Néhány éve az utazási irodák honlapjai inkább csak a cég reklámjaiként működtek, mára azonban az online utazásszervezés új perspektívákat nyitott meg: nem szükséges többé irodákat látogatni és üdülési katalógust nyálazni, mindez gyorsan, kényelmesen és biztonságosan intézhető a világhálón.

A nyár közeledtével mind többen töprengünk nyaralásunk helyszínéről és egyéb paramétereiről. Jelenleg csak néhány cég kínál teljesen internet alapú utazástervezést és -foglalást, megszabadítva a pihenni vágyót attól, hogy személyesen keresse fel az utazási irodát. Az irodák tömegének utóbbi években tapasztalt csődjei miatt a magyarok többsége bizalmatlan ugyanis, és persze sokan nem is ismerik az internetben rejlő lehetőségeket. Ezért Magyarországon még csak az utazások 1 százalékát foglalják le a világhálón, de várható a hazai piac dinamikus növekedése, hiszen például Németországban már az utak 20 százalékát az interneten értékesítik.

Az általunk vizsgált honlapok, a startutazas.hu, a vilaglato.hu, a hurranyaralunk.hu, a nagyutazas.hu és a nagypihenés.hu. a nagy nemzetközi utazásszervező cégek ajánlatait közvetítik az utazni vágyóknak. A hálón általában olcsóbban lehet utat rendelni, hiszen ezzel az utazási iroda is embert és költséget spórol meg.

Az utazók döntését erősen befolyásolják az akciók és az irodák által kiemelt helyen megjelenített utak. Geri Károly, a startutazas.hu vezetője szerint "az emberek többnyire azokat az utakat választják, amelyek a honlapon először szembejönnek". A fent említett weboldalakon mindamellett bőségesen lehet választani a különféle lehetőségek között. Úti célra, országra, városra és az indulás időpontjára kereshetünk, néhol választhatunk az utazások típusai közül is, például tengerparti nyaralást vagy hajókirándulást, netán azt is megadhatjuk, mennyi pénzt szánunk az utazás lebonyolítására.

A startutazas magyar nyelvű adatbázisában szinte elveszünk a számtalan ajánlatban, bár igen könnyű az oldalon navigálni. Bőséges információhoz jutunk az egyes célországokról, de a koncepció elsősorban kereskedelmi célokat szolgál, tehát nem az útikönyvszerűség a jellemző. A startutazas elődjeként született még 2000-ben a vilaglato.hu, s ma is közös adatbázison futnak, bár a két oldal más ajánlatokkal és eltérő tartalmakkal van feltöltve.

A nagyutazas.hu oldalai könnyen kezelhetők, de nehézkes a keresőrendszere. A külcsín nem túl megnyerő, bár az üzemeltetők szerint érkezik már az új dizájn. A nagyutazas elsősorban szervezett utak eladásával foglalkozik, de repülőjegyet vásárolni és szállást foglalni itt is lehet. Az utóbbit a hotelscentral.com nemzetközi rendszerén keresztül intézik, emiatt a keresője angol nyelvű, s a kipróbálás során nem bizonyult könnyen kezelhetőnek. Az oldalt fenntartó Koós Péter szerint is a nagyutazas.hu által értékesített utak közül azok fogynak a leginkább, amelyeket a címlapra kitesznek. Ennek az oldalnak az extrái közé lehet sorolni az útravaló rovatot, ahol az utazóknak nyújtanak részletes és hasznos segítséget, de van útitárskereső fórumuk is, ahol az egyedül utazók lelhetnek legalább úti partnerre.

A nagypihenes.hu oldalán bőséges az Ázsiával kapcsolatos kínálat, különösen a thaiföldi választék széles. Fő profiljuk a szálláshelyek és a repülőjegyek foglalása, de egyre nagyobb a hangsúly a fapados jegyek értékesítésén - mondja Baják Gábor cégvezető. Szerinte minden jel arra mutat, hogy "az internet korában az utazók külön foglalnak szállást, repülőjegyet és minden mást az utazáshoz", s hogy elmúltak azok az idők, amikor "csomagban" vásárolnak utakat a páciensek. Az oldal felépítése hagy némi kívánnivalót maga után, túl sokat kell lefelé görgetni, és hiányoznak az oldalt elhelyezett menük, amelyekkel jobban szét lehetne osztani a tartalmat.

A hurranyaralunk.hu a többi irodához hasonlóan több tucat utazásszervező ajánlatait tartalmazza, igen erős last minute-felhozatallal és jól használható magyar keresővel. Az úti célok leírása erősen kereskedelmi ízű, kevés a konkrét adat. A weblap gyors és igényes kialakítású, könnyű eligazodni rajta, jól segít a választásban.

A fizetési lehetőségeknél remélhető komoly fejlődés a közeljövőben, bár a magyar vásárlók zöme még mindig ódzkodik hitelkártyaszámának megadásától. Ráadásul van olyan iroda, amely ezt még nem is teszi lehetővé, így marad a banki átutalás vagy a személyes befizetés az irodában.

Aki utazást választ a világhálón, jóval bővebb tájékoztatáshoz juthat az adott ország éghajlatától a látványosságokig, a kulturális szokásoktól a turisztikai sajátosságokig, mint egy prospektusból. Az internetes utazástervezéssel végre olyan lehetőséghez jut a felfedezésre nyitott világjáró, amivel tudatosan, kizárólag a saját elképzeléseit figyelembe véve tervezheti meg a részleteket, elfeledve a csoportos utaztatás minden nyűgét.

FOLK GYÖRGY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán miatt nem megy el a volt MDF-es Antall Józsefre emlékezni

Orbán miatt nem megy el a volt MDF-es Antall Józsefre emlékezni

Katonai géppel repül Orbán Viktor

Katonai géppel repül Orbán Viktor

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Kézilabda: magyar siker Nancyban!

Kézilabda: magyar siker Nancyban!

Gombnyomásra sötétíthető üvegtetőt kapott a McLaren új kabrió szupersportkocsija

Gombnyomásra sötétíthető üvegtetőt kapott a McLaren új kabrió szupersportkocsija