Világcéggé akarja formálni vállalatbirodalmát az egyik leggazdagabbindiai üzleti klán, az évi 22 milliárd dolláros forgalmat elérő, a távközléstől a gázkutatáson át az életbiztosításig számtalan ágazatban érdekelt Reliance-csoportot birtokló Ambani família.

A két legjobb indiai krikettjátékos párosához hasonlította a nemrég kinevezett újdelhi kormány miniszterelnökét és pénzügyminiszterét Mukesh Ambani, az ázsiai ország egyik leggazdagabb embere, aki azt várja Manmohan Szinghtől és Palaniappan Csidambaramtól, hogy a két sztársportolóhoz hasonlóan sikert sikerre halmozzanak. Ambani persze elsősorban gazdasági sikerekre gondol, hiszen a 46 éves üzletember az ország legnagyobb magánkézben lévő vállalatbirodalmának, a Reliance-csoportnak az élén áll. A Reliance-részvényeket az üzleti körök hagyományosan az indiai gazdaság barométerének tekintik, márpedig a cég papírjainak árfolyama az új kormány hivatalba lépése óta határozottan emelkedik.

Ennek nemcsak a mintegy 3,5 millió indiai kisrészvényes örül, de számos külföldi befektető is, akik tavaly 900 millió dollár értékben vásároltak a cég papírjaiból (ez az indiai értékpapírpiacra érkezett összes külföldi tőke 13 százaléka volt). No meg persze az Ambani család, amely közvetlenül, illetve egy alapítvány révén a Reliance cégek legnagyobb egyéni tulajdonosa.

A cégbirodalmat a hatvanas években alapozta meg a karrierjét benzinkútkezelőként kezdő, majd textilkereskedőként folytató Dhirubhai H. Ambani, aki megtakarított pénzén beszállt az akkoriban virágzó bombayi textiliparba. A kis üzem hamarosan komoly gyárrá fejlődött, a hetvenes években pedig a cég más ágazatokban is megjelent. A remek politikai kapcsolatokat kiépítő Ambani elérte, hogy cége számos termék gyártására kapjon engedélyt az akkoriban szigorú állami ellenőrzés alatt álló indiai piacon.

Legendásan jó kapcsolatot ápol máig a Reliance nemcsak a legmagasabb politikai körökkel, de az állami apparátus alacsonyabb szintjeivel is - a minisztériumi osztályvezetők állítólag biztosak lehetnek benne, hogy a Reliance minden évben megemlékezik születésnapjukról valamilyen apró figyelmességgel. Többek között ennek a nexusnak köszönheti a cég, hogy a kilencvenes évek elején - hathatós állami támogatással - felépíthetett egy olajfinomítót, megvetve lábát a vegyiparban is.

Az alapító ugyan a nyolcvanas évek végén megbetegedett és lényegében kivonult az addigra már szerteágazó tevékenységű cégek vezetéséből, ám a birodalom nem omlott össze: az irányítást két fia, a ma 46 éves Mukesh, illetve a 44 éves Anil vette át. A fivérek folytatták ugyan apjuk jellegzetes, a helyi kapcsolatrendszerekre épülő irányítási módszerét - ez az indiai gazdaság 1991 óta tartó liberalizálása ellenére is változatlanul a cég egyik legfontosabb háttere -, ám fokozatosan bevezették a modern menedzsmenteszközöket is. Az egykor sajátosan keleti jellegű cég nem véletlenül követi a nyugati vállalatvezetési mintákat: az Ambani fivérek amerikai üzleti iskolákban szereztek képesítést (Mukesh a Stanfordon, Anil Whartonban tanult). Az USA-ban lesték el azt is, hogy a családi irányítás mellett szakértő vállalatvezetőket kell az egyes cégek élére állítani, és ott sajátították el a terjeszkedési, felvásárlási technikákat is. A Reliance szinte minden ágazatban piacvezető Indiában, így aztán érthető, hogy a fivérek - akikről az amerikai Time magazin Ázsia egyik legbefolyásosabb famíliájaként írt nemrég - immár külföldre tekintenek, és nemzetközi vállalatbirodalom kiépítéséről álmodoznak.

Nem is alaptalanul, a csoport forgalma - mely meghaladta a Coca-Coláét - tavaly 2,8 milliárd dolláros tiszta hasznot hozott. A Reliance vállalatok 22,6 milliárd dolláros tavalyi forgalma az indiai GDP 3,5 százalékának felelt meg, 3,6 milliárd dolláros exportja pedig az ország kivitelének 6,1 százaléka volt. A fivérek - akik a cég alkalmazottai által csak Mamiként emlegetett anyjukkal, illetve népes családjukkal együtt közösen élnek egy hatalmas villában - magánvagyonát 6 milliárd dollárra becsülik, így azután Mukesh nyugodtan megengedheti magának, hogy a világ legdrágább autójaként számon tartott, 1,3 millió dollárt kóstáló Maybach volánja mögé üljön.

Az egyébként vegyész végzettségű Mukesh - akit néhány hete a tekintélyes washingtoni Asia Society kitüntetett az indiai- amerikai üzleti kapcsolatok előmozdításáért - egy másik álmát is valóra válthatta: a Gudzsarat államban lévő Dzsamnagarban 6 milliárd dolláros beruházással 1999-ben felépítette Ázsia legnagyobb, évi 27 millió tonna kapacitású olajfinomítóját. A komplexumot a világ harmadik legnagyobbjaként tartják számon, Mukesh azonban máris azt tervezi, hogy 2,2 milliárd dolláros befektetéssel felépíti Észak-Indiában a világ első számú gázerőművét. Gázban aligha lesz hiánya: cége 2002-ben hatalmas gázmezőkre bukkant Kelet-Indiában.

A cégbirodalom legújabb és legköltségesebb beruházása a távközlés és az információtechnológia. Elsősorban is a mobiltelefónia, amibe 4 milliárd dollárral szálltak be, rendkívül alacsony áraikkal - no meg a versenytársak által kritizált kormánytámogatással -, gyorsan behozva a korábban indult versenytársak előnyét. Két év alatt 8 millió előfizetőre tettek szert, megszerezve az indiai mobilpiac 20 százalékát. A fivérek híven őrzik két évvel ezelőtt elhunyt apjuk emlékét: róla nevezték el a cég oktatási és kutatás-fejlesztési központját, ahol - a Mumbai egyik külvárosában, 56 hektáros területen fekvő Tudás Városában - 8 ezren tanulnak, illetve dolgoznak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Trump kabinetfőnöke is elmegy

Trump kabinetfőnöke is elmegy

Fájhat Orbán feje: a kormánypárti sajtó tapos a lelkébe

Fájhat Orbán feje: a kormánypárti sajtó tapos a lelkébe

Jönnek a rabszolgatörvény miatti útelzárások

Jönnek a rabszolgatörvény miatti útelzárások

Elképesztő leletre bukkantak a Denyiszov-barlangban

Elképesztő leletre bukkantak a Denyiszov-barlangban

Hosszú Katinka beperelte a FINÁ-t

Hosszú Katinka beperelte a FINÁ-t

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!