Hollandiában nem csak a munkaerő-piaci helyzetet figyelembe vevő munkavállalásra (HVG, 2004. június 4.) nyílik lehetőség; bizonyos hiányszakmákban ezt mellőzve, egyszerűsített eljárással is betölthetőek az állások. A könnyítés a nemzetközi gépjárművezetőkre, a belföldi hajózásban elhelyezkedő matrózokra és kormányosokra, a műtőasszisztensekre, a röntgenterápiás és röntgendiagnosztikai laboránsokra, valamint a hentesekre vonatkozik. Munkavállalási engedély nekik is kell, de arról két hét alatt döntenek, szemben a más esetekben rendelkezésre álló tizenegy héttel.

Portugáliában az átmeneti időszakban a kelet-közép-európai új tagállamok munkavállalói is harmadik országból érkezettnek számítanak, ezért a mindegyikőjük számára szabott, kétévente felülvizsgált, jelenleg évi 6500 fős kvótába kell beleférniük. Munkavállalási engedélyt mindenkinek saját országában, a portugál konzulátuson kell kérnie, és ehhez be kell mutatnia érvényes munkaszerződését. Ez utóbbit az illetékes portugál hatóságoknak előzőleg jóvá kell hagyniuk, amihez a leendő munkáltatónak bizonyítania szükséges, hogy az állásajánlat megfelel a foglalkoztatási kvóta szakmai és létszámbeli előírásainak.

Spanyolországban különös hangsúlyt fektetnek az új tagállamokból érkezők kérelmének elbírálásánál a munkaerő-piaci helyzetre, hiszen az ibériai országban 2003 végén 11,7 százalék volt az állástalanok aránya, a legmagasabb a régi tagállamok között. A szabályok itt is megegyeznek azzal, amelyek a harmadik országokból érkezettekre vonatkoznak, a munkavállalási engedélyt a megfelelő indoklás után a munkáltatónak kell kérnie leendő külföldi alkalmazottja számára a spanyol munkaügyi és szociális minisztériumtól.

Az engedélyt a lejártát követő legfeljebb három hónapon belül meg lehet hosszabbítani, utána azonban nem, mint ahogy akkor sem, ha a munkavállaló hat hónapnál hosszabb ideig folyamatosan Spanyolországon kívül tartózkodott.

Az új tagállamokból érkezőkre bizonyos esetekben a munkaerő-piaci helyzet figyelembevétele nélkül is kiadják a munkavállalási engedélyt. Erre akkor kerülhet sor, ha - az ott kapott teljes vagy részmunkaidős állásajánlatra, illetve a tanulmányaival összeegyeztethető szerződéses ajánlatra hivatkozva - egy új tagállam Spanyolországban tanuló állampolgára; egy új tagállam kereső foglalkozást nem engedélyező tartózkodási engedéllyel rendelkező állampolgára nyújtja be a kérelmet; valamint ha egy új tagállam odahaza képzésben részesülő, meghatározott életkori csoporthoz tartozó állampolgára spanyolországi vállalattól gyakornoki ajánlatot kap.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Napos, de hűvös idő várható

Napos, de hűvös idő várható

Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak

Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Gigantikus gyémántot találtak Kanadában – fotó

Gigantikus gyémántot találtak Kanadában – fotó

Velencei Bizottság: Hatályon kívül kell helyezni a bevándorlási különadót

Velencei Bizottság: Hatályon kívül kell helyezni a bevándorlási különadót

Az év csapata a magyar vizipóló válogatott

Az év csapata a magyar vizipóló válogatott