Az uniós finanszírozást magyar forrásokkal vegyítő Nemzeti Fejlesztési Terv 63 jogcímére május végéig csaknem 3800 pályázat érkezett, ezért a kormány úgy döntött, hogy már az idén pályázni lehet a 2005-ös és 2006-os keretre is. A legnépszerűbbnek a Magyarország felzárkóztatását célzó gazdasági versenyképesség operatív program (GVOP) bizonyult, amire a Nemzeti Fejlesztési Hivatal legutóbbi adatai szerint 3478 pályamunkát adtak be. Erre az évre a GVOP kerete 38 milliárd forint, míg a befutott pályázatok támogatásigénye 90 milliárdnál is több. A humánerőforrás-fejlesztési operatív program (HEFOP) 18 pályázatot írt ki, ezekre több mint 130 jelentkezés futott be, és még többre számítanak. Aláírták a HEFOP egyik legnagyobb központi programjáról szóló megállapodást is, amelynek keretében az állami foglalkoztatási szolgálatot korszerűsítik 8,168 milliárd forintért.

Jó esély van arra is, hogy a regionális operatív program (ROP) keretében Magyarország kihasználja a 2006-os uniós költségvetési ciklus végéig lehívható támogatásokat. Két és fél év alatt magyar és EU-forrásokból összesen 120 milliárd forinttal lehet számolni, ennek 75 százalékát a négy legelmaradottabb régió, Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Dél-Alföld és Dél-Dunántúl kaphatja majd. A Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal adatai szerint május végéig összesen 200 ROP-pályázat érkezett be a regionális fejlesztési ügynökségekhez.

A legnagyobb érdeklődés az óvodai és az alapfokú oktatási-nevelési intézmények infrastrukturális fejlesztése iránt mutatkozott 112 támogatási igénnyel, míg a hátrányos helyzetű régiók és kistérségek elérhetőségének javítására - a négy és öt számjegyű utak korszerűsítésére - eddig 54 pályázat készült. A helyi foglalkoztatási kezdeményezések támogatása 11, a turisztikai fogadóképesség javítása 9, a turisztikai vonzerő fejlesztése 8, a felsőoktatási intézmények és a helyi szereplők együttműködésének erősítése 4, a városi területek rehabilitációja pedig 2 pályázattal képviseltette magát. A legtöbb, 66 támogatási igény Észak-Magyarországról érkezett, Észak-Alföld 47, Dél-Alföld 39, Dél-Dunántúl 22, Közép-Dunántúl 11, Nyugat-Dunántúl 8, Közép-Magyarország pedig 7 pályázatot nyújtott be. A ROP-programokra az idén 9-10 milliárd forintot fizetnek ki.

Az agrárszektorban az EU által finanszírozott támogatások megelőlegezésére szolgáló úgynevezett előrehozott nemzeti támogatás terhére május végéig kétszázezer gazdálkodó több mint ötvenmilliárd forintot igényelt, és a kért összeget kétötödüknek folyósították is. Az egy főre jutó szubvenció átlagosan 250 ezer forint volt, amit a programban részt vevő négy pénzintézet - a Kereskedelmi és Hitelbank, az OTP Bank, a CIB, valamint a Magyar Takarékszövetkezeti Bank - közvetítésével vehettek föl. Azok, akik nem akarják kifizetni az előrehozott támogatás négyszázalékos faktorálási díját, decemberben kapják meg a teljes összeget.

Az előcsatlakozási SAPARD-programra a gazdálkodók az április végi határidőig 8827 pályázatot adtak be, amelyek több mint felét az igények nagy száma miatt átirányítják az agrár- és vidékfejlesztési operatív programba (AVOP); ennek technikájáról a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium még egyeztet a brüsszeli illetékesekkel. Az AVOP-pályázatok értékelését viszont csak akkor lehet megkezdeni, ha a SAPARD-ot lezárták, amire augusztus végén kerülhet sor.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rájöttek a tudósok: ha 22,8 foknál hidegebb van, megugrik a halálesetek száma

Rájöttek a tudósok: ha 22,8 foknál hidegebb van, megugrik a halálesetek száma

Francia miniszter: a zavargások katasztrofálisan hatnak a gazdaságra

Francia miniszter: a zavargások katasztrofálisan hatnak a gazdaságra

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

Most is megszűnik egy lap, és a háttérben felsejlik a propagandamédia

Most is megszűnik egy lap, és a háttérben felsejlik a propagandamédia

Itt a szöveg, amit Hadházy beolvasott a közmédia kamerájába nézve - videó

Itt a szöveg, amit Hadházy beolvasott a közmédia kamerájába nézve - videó

Karácsonyi ronda pulcsik lepték el a Margitszigetet

Karácsonyi ronda pulcsik lepték el a Margitszigetet