Az amerikai dollár tovább gyengült, hétfőn 1 euró már 1,2319 zöldhasút ért, mert a piac szerint az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed nem hajlandó tudomást venni az inflációs veszélyekről - a nyersanyag-drágulásról és a növekvő foglalkoztatottságról -, és még mindig nem emelt kamatot.

A lengyel zloty öthavi csúcsára került, miután a varsói jegybank a lengyel gazdaság 6,5 százalékosra becsült első negyedévi növekedése miatt kamatemelést helyezett kilátásba. Nem hatott gyengítően, hogy a korábbi miniszterelnököt és az államelnököt korrupcióval vádolják, miközben kétséges, hogy az új kormányfőjelölt Marek Belka megszerzi-e a megválasztásához szükséges parlamenti támogatottságot.

A cseh korona gyengült a központi bank alelnökének azon kijelentésére, miszerint az erős korona miatt lelassulhat a gazdasági növekedés.

A 99,5 százalékos tisztaságú arany unciánkénti (31,1035 gramm) árfolyama csökkent, hétfőn Londonban 393,45 dollárt adtak érte. Az arany fél éve 408,75, egy éve 367,35 dollárt ért. Az ezüst unciája olcsóbbodott, hétfőn Londonban 5,86 dolláron jegyezték.

A forint árfolyama egy hét alatt összességében nem változott a bankközi devizapiacon, hétfőn ugyanúgy 4 százalékra állt a sáv erős szélétől, mint egy héttel korábban, 1 euró 251,45 forintot ért. A Monetáris Tanács hétfőn nem látott okot a 11,5 százalékos jegybanki alapkamat megváltoztatására. Az államháztartás első öthavi hiánya 722,4 milliárd forint, az éves előirányzat 61 százaléka. Az MNB-nél 1 euró a múlt keddi 251,75 forintról e hét hétfőre 252,38 forintra erősödött, a frankfurti Európai Központi Bankban 1 euró hétfőn 251,75 forintot ért. A kereskedelmi bankok kedden 235,6 milliárd forintnyi betétet helyeztek el az MNB-nél két hétre, szemben a lejáró 190,7 milliárdnyival.

Az állampapírpiacon a diszkontkincstárjegyek hozamai eltérően alakultak: a három hónaposoké 0,05 százalékponttal, 11,36 százalékra nőtt, ezzel szemben a hat hónaposoké 0,04 százalékponttal, 11,13 százalékra, a tizenkét hónaposoké 0,02 százalékponttal, 10,88 százalékra csökkent.

A határidős devizatőzsdéken a külföldi pénzek stagnáltak a forinttal szemben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A bevándorlók mellett tüntettek Rómában

A bevándorlók mellett tüntettek Rómában

4 stresszcsökkentő tipp – így készüljön fel fájdalommentesen az ünnepekre

4 stresszcsökkentő tipp – így készüljön fel fájdalommentesen az ünnepekre

Videón, ahogy kidobják az MTVA-ból Szélt és Hadházyt

Videón, ahogy kidobják az MTVA-ból Szélt és Hadházyt

BKK: a vasárnapi tüntetés miatt több busz és villamos közlekedése is megváltozik

BKK: a vasárnapi tüntetés miatt több busz és villamos közlekedése is megváltozik

Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum

Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum

Nagy siker a két Vajda kiállítás

Nagy siker a két Vajda kiállítás