a biztonsági felkészültséget és főleg az együttműködés zavartalanságát a biztonsági erők, tűzoltók, mentők között, ami nem volt tökéletes: nemrég véletlenül a vizitáló minisztereket célozták meg a kipróbált vízágyúval. A kórházak is készülnek rendkívüli szükséghelyzetekre: például minden VIP-személyiség számára - legalább 16 állam- és kormányfőt várnak a rendezvényre - rendelkeznek majd a vércsoportjának megfelelő vértartalékkal.

Árnyékot vetett az előkészületekre ugyanakkor, hogy a határőrség alkalmazottai sztrájkkal fenyegetőztek az Eb idejére, ha a kormány addig nem fizeti ki három év elmaradt túlóradíjait, összesen két és fél millió eurót. Úgy tűnik, a tiltakozás elmarad, máskülönben teljes káosz várná az országba érkezőket június 12-én, amikor a nyitó napon csak Faro repülőterére háromszáz, Lisszabonba pedig hatszáz, utasokkal tömött gép érkezik. A munkabeszüntetésre nem jogosult rendőri erők pedig - persze szintén az Eb idejére - demonstrációkat helyeztek kilátásba, ha a kormány a szakmai karrierjükkel kapcsolatos követeléseiknek nem tesz eleget. A kormány egyelőre bizakodó. "Azt szeretnénk, ha az Eb igazi futballünnep lenne" - mondta Figueiredo Lopes, figyelmeztetve ugyanakkor arra, hogy a terrorizmus globális fenyegetése alól senki nem vonhatja ki magát. Az azonban biztos - erősködött a miniszter -, hogy ha valami történik is a torna alatt, az semmiképpen sem a felkészülés hiányával lesz magyarázható.

MUHARAY KATALIN / LISSZABON

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Esélylatolgatás

Az Európa-bajnokság (Eb) rajtja előtt a magyar válogatott három egykori klasszisát, sporttörténelmi gólok szerzőit...

HVG Hetilap

Haszonra lesve

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) az idei portugáliai Európa-bajnokságtól (Eb) négyszer akkora, mintegy 800 millió...

HVG Hetilap

Az oroszok bejövetele

A júniusi Eb idején illegális bevándorlóktól tartó Portugália megszigorította a vízumok kiadását.

A náci múlt miatt neveznék át a zweigeltet az osztrákok

A náci múlt miatt neveznék át a zweigeltet az osztrákok

Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap

Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap

Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Török: "Ha ez a kormány akar valamit, akkor az meglesz"

Török: "Ha ez a kormány akar valamit, akkor az meglesz"