A kommunikációs hálózatok, főleg az internet és a mobiltelefon segítségével az utóbbi tíz évben az emberek olyan információs szabadság birtokába jutottak, amelyről korábban álmodni sem mertek. Az igazi inforobbanás azonban csak most van készülőben.

A NASA Trail-Blazer néven futó új Hold-kutatási programjában igen fontos szerepet kap a Hewlett-Packard miniatűr számítógépe, amely gyors adatkommunikációra képes az űrkutatási hivatal hálózatával. A hordozható számítógépek nemcsak az űrt, hanem a hivatalokat és vállalatokat, sőt az otthonokat is meghódítják. Az idén - az Intel mikroelektronikai konszern felmérése szerint - a hordozható eszközök aránya a PC-piacon eléri a 30 százalékot. Ráadásul ezek az eszközök már igen jelentős részben a kézben tartható digitális személyi asszisztens (PDA) kategóriába tartoznak. A hordozható számítógépek teljesítménye ugyanis mindinkább versenyre kel az asztaliakéval, ráadásul a vezeték nélküli hálózatok (WLAN) és a virtuális magánhálózatok megjelenésével a kapacitások igénybevétele nem korlátozódik az irodai munkahelyekre, ami teljesen új felhasználási területeket nyit meg. Ma már az sem egészen egyértelmű, hol húzódik a határ az intelligens telefonok és a telefonként is használható számítógépek között, amelyek természetesen mind hang-, mind pedig adatátvitelre képesek. Egy mobiltelefon és egy számítógép összekötésével korábban is szinte bárhonnan elérhető volt az internet, de a GSM-rendszerekben is igénybe vehető szélessávú adattovábbítás (GPRS) tovább tágította a mobil eszközök felhasználási lehetőségeit.

A nagy technológiai áttörés akkor történt meg, amikor tavaly év elején az Intel piacra dobta a Centrino technológiát, amelyet kifejezetten a vezeték nélküli hálózatot használó mobil számítógépek számára fejlesztettek ki. A Centrinóval az volt az Intel célja, hogy a hordozható gépek számára a legnagyobb teljesítményt, az akkumulátorokat a korábbiaknál kevésbé terhelő fogyasztást, hosszabb élettartamot és biztonságot nyújtson a lehető legkisebb méretek mellett. Mivel a Centrino-chip felismeri, hogy olyan helyre került, ahol vezeték nélküli hálózati kapcsolat létesíthető, sőt automatikusan képes ezt létrehozni, a vele szerelt gépek üzleti vagy hivatali célú használata végtelenül leegyszerűsödött.

Egyes számítások szerint 2004 végére a mobil számítógépek előnyeinek köszönhetően az utazó alkalmazottak akár napi 30 percet is nyerhetnek munkaidejükből, ami igen jelentős termelékenységjavulást eredményezhet.

A vezeték nélküli hálózatok óriási átszervezési lehetőségeket adtak a vállalatok és másféle szervezetek kezébe. A mobil infokommunikációs eszközök segítik a szervezetek működését: például kevesebb időrabló és formális értekezletet kell tartani, vagy kevesebb irodai munkahelyet kell fenntartani, hiszen a mobil eszközöket használó munkatársaik aligha lesznek egy időben az irodában.

Ez elég valószínű akkor, ha a PC-ket sikerül notebookokkal vagy másféle olyan hordozható számítógépekkel felváltani, amelyekkel bárhonnan elérhető a vállalati hálózat. Ha az internetre sikerül megfelelő sávszélességgel felkapcsolódni, a notebookot használó szakember ugyanabba a virtuális munkakörnyezetbe léphet be, amelyet az irodájában érne el. A vállalati hálózatok távolról való elérése korábban biztonsági kockázatokat jelentett, mára ez a probléma gyakorlatilag megszűnt.

A legfejlettebb rendszerekbe nemcsak az adatátvitel, hanem a mobil és vezeték nélküli telefonrendszerek és a hagyományos telefonközpontok is integrálódnak, s ahol szükséges, egységesített hang-, sms- és e-mail-szolgáltatást is bevezethetnek. Sőt lehetőség van arra is, hogy központilag szinkronizálják a hordozható számítógépeket és a PDA-kat.

Az így felépített rendszerekben a munka hatékonysága megnő, az egyes szervezeti egységek és ezek munkatársai széles szabadságot kapnak tevékenységük megszervezésében, ez pedig a korábbiaknál lényegesen nagyobb munkakedvben és elégedettségben jelenik meg. Egy Norvégiában készített felmérés szerint az ily módon felszerelt és átszervezett munkahelyeken a dolgozók mindegyike a rugalmasság növekedését tapasztalta, s a háromnegyede érezte úgy, hogy sokkal hatékonyabban tud dolgozni, mint korábban. Majdnem 40 százalékuk szerint a munka a vezeték nélküli környezetben eredményesebb lett; mert időt takarított meg, s például gyorsabban lehet válaszolni az e-mailekre. A vizsgálatban részt vevők 87 százaléka egyenesen úgy érezte, hogy a vezeték nélküli hálózat és a mobil eszközök használata új értékeket tesz a munkájához.

Ez meg is magyarázza, hogy a neves hardvergyártók miért terveztek eddig több mint 130 laptopot az Intel Centrino mobiltechnológia felhasználásával. A piaci elemzések arra vallanak, hogy a noteszgépek jelentős mértékű terjedésének hátterében elsősorban az áll, hogy egyre kevesebb a különbség az asztali és a hordozható számítógépek árában és teljesítményében. Ez magyarázza azt is, hogy térségünkben tavaly és az idén is rendkívül gyorsan, évi 40 százalékos ütemben növekedtek a notebookeladások.

Az Intel számításai szerint 2004-ben a hordozható számítógépek eladási aránya világszerte hozzávetőlegesen 30 százalékos lesz az egész PC-piacon. Közben világszerte megközelítőleg 30 ezer nyilvános mobil hálózati kapcsolódási helyet, hotspotot vizsgáltak be az Intel mérnökei. Jelenleg 18 országban több mint 50 olyan szolgáltató működik, amely világszerte több ezer hotspotot hitelesít. 2004 végére a hotspothasználók száma a 2003. évi 9,3 millióról várhatóan 30 millióra nő. Az előrejelzések szerint 2006-ig Nyugat-Európában a laptopok kétharmada, a PDA-k egyharmada, valamint a mobiltelefonok egyötöde képes lesz WLAN-hoz csatlakozni.

Magyarországon az eladott összes számítógéphez viszonyítva az utóbbi években a notebookeladások aránya szintén emelkedett: 2001-ben 16,3 százalék, 2002-ben 19,5, 2003-ban pedig már több mint 21 százalék volt, az idén pedig elérheti a 25 százalékot. Magyarországon 2003-ban több mint 68 ezer noteszgépet értékesítettek a gyártók. Piackutatási becslések szerint az idén a mobil számítógépek magyarországi eladása meghaladja a 80 ezret. Érdekesség, hogy a hagyományosan nagy nemzetközi márkák (HP, Dell, Toshiba, IBM stb.) uralta hazai piacon egy hazai gyártó, az Albacomp is megvetette a lábát, tavaly már 3600 noteszgépet gyártott, s ezzel közel 6 százalékos piaci részesedést szerzett.

MEIXNER ZOLTÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Újabb állami megbízást nyert el Pintér Sándor volt cége

Újabb állami megbízást nyert el Pintér Sándor volt cége

Teljesen rendjén való, hogy hajlik az iPad Pro – mondja az Apple

Teljesen rendjén való, hogy hajlik az iPad Pro – mondja az Apple

Megérkezett a havazás az országba

Megérkezett a havazás az országba

Több gyereket szakíthattak el a családjuktól Amerikában, mint eddig mondták

Több gyereket szakíthattak el a családjuktól Amerikában, mint eddig mondták

Egyelőre az állami MVM sem alkalmazza a túlóratörvényt

Egyelőre az állami MVM sem alkalmazza a túlóratörvényt